Hírarchívum

Tisztelt Látogatóink!

2015. márc. 18

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Várjuk Önöket a www.forsterkozpont.hu hivatalos portálon, valamint személyesen helyszíneinken, és rendezvényeinket.

Köszönjük érdeklődésüket!

Forster Központ logo

Forster Központ

Tovább »

“Keresd meg a pasa kincsét!” - internetes ismeretterjesztő játék iskolásoknak

2015. márc. 17

Képzeletbeli sétára hívunk az oszmán török uralom alatt álló Pécs, "Pecsuj" városába!
A séta végén a fáradságodat jutalmazzuk, feltárul előtted a pasa kincses ládikója, aminek a tartalmát megosztjuk veled!
Azok a tanulók, akik 2013. május 27-én, hétfő reggel 8 óra és május 29-én, szerdán este 20 óra között a játékban feltett kérdésekre helyes válaszokat adnak, s interneten a játékba épített felületen elküldik a kért adataikat, jutalomsorsoláson vesznek részt. Kattints a "tovább" gombra!

Tovább »

Elismerés a Forster Központ pécsi programjának a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázaton

2015. márc. 16

Az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat a 8. Múzeumok Őszi Fesztiváljának hétfői nyitó rendezvényén, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át a Magyar Nemzeti Múzeumban. Idén a múzeumpedagógiai programok közül a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című projektje és a Mesemúzeum és Meseműhely komplex programja lett Nívódíjas, és elismerő oklevélben részesült a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban zajló múzeumpedagógiai programja.

Tovább »

KITÁRTA KAPUJÁT A PATIKUS HÁZA

2015. márc. 09

Új látványosság? Titkokat rejtő palota? Szellemi, históriai, építészettörténeti, a budai polgári életmódot megismertető kalandozás? Mindez együtt és külön-külön is igaz az egykorvolt patika- és lakóházra a budai várban, a Dísz téren álló De la Motte – Beer-palotára, a Forster Központ legújabb életmód-történeti múzeumára, amely először 2014. június 22-én, a Múzeumok éjszakájának napján várta látogatóit, és azóta is nyitva áll a nagyközönség előtt mindennap.

Tovább »

Várjuk látogatóinkat a nemzeti ünnepen!

2014. márc. 11

2014. április 1-re valamennyi látogatható műemlékünk megnyílik a nagyközönség előtt. A nemzeti ünnep alkalmából azonban rendkívüli nyitva tartással várjuk kedves látogatóinkat egy kora tavaszi hosszú hétvégén, 2014. március 14-16-ig az alábbiak szerint:

Tovább »

Befejezéséhez ért a Forster Központ pécsi TÁMOP projektje

2013. nov. 02

Október 27-én Pécsett, a Jakováli Haszan-dzsámiban lezárult a múzeumpedagógiai TÁMOP program.
A pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban egész napon át tartó rendezvénysorozat övezte a múzeumpedagógiai projekt ünnepélyes zárását.

Tovább »

TÁMOP pályázatainak finisében a Forster Központ

2013. nov. 02

TÁMOP pályázatainak finiséhez közeledik a Forster Központ. Október 26-án Fertődön, 27-én Pécsett zárult a múzeumpedagógiai program. Ozorán november 8-án kerül sor a záró rendezvényre.
A Forster Központ „vezér hajója”, a fertődi Esterházy-kastély, a rekonstrukciót követően idén átadott bábszínházban és a hozzá kapcsolódó narancsházban fogadta a családi nap vendégeit. 

Tovább »

„Így éltek a palotában” fotópályázat közönségdíja – Kérjük, szavazzon!

2013. okt. 18

A Forster Központ „Így éltek a palotában” címmel idén szeptemberben fotópályázatot hirdetett. A téma a budavári De la Motte – Beer-palota volt, amelynek épülete barokk tereivel, berendezésével, műtárgyaival és használati eszközeivel a XVIII. századi Buda polgári életébe kalauzol.
Intézményünk a pályázat nyertesei között közönségdíjat is kioszt honlapunk Látogatóinak szavazatai alapján. Szavazni azokra a képekre lehet - a képek alatt látható jelzések megjelölésével - amelyek az alábbi hivatkozásra kattintva megnyíló képgalériában találhatók.

Tovább »

Múzeumpedagógia Edelényben

2013. szep. 01

A tevékenység az „Edelényi Kastélysziget múzeumpedagógiai fejlesztése”(TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0021) pályázatunk keretében uniós támogatással valósult meg.

Tovább »

DIÁK RÉGÉSZTÁBOR FERTŐDÖN

2013. júl. 11

Immár a harmadik alkalommal került megrendezésre Fertődön a diák régésztábor. Az idei tábor az „Aranyidők Eszterházán” című TÁMOP pályázat szünidei szabadidős rendezvényeként zajlott le.

Tovább »

RÉGI-ÚJ MŰKINCSEK A FÜZÉRRADVÁNYI KASTÉLYBAN

2013. júl. 09

Gróf Károlyi Lászlóné, gróf Apponyi Franciskát (1879-1958), a ma Fóton élő Károlyi gróf nagyanyját és édesapját, gróf Károlyi Istvánt (1898-1967), a kastély utolsó tulajdonosát ábrázolja az a két festmény, amelyet gróf Károlyi László (1931-) a Forster Központ kezelésében lévő füzérradványi Károlyi-kastélynak ajándékozott.

Tovább »

MÚZEUMOK CSILLAGFÉNYNÉL

2013. jún. 20

A Múzeumok éjszakáján, június 22-én, szombaton a Forster Központ tizenegy helyszínen, majd egy hétre rá, június 29-én még egy póteseményen fogadja az érdeklődőket. Különlegességeket ígérnek a paloták, kastélyok Budapesttől Dégig, Pécelig, Füzérradványtól a siroki barlangvárig. Barokk ünnepséggel és az Esterházy-kincsek rendkívüli tárlatával köszönti a közelgő Szent Iván-éjt az Esterházy-kastély Fertőd – Eszterházán.

Tovább »

Cziráki-nap Eszterházán

2013. jún. 17

Bensőséges hangulatú esemény színhelye volt június 9-én a fertődi Esterházy-kastély.
A Bagatell Alapítvány és a Forster Gyula Központ kezdeményezésére a már hagyományszámba menő Cziráki-nap alkalmából, Cziráky Margit névnapjának előestéjén „Cziráky-díjat” nyújtottak át Dr. Mőcsényi Mihály professzor úrnak.

Tovább »

Tizenhetedszer is múzeumok! Mindenkinek!

2013. máj. 17

A Forster Központ standja körül nagy volt a nyüzsgés a Múzeumok Majálisán.

Május 11-12-én a Múzeumi Világnap alkalmából tizenhetedik alkalommal megrendezett ingyenes múzeumünnepen idén is több mint 100 múzeum és számos vendégintézmény mutatkozott be a Múzeumkertben. 

Tovább »

Kishercegek, kishercegnők a kastélyban

2013. máj. 17

Apró bálozók népesítették be május 11-én az Esterházy-kastély Pálmaházát. 

