Támogatóink

Egy fertődi kanapé újjászületése NKA támogatásból

 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából újult meg egy 19. századi ülőpad Fertődön. (azonosítószám: 2311/1934)

LogĂłk/nka_logo_honlapra_medium.jpgA fertődi Esterházy-kastély emeleti bútorraktárában hosszú évtizedekig állt darabokban egy, a kastélyba 1963-ban érkezett kanapé, amely még romos állapotában is kitűnt higgadt vonalvezetésű, letisztult formájával, szép arányaival. Ennek az 1820-30 körüli, diófa borítású, hat lefelé keskenyedő lábon álló, kar- és háttámláin íves lécekkel osztott, figyelemreméltó darabnak egykor finom munkájú nádazott ülőlapja is volt, amely azonban mára teljesen megsemmisült. Mint a szakértői vizsgálat megállapította, a kanapé stílusában angol hatást is tükröz, s a magyar bútorművészet nívós darabja.


A kanapé felújítás előttA kiváló kvalitású műtárgy restaurálása tehát régóta váratott magára. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ezért pályázott restaurálására a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiumánál (azonosítószám: 2311/1934), amelyhez támogatást is nyert 2010 novemberében.

Ennek megfelelően Anda Csaba Gyula, a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora el is kezdhette a restaurálási munkát, amely során - korabeli analógiák alapján - az ülőpad nádazását is sikerült rekonstruálni. 

 
A felújított kanapé Az újjávarázsolt kanapéval a gyűjtemény egy különös darabbal gazdagodik, amelynek segítségével - más műtárgyakkal is kiegészítve - megidézhető Esterházy (IV) Miklós és hitvese, Cziráky Margit által újraálmodott Esterházy-kastély egyik enteriőrje is. A fertődi felújítás ütemezése miatt a kanapé 2011. november elején kerül bemutatásra a kastély állandó kiállításán.