Támogatóink

Magyar Nemzeti Filmarchívum

Logók/MNFA_ikon.jpgA Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) az ország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. Filmgyűjteményében mintegy 64.000 leltári tétel szerepel. A kópiák egy részét - oktatáshoz, filmkluboknak, fesztiválokra kölcsönözik is. Folyamatosan, tervszerűen felújítják, restaurálják a magyar filmállományt.

Könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, ahol 20 000 könyv, 4000 kötetnyi folyóirat, 3500 filmforgatókönyv és 30 aktuális külföldi szaklap áll az olvasók rendelkezésére. Plakáttára 53 000 plakátot, fotótára több mint 200 000 fotót őriz.
Mozija, az Örökmozgó Filmmúzeum naponta változó filmműsora mellett filmhetek, fesztiválok, filmklubok közkedvelt színhelye.

Folyóirata a Filmkultúra (1960 óta jelenik meg), a Muszter, a Filmspirál, és az angol nyelvű MovEast.

A MozgóKépTár egyedülálló, magyar-angol nyelvű cd-rom kiadvány, amely több mint tízezer filmről, tizenegy adatbázis integrált rendszeréből szolgáltat információt.

 

Az MNFA tagja a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF). Az 1938-ban létesült FIAF szoros munkakapcsolatban áll a világ vezető filmarchívumaival, amelyek biztosítják a korszerű filmfelújítást, a felújított filmek bemutatását és közkinccsé tételét. A világ hatvan országában mintegy száz filmarchívum gyűjti, őrzi, újítja fel és mutatja be a filmtörténet részét képező gyűjteményeket és dokumentációkat. A FIAF évente megrendezésre kerülő közgyűlésén a tagországok képviselői beszámolnak tevékenységükről. A MNFA rendszeres kapcsolatot tart fenn a világ számos vezető archívumával, filmeket és információkat cserél többek között a cseh, a francia, az angol, a holland, az izraeli, a jugoszláv, a szlovén archívumokkal, a Gosfilmofonddal (Moszkva) és MOMÁ-val (New York).