Tovább »

A Forster Gyula Központ a Múzeumok Majálisán

2013. máj. 07

2013. május 11 - 2010. május 12.

A Múzeumkertben megrendezett Múzeumok Majálisa a múzeumok hagyományos, kétnapos seregszemléje, országos múzeumi fesztivál, több mint 100 bemutatkozó múzeummal.

Befejeződött az Esterházy-Velux Tudásakadémia

2013. máj. 05

Az egykori Esterházy-gyűjtemény egyik legszebb darabját, Raffaello Santi 1508-ban festett Esterházy Madonnáját a tavalyi Múzeumok Éjszakáján különleges kiállítás keretében tekinthették meg a látogatók a fertődi Esterházy-kastélyban, a fertődi székhelyű VELUX Magyarország Kft. támogatásával.

Tovább »

Tavaszi kapunyitás a Forster-központ műemlékeiben

2013. márc. 11

A március tizenötödikei hosszú hétvégén nyitott kapukkal várja látogatóit a Forster-központ vagyonkezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek közül a füzérradványi Károlyi-kastély, Fertőd-Eszterházán az Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Oroszlány-Majkpusztán a kamalduli remeteség , Ozorán a Pipo-várkastély, a péceli Ráday-kastély, Pécsett Jakováli Haszan pasa dzsámija, Sümegen a püspöki palota és a siroki barlangvár, illetve a tájház.

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

Tovább »

UNESCO – ICOMOS szakértői misszió a budapesti világörökségi helyszínen

2013. feb. 22

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolháltatási Központja közleménye
2013. február 25 – március 1.

Magyarország meghívására 2013. február 25 és március 1. között az UNESCO és az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa megbízásából kéttagú szakértői (reaktív monitoring) misszió látogat Budapestre. A misszió feladata, hogy felmérje, milyen előrehaladást sikerült elérni a Budapest világörökségi helyszínen – Duna-partok, a Budai Várnegyed, Andrássy út – az elmúlt két esztendőben, azóta, hogy 2011-ben a Világörökség Bizottság 35. ülésszakán, Párizsban tárgyalta, értékelte és elfogadta a budapesti világörökségi helyszínről adott megőrzési állapotjelentést. A Bizottság egyben felkérte a magyar államot, hogy 2013-ban nyújtson be újabb megőrzési állapotjelentést, valamint hívjon meg szakértői missziót az előrehaladás felmérésére.

Tovább »

Jelentés a magyar világörökségi helyszínekről

2013. feb. 07

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ közleménye a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj valamint Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról a párizsi UNESCO Világörökség Központnak benyújtott jelentésről.

Tovább »

“Mesélő-kastély” Fájban - múzeumpedagógiai projektnyitó

2013. jan. 24

12 iskola részvételével indul 2013 tavaszán a Mesélő Kastély című programsorozat Fájban a Forster Örökségközpont vezetésével. A programsorozat célja, hogy a helyi kisiskolások meséken, játékokon, zenén és táncon keresztül ismerkedhessenek meg történelmükkel, kultúrájukkal, hagyományaikkal. A program különleges díszletek között zajlik, hiszen a házigazda a barokk Fáy-kastély.

Tovább »

Elhunyt Nádasdy Ferenc gróf

2013. jan. 18

A történelmi Nádasdy-család tagja 1956-ban emigrált, de a 20. század legvégén hazatért Magyarországra, és alapítványával támogatta a nemzeti örökséget.

Tovább »

Az Örökségközpont tervtárának és fotótárának közleménye

2012. dec. 10

A Forster Örökségközpont 140 éves tervtára és fotótára, tudományos irattára, valamint szakkönyvtára 2012. december 17. és 2013. január 4. között zárva tart, 2013. január 7., hétfőtől újra várja az érdeklődőket a Központ székházában (Budapest I. Táncsics Mihály utca 1.)

Tovább »

Helyreállítják a dégi Festetics-kastély történeti kertjét

2012. dec. 03

A projektek a KEOP – 3.1.3 „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” c. uniós pályázati konstrukció keretében valósulnak meg.

Tovább »

Helyreállítják a 90 hektáros Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron

2012. dec. 03

Helyreállítják a 90 hektáros Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron, amely Magyarország egyik legértékesebb, ugyanakkor legveszélyeztetettebb történeti kertje. A felújítás során megújul a park négy halastava, egyedülálló vízrendszere és sétaútjai, valamint visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Ugyancsak megújul a kert növény- és faállománya és pótolják az elpusztult történeti egyedeket.

Tovább »

900 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁSSAL BEFEJEZŐDIK AZ EDELÉNYI KASTÉLY FELÚJÍTÁSA

2012. dec. 03

900 millió forintos európai uniós és magyar állami támogatással befejeződik a magyarországi viszonylatban is kiemelkedő edelényi kastély-együttes és parkja teljes helyreállítása. A projekt részeként új élményelemekkel gazdagodik a kastély kulturális-turisztikai programkínálata. (A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális- Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával.)

Tovább »

Merre tovább Eszterháza?

2012. nov. 26

2012 májusában lezárult a fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének első üteme, amelynek köszönhetően régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, új parkoló épült a látogatók számára. Folyamatban van a rekonstrukció második üteme, amelynek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása, valamint az üzemeltetéshez kapcsolódó fejlesztésekre is sor kerül. Közben Eszterháza elnyerte a fejlesztés harmadik ütemére is az Európai Uniós támogatást. Ebben a szakaszban a kiskastély helyreállítása, Mária Terézia lakosztályának és Esterházy „Fényes” Miklós második emeleti magánlakosztályának rekonstruálása van napirenden. Eszterháza, az Esterházy-kastély jelenéről, jövőjéről beszél dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos:

Tovább »

„Eszterházi Vigasságok”

2012. nov. 12

A jövő év leghosszabb kulturális fesztiváljára készül Fertőd-Eszterháza.

„Eszterházi Vigasságok” címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély a jövő évben – jelentette be Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos. A programsorozat 14 héten keresztül tart - május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget -, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz.

Tovább »

Közel 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel megújul az ozorai reneszánsz várkastély

2012. okt. 25

Közel 1,5 milliárd forint európai uniós és állami támogatással valódi reneszánsz világ születik a Tolna megyei Ozorán. A két éven át tartó munka során folytatódik a település reneszánsz várkastélyának felújítása: helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár történeti kertjét és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve. A település, amely mind a mai napig sokat megőrzött reneszánsz hangulatából, a felújítás során reneszánsz főteret, egy valódi "piazzát" kap.

Tovább »

Tovább folytatódik a fertődi Esterházy-kastély felújítása

2012. okt. 25

Több mint egymilliárd forintos, európai uniós és állami támogatással tovább folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A III. ütem támogatási szerződését október 24-én írták alá Fertődön. A beruházás harmadik ütemében a többi között a kiskastély épület rekonstrukcióját, a Mária Terézia kiállítási szárny és egy barokk színházkiállítás kialakítását végzik el a szakemberek.

Tovább »

Esküvők a Forster Központ kastélyaiban

2012. okt. 16

Kastélyaink az esküvők, és az esküvői fotózások kedvenc helyszínei. Az alábbiakban - kedvcsinálónak - bemutatunk néhány fényképet, melyek 3 műemlékünkben, a füzérradványi Károlyi-kastélyban, a lovasberényi Cziráky-kastélyban, és a péceli Ráday-kastélyban készültek. A képek segítségével látogatóink betekintést kapnak azoknak az esküvőknek a hangulatába, amelyeket eddig tartottak kastélyainkban, műemlékeinkben.

Esküvő a füzérradványi Károlyi-kastélyban - a fényképek a képre kattintva tekinthetők meg!

Tovább »

Múzeumpedagógia a Forster Központ intézményeiben

2012. szep. 27

A Forster Központ múzeumpedagógiai tevékenysége

Különösen az ifjúság, a gyermekek körében a médiahasználatra (s benne az internetre) fordított, képernyő előtt töltött idő folyamatosan növekszik, és a médiaélményeknek egyre nagyobb jelentősége van a társadalmi identitás alkotásában. Ennek következtében a természeti környezettől indulva fokozatosan a virtuális valóság digitális környezetébe sodródik, eközben szükségszerűen veszti kapcsolatát a biológiai létét alapvetően meghatározó természetes térrel és idővel. Mindez a múzeumok alapvető célját, az emberiség múltját és jelenét dokumentáló valóságos tárgyak és információk megőrzését és hozzáférhetővé tételét nagyon jelentőssé és értékessé teszi.(Vásárhelyi Tamás 2009)
Tovább >>> 

kkkkkkkkkkkkkkkkk

kkkkkkkkkkkkkkkk

TÁMOP-os projektjeink - a közművelődési és múzeumpedagógiai terv célja

Különös jelentőséget nyer kiállítóhelyeink múzeumpedagógiai koncepciójának megalkotása annak ismeretében, hogy a felmérések szerint a magyarországi múzeumok látogatóinak mintegy fele a közoktatásból jön, és hogy a látogatóvá nevelést, illetve a kulturális örökség megbecsülésére és használatára nevelést fiatal korban érdemes elkezdeni.
Tovább >>>  

kkkkkkkkkkkkk

kkkkkkkkkkkkkk

Kalandra fel! – hatezer-háromszáz gyerek a műemlékeinkben

Augusztus közepén adtunk hírt arról, hogy immár 20 fölé emelkedett a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által elnyert uniós pályázatok száma, miután a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta az intézmény újabb négy nagyprojektjét. A Gondnokság eddig megnyert projektjeinek összértéke meghaladja a 12 milliárd forintot, így jelenleg a legnagyobb kulturális projektgazdának számít. Ezeknek a számoknak a tükrében talán eltörpül az a nagyjából 130 millió forint, amelynek az elnyerésére múzeumi programokkal pályáztak és múzeumpedagógiai fejlesztési koncepciókat dolgoztak ki az intézményben a Gondnoksághoz tartozó műemléki helyszínekre.
Tovább >>> 

kkkkkkkkk

Múzeumpedagógia 2012-ben a TÁMOP pályázatok keretében

Aranyidők Eszterházán – a projektnyitó rendezvény meghívója >>>

Aranyidők Eszterházán - képes beszámoló a projektnyitó rendezvényről >>>

Márton-napi rendezvény Eszterházán - képes beszámoló a múzeumpedagógiai program keretén belül szervezett családi programról >>>

KULTÚRÁK KERESZTÚTJÁN – meghívó a Jakováli Haszan-dzsámi múzeumpedagógiai projektnyitó rendezvényére >>>

KULTÚRÁK KERESZTÚTJÁN – képes beszámoló a múzeumpedagógiai projektnyitó rendezvényről >>>

A hűség jutalma – Múzeumpedagógiai foglalkozások az ozorai Pipo-várkastélyban. (Meghívó a projektnyitó rendezvény megnyitó ünnepségére) >>>

Márton-napi családi délután Ozorán - a múzeumpedagógiai program keretén belül szervezett családi program meghívója >>>

“Mesélő-kastély” Fájban - múzeumpedagógiai projektnyitó

Tovább »

Kalandra fel! – hatezer-háromszáz gyerek a műemlékeinkben

2012. szep. 27

Augusztus közepén adtunk hírt arról, hogy immár 20 fölé emelkedett a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által elnyert uniós pályázatok száma, miután a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta az intézmény újabb négy nagyprojektjét. A Gondnokság eddig megnyert projektjeinek összértéke meghaladja a 12 milliárd forintot, így jelenleg a legnagyobb kulturális projektgazdának számít. Ezeknek a számoknak a tükrében talán eltörpül az a nagyjából 130 millió forint, amelynek az elnyerésére múzeumi programokkal pályáztak és múzeumpedagógiai fejlesztési koncepciókat dolgoztak ki az intézményben a Gondnoksághoz tartozó műemléki helyszínekre. 

Tovább »

Újabb kastélybérlet sorsolás az Örökségnapokon

2012. szep. 25

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az idén is meghirdette Kulturális Örökségnapokon a De la Motte - Beer-palota látogatói között azt az akciót, mely során mindazok részt vehettek egy sorsoláson, akik megadva nevüket, és e-mail címüket, feliratkoztak internetes hírújságunkra. A szerencsés nyertes kastélybérletet kap, amivel családjával együtt egy éven át ingyenesen látogathatja a Gondnokság működtetésében üzemelő kastélyokat, műemlékeket országszerte.

Tovább »

Sokan voltunk! – Örökségnapok 2012

2012. szep. 17

A Kulturális Örökség Napjain szűnni nem akaró hullámokban érkeztek a látogatók a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága budavári székházába.
Idén a Gondnokság két ritkán látogatható műemléki helyszínén, a Dísz téren álló  De la Motte - Beer-palotában és a Buda-nyéki királyi vadászkastély romkertjében fogadtuk az érdeklődőket. A romkertet szombaton, a palotát mindkét napon megnyitottuk a vendégek előtt.

Tovább »

Befejeződött az edelényi kastély szigetét körülölelő Holt-Bódva-ág élővé tétele

2012. szep. 13

2012. szeptember 14-én az edelényi L’Hullier - Coburg-kastély parkjában tartotta projektzáró rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. A rendezvényen a kastélyparkot körülölelő Holt-Bódva-ág revitalizációjának lépéseivel és a fenntarthatósági követelményekkel, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott projekt került részletes bemutatásra.

Tovább »

FELSZABADUL AZ ESTERHÁZY–KASTÉLY NYUGATI SZÁRNYA

2012. szep. 03

Több ütemben zajlik Nyugat–Magyarország ékköve, a fertődi Esterházy–kastély felújítása. Az „Új Széchenyi–terv” keretében folyó munkálatok mellett a kormány és a kulturális vezetés támogatása nyilvánult meg abban is, hogy döntés született a kastély nyugati szárnyát elfoglaló középiskola kiköltöztetéséről. Az egykori hercegi kertészet vezetőjének, Porpáczy Aladárnak nevét viselő intézmény ez év végéig foglalja el új helyét és 2013 január elején adja át a felszabadult termeket a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának.

Tovább »

Múzeumpedagógia Eszterházán

2012. szep. 01

A tevékenység az "Aranyidők Eszterházán" - A fertődi Esterházy-kastély közművelődési tevékenységének fejlesztése (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0018) pályázatunk keretében uniós támogatással valósult meg.

Tovább »

Múzeumpedagógia a pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban

2012. szep. 01

A tevékenység a "Pecsuj, az oszmán város" - A Jakováli Haszan-dzsámi közművelődési tevékenységének fejlesztése (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0023) pályázatunk keretében uniós támogatással valósult meg.

Tovább »

Múzeumpedagógia a fáji Fáy-kastélyban

2012. szep. 01

A tevékenység „ "Mesélő kastély" - múzeumi foglalkozások a fáji Fáy-kastélyban (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0225) pályázatunk keretében uniós támogatással valósult meg.

Tovább »

Múzeumpedagógia az ozorai Pipo-várkastélyban

2012. szep. 01

A tevékenység „Az ozorai Pipo-várkastély közművelődési tevékenységének fejlesztése” (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0022) pályázatunk keretében uniós támogatással valósult meg.

Tovább »

„A barokk művészet felfedezése”

2012. aug. 22

Elkészült, és a nagyközönség számára is elérhető az interneten megnyílt Museum With No Frontiers (Múzeum Határok Nélkül) szervezet új virtuális múzeuma „A barokk művészet felfedezése” (Discover Baroque Art), melyen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága néhány műemléke, és maga az intézmény is bemutatásra került.

Tovább »

A „SZATMÁRI–FESZÜLET” A FÜZÉRRADVÁNYI KÁROLYI–KASTÉLYBAN

2012. aug. 22

A zempléni erdők ölelte Károlyi–rezidencia a 19. századi romantikus kastélyépítészet eklatánst példája, melyet korábbi épület felhasználásával Ybl Miklós (1814–1891) tervei szerint 1860–70 között alakítottak jelenlegi formájára. Enteriőrjeinek különlegességét az itáliai reneszánsz eredeti kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei és domborművei adják: a 16–17. századi firenzei mesterek munkáit, melyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek, a család vásárolta és építtette be a kastélyba. Az együttest és lenyűgöző angolparkját a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt időszakban részben felújította és az Észak–Magyarországba irányuló idegenforgalom egyik kedvelt célpontjává emelte.

Tovább »

LENDÜLETBEN A MŰEMLÉKEK NEMZETI GONDNOKSÁGA

2012. aug. 14

AZ INTÉZMÉNY ÚJABB 4 NAGYPROJEKTJÉT TÁMOGATJA A KORMÁNY

Immár 20 fölé emelkedett a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által elnyert uniós pályázatok száma azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta az intézmény újabb kidolgozott nagyprojektjeit. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jelenleg a legnagyobb kulturális projektgazda, eddig megnyert projektjeinek összértéke meghaladja a 12 milliárd forintot. Műfajilag a projektek széles skálán mozognak: vannak közöttük a Regionális Operatív Programban elnyertek, a Környezetenergetikai Operatív Programból támogatott történeti kert revitalizációk, önkormányzattal közös városrehabilitációs pályázatok és a Társadalmi Operatív Programban eredményes kisebb projektek.

Tovább »

Levendulaszüret önkéntesekkel, Majk - 2. felvonás

2012. júl. 17

„Csodálatos környezetben, jó társaságban, hasznos munka, egy jó cél érdekében” – így summázta a véleményét egyik önkéntesünk a majki levendulaszüretről. Két alkalommal, egy júniusi, és egy júliusi időpontban szorgoskodtak önkéntes segítőink Majkon, amikor majdnem harminc önkéntes vágta le és kötötte csokrokba a remeteség udvarán termő francia és angol levendulát. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a munkák első feléről, mostani képeink az angol levendula szedéséről nyújtanak összefoglalót.

Tovább »

„A Napraforgó grófnő.” Kiállítás a füzérradványi Károlyi–kastélyban

2012. júl. 06

Egy nemes lelkű, művelt asszonynak, gróf Károlyi Lászlóné gróf Apponyi Franciskának (1879–1958) az életét villantja fel a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által rendezett kiállítás, mely a zempléni hegyek övezte füzérradványi Károlyi–kastélyban tekinthető meg. Az Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz műegyüttes új időszaki bemutatója a „Kastélyúrnők” című kiállítás sorozat második része, az elsőt tavaly rendezték meg a nádasdladányi Nádasdy–kastélyban „Szerelem mindhalálig és azon túl” címmel Gróf Zichy Ilonáról (1849–1873).

Tovább »

Majki levendula a Vidéki Mustrán

2012. júl. 02

A Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt pénteken indult a Vidéki Mustra vásár. A szervezők az őstermelőket, a magyar élelmiszereket, a vidék ételeit, értékeit, a "hazait" kívánják a budapestiek figyelmébe ajánlani a rendezvénysorozattal. A vidéki termelők a Darányi Ignác terv részeként pályázhattak a mustrán való részvételre, s június 29-től késő őszig minden pénteken ötvenen kapnak lehetőséget portékáik bemutatására és árusítására - hangzott el a megnyitón.

Tovább »

Több mint kétezren gyönyörködtek az Esterházy Madonnában

2012. jún. 19

Alighanem az idei Múzeumok Éjszakájának egyik legizgalmasabb eseménye volt Raffaello Santi Esterházy Madonnájának kiállítása a fertődi Esterházy–kastélyban. A Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincsét június 16-án délután szállították Fertődre, majd az erre a célra kialakított egyedi installációra helyezve 20 órakor Zumbok Ferenc kormánybiztos nyitotta meg a különleges kiállítást. A kastély dísztermében bemutatott remekművet ún. felvezető kiállítás kísérte, fontos információkat adva Raffaello művészetéről és az Esterházy gyűjteményről.

Tovább »

Bemutatkozik a diákrégésztábor a fertődi Esterházy-kastélyban

2012. jún. 15

Közismert, hogy a hazai kastélyok zömének berendezései a második világháború alatt és az azt követő években szétszóródtak vagy elpusztultak. Nem történt ez másként a fertődi Esterházy–kastély esetében sem, ahol a helyi lakosok a mai napig adatokkal tudnak szolgálni arról, hogy ezeknek a felszereléseknek és tárgyaknak mi lett a sorsa. Vannak közöttük olyanok, amelyeket elástak vagy bizonyos területek feltöltésébe kerültek, reményt adva arra, hogy feltárásukkal a talán még megmenthető értékeket összegyűjtsük.

Tovább »

Múzeumok Éjszakája a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága műemlékeiben

2012. jún. 14

A Nemzeti Gondnokság az idén is több műemlékkel, főként kastélyokkal nevezett be a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatába. 2012. június 16-án a fertődi Esterházy-kastély mellett még hat műemlék várja a látogatókat ezen a jeles éjszakán.

Tovább »

Uniós forrásból újul meg a majki remeteség kolostorépülete

2012. jún. 14

Elindultak az Európa-szerte kuriózumnak számító, tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló, Oroszlány-majkpusztai Kamalduli Remeteség kolostorépületének műemléki rekonstrukciós munkálatai. A tervek szerint jövő nyárra befejeződő beruházáshoz 874 millió forint európai uniós támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Tovább »

E.ON-os „Adás nap” a dégi Festetics-kastély parkjában

2012. máj. 25

Száz kéznek is lenne itt munkája bőven! – mondják a kertészeink, kastélygondnokaink, akiknek nap mint nap meg kell birkózniuk a feladattal, hogy a látogatókat országszerte gondozott kastélyparkok fogadhassák.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága rendezvényein már rendszeresen foglalkoztatja kipróbált önkéntes csapatát. Most a kastélykertek gondját vállalati önkéntesek toborzásával igyekszik enyhíteni.

Tovább »

A majki Kamalduli remeteség felhívása

2012. máj. 23

Kamalduli szerzetesekOroszlány Város Önkormányzata és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága nevében Oroszlány Város Gimnáziuma és Szakképző Iskolája rajzpályázatot, valamint „Hallgatási fogadalom" címmel vers- és esszéíró pályázatot hirdet a kamalduli szerzetesrend alapításának 1000. évfordulója alkalmából,  magyarországi és határon túli magyar általános- és középiskolai tanulók számára.

Tovább »

Befejeződött a fejlesztések első üteme a fertődi Esterházy-kastélyban

2012. máj. 10

A május 9-i átadóünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély európai uniós támogatással zajló rekonstrukciója első ütemének munkálatai. A 2009 szeptemberében megkezdődött, mintegy 1,5 milliárd forintos költségvetésű fejlesztésnek köszönhetően Eszterháza mára részben visszanyerte eredeti szépségét, építészeti és művészeti örökségével, barokk díszudvarával és parkjával ismét a magyar kultúra egyik ékkövévé vált.

Tovább »

Fogadd örökbe a történelmet egy délutánra!

2012. máj. 07

"Fogadd örökbe a történelmet egy délutánra!” felhívással hívta együttműködésre a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjait. A program előkészületi részében L. Maár Ildikó a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársa látogatott el az iskolába, és ismertette meg a diákokat a Gondnokság műemlékeivel, munkájával, köztük a buda-nyéki királyi vadászkastély és középkori templom  romjaival.

Tovább »

ŐK IS VOLTAK GYEREKEK…

2012. ápr. 23

 

Arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból

 

Nádorok, országbírók, főispánok, vagy éppen esztergomi hercegprímások és püspökök, olykor nevezetesebb grófnők és baronesek - többnyire így tanuljuk és ismerjük meg történelmünk jeles alakjait. Talán eszünkbe sem jut, hogy a címek és méltóságok viselői is voltak gyermekek, akik szerettek állatokkal és babákkal játszani még akkor is, ha jövőjük, sorsuk általában már alig néhány éves korukban eldőlt.

Tovább »

A hosszú hétvégén látogasson el kastélyainkba!

2012. ápr. 23

Kastélyainkba, műemlékeinkbe a hosszú hétvége minden napján  szeretettel hívjuk, várjuk vendégeinket!

Nyitvatartási idő az ünnepi hétvégén: április 28-tól május 1-ig 10.00 és 18.00 óra között. Történeti házaink tárlatvezetésekkel, művelődéstörténeti érdekességekkel és tavaszi szépségben pompázó parkokkal, történeti kertekkel várják a látogatókat. Külön fehívjuk figyelmüket két különleges programsorozatra:

Tovább »

IV. NEMZETKÖZI VADÉTELFŐZŐ VERSENY ÉS VADÁSZNAP FÜZÉRRADVÁNYON

2012. ápr. 12

A füzérradványi Károlyi-kastélyba és gyönyörű parkjába az év minden napján érdemes ellátogatni. Április utolsó hétvégéjén azonban különleges programokkal csalogatják a vendégeket a szervezők, akik immár negyedik alkalommal rendezik meg a vadászok napját a kastély varászlatos parkjában.

Tovább »

Jubileumi év ünnepi programokkal Fertődön

2012. márc. 09

Ünnepi év a 2012-es esztendő a fertődi Esterházy-kastélyban: éppen 250 éve annak, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg megkezdte az európai uralkodói udvarokhoz mérhető és a művészeteknek otthont adó rezidenciájának építését. A jubileum alkalmából egész évben színes és különleges programok várják a látogatókat Magyarország legszebb - európai uniós forrásból megújuló - barokk kastélyában.

Tovább »

Hosszú tavaszi hétvége a Gondnokság műemlékeiben

2012. márc. 09

A Nemzeti Gondnokság több műemléke megnyílik, vagy rendkívüli nyitva tartással várja látogatóit az ünnepi hétvégén, 2012. március 15-től. Érdemes lesz kihasználni a több napos szabadidőt, és az egészséges életmód jegyében egy kora tavaszi kirándulást tenni műemlékeinkbe, sétálni egyet kertjükben, parkjukban. Reméljük, hogy sokan élnek majd a hosszú hétvége adta lehetőséggel, és felkerekednek, hogy megtekintsék a fertődi, a füzérradványi, a nádasdladányi, a péceli, a lovasberényi kastélyokat, az ozorai várkastélyt, vagy a majki remeteséget, esetleg leutaznak Pécsre, hogy ott számos látnivaló mellett meglátogassák a pécsi Jakováli Haszan pasa-dzsámit is.

Tovább »

Az Esterházy Madonna Fertődre utazik

2012. márc. 08

A június 16-án megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájá-nak egyik legizgalmasabb eseménye lesz annak a megállapodásnak az eredménye, melyet Baán László, a Szépművészeti Múzeum, és Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetői kötöttek.

Tovább »

Jótékonysági délután a Nádasdy–kastélyban

2012. jan. 31

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága nemcsak arra törekszik, hogy a hozzá tartozó épített örökséget helyreállítsa és méltó módon bemutassa, hanem arra is, hogy a jeles műemlékek környezetének életében hasznosan és tevőlegesen vegyen részt. E törekvés újabb megnyilvánulása a 2011-ben norvég támogatással felújított nádasdladányi Nádasdy–kastély február 18-i jótékonysági rendezvénye, amelyet az „Esély a gyógyulásra – esély az életre!” címen a helyi önkormányzattal együttműködve szerveznek.

Műtárgy adományozások a Nemzeti Gondnokságnak

2012. jan. 17

Fertőd, megkerült karosszék

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jelenleg 43 műemlékegyüttesért felelős az ország területén, közöttük nemzeti és történelmi emlékhelyek (Somogyvár, Fertőd) és a világi építészet reprezentánsai (várak, paloták, kastélyok) éppúgy megtalálhatók, mint szakrális emlékek (remeteségi együttes, kápolnák, templomromok), vagy a török hódoltság korának jeles épületei (minaretek, türbe, dzsámi). Az intézmény az elmúlt években fokozatosan kialakította az épületekhez kapcsolódó, múzeumi előírásoknak megfelelő gyűjteményeit, így a látogatók előtt nyitva álló műemlékek közül ma már 9 rendelkezik múzeumi működési engedéllyel.

Tovább »

TAVASSZAL MEGNYÍLIK AZ EDELÉNYI KASTÉLY

2012. jan. 10

Freskóval díszített szoba az edelényi kastélyban

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély a hazai korai barokk építészet kiemelkedő emléke. Építtetője a francia származású Jean-François L'Huillier, aki katonaként vett részt a török elleni küzdelemben, Buda 1686-os visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. A báró 1728-ig építkezett a Bódva-folyó által körülölelt kis szigetre, de nem tudta örömét lelni francia és itáliai hatásokat mutató kastélyában, mert még az építkezés befejezését megelőzően meghalt. A díszítő munkákat már özvegye, Marie-Madeleine de Sainte-Croix készíttette el, a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla tanúsága szerint1730-ban. Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül. A 19. század első felében a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába került az edelényi uradalom és vele a kastély is. A Coburg család életében nem a rezidencia számított jelentősnek, s az uradalmat 1864-ben hitbizománnyá alakították át, az épület egy részébe pedig a járási bíróság költözött. 1928-ban a kastély az Igazságügyi Minisztérium tulajdonába került és a nyugati szárnyban börtönt alakítottak ki. 1945 után több intézmény is működött az épület falai között: járásbíróság, ügyészség, napközi, öregek otthona, ügyvédi munkaközösség, egyes részei pedig lakásként szolgáltak.

Tovább »

A fertődi Esterházy-kastélyba kerülnek a gyerekmunkák

2011. dec. 19

 

Gyermekmunka - makettA Város- és Faluvédők Országos Szövetsége közel két évtizeden át évről-évre pályázatot hirdetett az ifjú generációk számára „Gyerekek az épített és természeti környezetért" címmel és témában. A mára négyszámjegyűre duzzadt pályamunkák műfaja változatos, a leleményes kézimunkák és festmények éppúgy megtalálhatók közöttük, mint makettek és különféle helyismereti dolgozatok vagy fotósorozatok. A legjobb alkotásokból minden évben kiállítás nyílt, majd a pályázók nyári táborokban „szállhattak meg" egy-egy települést, hogy ott hasznos munkával töltve az időt hozzájáruljanak a környezet szépítéséhez. Az utóbbi években a táborosok többször segítettek a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó műemlékek karbantartásában, így Fertődön az Esterházy-kastélyban, a füzérradványi Károlyi-kastélyban, az Oroszlány-majki remeteségben és a vértesszentkereszti középkori templom- és kolostorrom környezetének rendezésében.

 

Tovább »

Népszerűek voltunk az Antik Enteriőr kiállításon

2011. dec. 09
A Néprajzi Múzeumban megrendezett 15. Antik Enteriőr kiállítás négy napján (december 1-4.) a vártnál is sikeresebben szerepelt intézményünk. A zártkörű megnyitó ünnepség egyik attrakciója a jótékonysági aukció volt, melyen több tétel kikiáltása után az első licitek a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által felajánlott, a fertődi Esterházy-kastélyban eltöltött, egy éjszakás szállással egybekötött hétvégére érkeztek.

Tovább »

Karácsonyi ajándék a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kiadványaiból

2011. nov. 30

 

A karácsonyi ajándékaikat ezen a hétvégén a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kiadványainak választékából a „15. Antik Enteriőr" kiállításon is megvásárolhatják, amely 2011. december 1 - 4- ig zajlik a Néprajzi Múzeumban.

Tovább »

Márton-nap az Esterházy-kastélyban

2011. nov. 23

 

Eszterhaza/fertod_marton_nap_2011_medium.jpgÓvodások lepték el a fertődi Esterházy-kastély felújított díszudvarát november 11-én pénteken. A Márton-nap alkalmából rendezett felvonuláson fertődi ovisok saját készítésű lampionjaikkal indultak útnak az óvodákból, s a városon átsétálva, énekelve ballagtak a kastélyba. A gyerekek óvónőik segítségével énekeltek magyar és német dalokat, táncuk közben halványan világítottak az apró lampionok.

 

 

Az eszterházi marionettszínház régészeti felfedezései

2011. nov. 23

 

A marionettszinház barokk díszletrendszerének rekonstrukciós rajza

A régészeti ásatás során újabb szenzációs leletek kerültek elő Eszterháza  marionett színházában. A színpadtér alatti terület, amely a tizenkilencedik századi magtárrá történt átalakítás miatt korábban hozzáférhetetlen volt, most a fafödémek eltávolítása után kutathatóvá vált a régészek számára. A feltöltésben megtalálták a színpadi díszleteket működtető két nagyméretű kötéldob helyét. Előkerültek a gépészetet tartó nagyméretű gerendák is, továbbá a feltöltésből facsigák, amelyekből a kötélzet méretére is következtetni lehet.

 

Tanulmányút pedagógusoknak Eszterházán

2011. nov. 14
Eszterhaza/Eszterhaza_uj_diszudvar_total_medium.jpgA Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kastélylátogatással egybekötött nyílt napot szervez az általános iskolákban dolgozó pedagógusoknak 2011. november 15-én, kedden 15.00 órától a fertődi Esterházy-kastélyban. A programon részt vevő pedagógusok megismerkednek a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának Eszterházával kapcsolatos múzeumpedagógiai elképzeléseivel, és betekintést nyernek az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló, kastélyban zajló felújítási munkálatokba

Tovább »

Kisebb csoda történt – megkerült egy 18. századi fertődi karosszék!

2011. nov. 10

 

Mint annyi kastélyunknál, a fertődi Esterházy-kastély esetében is a legnagyobb pusztulást a második világháború és az azt követő zavaros időszak okozta. Ezekben az években tűntek el vagy semmisültek mag a kastély berendezései, közöttük a díszterem reprezentatív bútorai.

Tovább »

Önkénteseink kirándulása Pécelre

2011. nov. 10
Október utolsó szombatján önkénteseinkkel a péceli Ráday-kastélyt látogattuk meg. A nap korán kezdődött: 9 órakor találkoztunk az Örs vezér téren, a 169E busz megállójában. Kis csoportunk a jegyeladó pénztárosoknak is feltűnt, meg is kérdezték, hogy mi történik Pécelen? Az alig negyvenperces utazás gyorsan elröppent, végigbeszélgettük az utat Pécelig, ahova szikrázó napsütésben érkeztünk meg. A kastély a buszmegállótól egy rövid sétányira található.

Tovább »

Megjelent Bakay Kornél: SOMOGYVÁR, Szent Egyed-monostor c. monográfiája

2011. nov. 10

Bakay Kornél könyvének bemutatója

Nagy érdeklődés mellett került sor október végén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében Bakay Kornél: SOMOGYVÁR, Szent Egyed-monostor című könyvének bemutatójára, amely a  Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kiadásában jelent meg. A könyvet meleg szavakkal méltatta Dr. Hende Csaba  honvédelmi miniszter és dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. A népes számban megjelent közönségnek a monográfiát  Dr. Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma igazgatója mutatta be. Alább a könyv előszavát olvashatják Dobó Ágotának, intézményünk igazgatóhelyettesének a tollából.

Tovább »

Több lábon Edelényben

2011. okt. 20
Ezzel a címmel indított útjára egy kísérleti foglalkoztatási programot az Edelényi kistérség, amelyhez befogadó partnerként a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is csatlakozott az Edelényi Kastélysziget révén.
A projektben olyan, elsősorban frissdiplomás, a térségben lakó, fiatalok vesznek részt, akiknek még nem sikerült a munkaerőpiacon megtalálni a végzettségüknek és tudásuknak megfelelő állást.

Tovább »

Jubileumi konferencia a Ráday-műemlékkönyvtárról

2011. okt. 17
150 éve került egyházi használatba a Ráday (műemlék)könyvtár. Ebből az alkalomból a Ráday Gyűjtemény és a KRE Hittudományi Kara 2011. október 25-én (kedden) JUBILEUMI KONFERENCIÁT rendez, melyre tisztelettel és szeretettel vár minden érdeklődőt. (Helyszín: a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának díszterme - 1092 Budapest, Ráday utca 28.)

Tovább »

Bakay Kornél új könyvének bemutatója a somogyvári Szent Egyed-monostorról

2011. okt. 17
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szeretettel vár mindenkit Bakay Kornél: SOMOGYVÁR, Szent Egyed-monostor című könyvének bemutatójára, melyre 2011. október 28-án, pénteken, délelőtt 11 órakor kerül sor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. (Budai Vár, 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.

Tovább »

Kastélybérleteket nyertek a KÖN látogatói

2011. szep. 21

 

A Kulturális Örökségnapokon a De la Motte - Beer-palota csaknem ezernégyszáz látogatója közül több mint félezren dobták be a gyűjtőládába a nevüket és valamely elérhetőségüket tartalmazó adatkártyát, közöttük három egy évre szóló családi kastélybérletet sorsoltunk ki, mellyel 2012. október 1-jéig a nyertes család ingyenesen látogathatja a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága működtetésében üzemelő kastélyokat, műemlékeket országszerte.

„Jó volt itt!” (Gévai Marci) - Örökségnapok a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál

2011. szep. 20

 

A vendégkönyvi bejegyzések szerint sokaknak egyezett a véleménye Gévai Marciéval, aki szép nagy, kerek betűkkel írta rá a lap közepére: Jó volt itt! Ennél szebb köszönetet nem is kaphattak a szervezők, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága önkéntesei és munkatársai, akik a hétvégén a Gondnokság székházában, a  budavári De la Motte - Beer-palotában szám szerint 1350 látogatót fogadtak.

25 db trófeával bővült az Ozorai Pipo-vár Almásy László kiállítása

2011. szep. 14
Hegedűs László albertirsai építőipari kivitelező vállalkozó jóvoltából 25 db trófeával bővült az Ozorai Pipo-vár Almásy László kiállítása.

Tovább »

A Kulturális Örökség Napjai a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál

2011. szep. 13
Szeptember harmadik hétvégéjén újra megnyílnak az év többi napján nem látogatható értékes épületek, köztük intézményi székházak a Kulturális Örökség Napjainak rendezvénysorozatán a nagyközönség előtt. Az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi megfelelője, a Kulturális Örökség Napjai az idén szeptember 17-én és 18-án lesznek, a rendezvény témája: 1000 MAGYAR HÁZ. Az idén a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának öt műemléke várja a látogatókat: a budavári De la Motte - Beer-palota, a buda-nyéki királyi vadászkastély romkertje, a fáji Fáy-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, és a szegvári egykori Vármegyeháza.

Önkéntesek találkozója a Műemlékek Nemzeti Gondnokága székházában

2011. szep. 02
A Műemlékek Nemzeti Gondnokága 2011-ben, csatlakozva az Európai Önkéntesség Éve mozgalomhoz, tavasszal, a Műemléki Világnap alkalmából elindította önkéntes programját. Ennek keretében egyrészt önkénteseket foglalkoztatunk az intézmény által gondozott műemlékekben, másrészt a „Műemlékeink nagykövetei" programunkhoz csatlakozó segítőink hazánk épített örökségállományát, és az örökségvédelem tevékenységét népszerűsítik számos fórumon.

Tovább »

INDUL AZ ESTERHÁZY KASTÉLY KÁPOLNA ALAPÍTVÁNY HONLAPJA

2011. aug. 29
A fertődi Esterházy-kastély 2010-ben elhunyt címzetes igazgatója, Bak Jolán még az 1990-es évek elején kezdeményezte az „Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány" létrejöttét, hogy fő célként az akkor leromlott állapotban lévő kastélykápolna helyreállítását előmozdítsa. A kezdeményezés eredményeként az Alapítvány 1995-ben megalakult és a következő években sikerült is támogatókat mozgósítania a céljai eléréséhez: a megújult kápolna felszentelésére 2000-ben került sor, s a helyreállítás magas színvonalát a civil örökségvédőket összefogó nemzetközi szervezet 2001-ben Europa Nostra Díjjal tüntette ki. A felújítási munka után az Alapítvány az anyagi erejét a felszerelésre fordította, így az Esterházyak egykori családi kápolnája ma már régi pompájában és felszerelve várja a látogatókat.

Tovább »

Az NG a KÖH partnere a restaurátorok számára szervezett Leonardo mobilitási programban

2011. júl. 27
Az "Egész életen át tartó tanulás" program "Leonardo da Vinci mobilitási alprogram" 2011. évi keretében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) benyújtott "Szakmai tapasztalatcsere a restaurálási gyakorlat terén és restaurálási szakmai irányelvek megfogalmazása a magyarországi gyakorlat számára, valamint a megszerzett tapasztalatok szakoktatásban való felhasználásának előkészítése" című pályázata a támogatásra méltó projektek közé választotta a Tempus Közalapítvány.

Tovább »

Újra élő lesz az edelényi L’Hullier-Coburg Kastély szigetét körülölelő Holt-Bódva-ág

2011. júl. 26
2011. július 20-án az edelényi L'Hullier-Coburg kastélyban tartotta projektbemutató rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (NG). A rendezvényen a kastélyparkot körülölelő Holt-Bódva-ág revitalizációját célzó, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott projekt került részletes bemutatásra.

Tovább »

Edelényi Holt-Bódva revitalizációja – nyitórendezvény és sajtótájékoztató

2011. júl. 04
Az "Edelényi Holt-Bódva revitalizációja" című projekt nyitórendezvényét és sajtótájékoztatóját 2011. július 20-án 11 órakor tartják az edelényi kastély-szigeti építési területen. A szervezők minden érdeklődőt szívesen fogadnak.

Tovább »

Tánccal ünnepelnek a kastélyokban

2011. júl. 01

NĂĄdasdladĂĄny/nadasdladany_felujitva_medium.jpg

 

Az ExperiDance Tánctársulat júliusban nagy sikerű előadásokkal vendégszerepel Ozorán, a Pipo-várkastélyban (Revans, július 22.) és a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban (Nagyidai cigányok, július 29.) --- 

Nagyszabású táncelőadással - az Experidance Tánctársulat Nagyidai cigányok című produkciójával - vehetik birtokba a látogatók a nemrégiben felújított homlokzatú, nádasdladányi Nádasdy-kastélyt július 29-én, pénteken. A 250 millió forintos, nagyrészt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati támogatásával megvalósított munkálatok befejeztét követően ugyanis ez lesz az első nagy szabadtéri produkció a Tudor-stílusú kastélyban. A felújítások ezzel természetesen nem értek véget Nádasdladányban: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága hamarosan benyújtja pályázatát az Új Széchenyi Terv keretében a kastély fűtésének és a kastélypark tavának a rekonstrukciójára.

Tovább »

Nyár Eszterházán – a megújulás jegyében

2011. jún. 02
Közös lampioneregetéssel, a gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, emellett pedig különleges hangulatú barokk zenei programokkal és a hagyományos Ribizlifesztivállal várja az érdeklődőket június 18-án, szombaton - a Múzeumok Éjszakáján - a fertődi Esterházy-kastély megújult díszudvara. Az EU-támogatással zajló kastélyfelújításhoz kapcsolódóan elkészült Eszterháza új honlapja, amely a www.eszterhaza.hu internetes címen érhető el. Nem csak a Nyugat-Dunántúlon, de a határ túloldalán, Burgenlandban is óriásplakátok csalogatják most Eszterházára a látogatókat.

Tovább »

Önkéntesség intézményünknél

2011. jún. 01

Önkéntesség 2011-ben


Önkéntesek találkozója a Műemlékek Nemzeti Gondnokága székházában

A Műemlékek Nemzeti Gondnokága 2011-ben, csatlakozva az Európai Önkéntesség Éve mozgalomhoz, tavasszal, a Műemléki Világnap alkalmából elindította önkéntes programját. Ennek keretében egyrészt önkénteseket foglalkoztatunk az intézmény által gondozott műemlékekben, másrészt a „Műemlékeink nagykövetei" programunkhoz csatlakozó segítőink hazánk épített örökségállományát, és az örökségvédelem tevékenységét népszerűsítik számos fórumon. Tovább >>> 


Önkénteseink kirándulása Pécelre

Október utolsó szombatján önkénteseinkkel a péceli Ráday-kastélyt látogattuk meg. A nap korán kezdődött: 9 órakor találkoztunk az Örs vezér téren, a 169E busz megállójában. Kis csoportunk a jegyeladó pénztárosoknak is feltűnt, meg is kérdezték, hogy mi történik Pécelen? Az alig negyvenperces utazás gyorsan elröppent, végigbeszélgettük az utat Pécelig, ahova szikrázó napsütésben érkeztünk meg. Tovább >>>


Népszerűek voltunk az Antik Enteriőr kiállításon

A Néprajzi Múzeumban megrendezett 15. Antik Enteriőr kiállítás négy napján (december 1-4.) a vártnál is sikeresebben szerepelt intézményünk. A zártkörű megnyitó ünnepség egyik attrakciója a jótékonysági aukció volt, melyen több tétel kikiáltása után az első licitek a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által felajánlott, a fertődi Esterházy-kastélyban eltöltött, egy éjszakás szállással egybekötött hétvégére érkeztek. Tovább >>>

Tovább »

Kavics helyett virágzó barokk - megújult a fertődi Esterházy-kastély díszudvara

2011. máj. 19
Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat. Eközben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága további jelentős európai uniós forrás várományosa többek között a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsafajta illata lengi majd be Eszterházát.

Tovább »

Megújuló történeti kertek: nyertes KEOP pályázatok

2011. máj. 16

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt években minden lehetőséget megragadott arra, hogy az állami tulajdonú épített örökség rábízott, jeles műemlékállománya helyreállítását - a szűkülő költségvetési lehetőségek között - uniós és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokból oldja meg. Az erőfeszítések révén ma már elmondhatjuk, hogy az intézmény sikeres pályázó és ma a legnagyobb kulturális projektgazdaként összességében több mint 9 milliárd forint összeget fordít műemlék felújításokra és fejlesztésekre.

Ezt az összeget kiegészítik az együttműködések révén, közvetve elnyert összegek (több mint 200 millió forint) és a már beadott, döntésre váró, valamint az előkészítés alatt álló projektek várható támogatási összegei (mintegy 5 milliárd forint). Mindehhez két, összességében majd 3 milliárd forint nagyságrendű kész projekt csatlakozik, melyek bármikor döntésre beadhatók.

Tovább »

„Egy év kastélyainkban”

2011. ápr. 15

Kastélylátogatásra szóló éves bérletet bocsátott ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2011. április 18-án, a Műemléki Világnapon. Az „Egy év kastélyainkban" kártyát rendkívül kedvezményes áron vásárolhatják meg a műemlékeket, kastély-, és vármúzeumokat kedvelő érdeklődők. Ezzel egyrészt mindenki számára elérhetővé kívánjuk tenni Magyarország kiemelkedő értékű műemlékeinek megtekintését, másrészt lehetőséget szeretnénk kínálni a munkáltatóknak arra, hogy bérletek vásárlásával „mecénásai" lehessenek a hazai műemlékvédelem ügyének, és egyúttal a dolgozóikat kulturális juttatásban részesíthessék.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága idén, az Önkéntesség Európai Évében, a Műemléki Világnapon elindítja önkéntes programját is.

Tovább »

Átfúrták a siroki Vár-hegyet

2011. ápr. 02
Sirok/sirok_furas1.jpgA  „Végvárak világa" barlangvár és turisztikai központ a siroki Vár-hegyen uniós támogatással megvalósuló munkák keretében, a felújítási munkák fontos lépése volt a szikla átfúrása március végén. A most elkészült két 17 méteres furaton keresztül fogják a várba vezetni a vizet, csatornát és az áramot.

Tovább »

Startol a második ütem Eszterházán

2011. márc. 19
Aláírták az Eszterháza, Közép-európai Kulturális Központ projekt második ütemének támogatási szerződését Fertődön

Újabb mérföldkövéhez érkezett a fertődi Esterházy-kastély felújítása: mintegy kétmilliárd forintos európai uniós támogatással folytatódhat a Nyugat-dunántúli régió és egész Magyarország meghatározó kulturális és építészeti örökségének, turisztikai nevezetességének a megújítása

Tovább »

Megújul Eszterháza régi-új attrakciója a Marionett színház

2011. márc. 18

 

Elkészültek a Marionett színház szerkezeti munkái. A másfél évszázadon át magtárként funkcionáló, és ennek megfelelően durván átalakított épület mára visszakapta szépséges barokk arányait. A párkányokat az eredeti szintre visszabontották, újjáépítették a barokk fedélszéket, a nyílásokat ahol kellett újraboltozták.

Tovább »

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának futó és előkészítés alatt álló projektjei

2011. márc. 17

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt években minden lehetőséget megragadott arra, hogy az állami tulajdonú épített örökség rábízott, jeles műemlékállománya helyreállítását - a szűkülő költségvetési lehetőségek között - uniós és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokból oldja meg. Az erőfeszítések révén ma már elmondhatjuk, hogy az intézmény sikeres pályázó és ma a legnagyobb kulturális projektgazdaként összességében több mint 8 milliárd forint összeget fordít műemlék felújításokra és fejlesztésekre.

Ezt az összeget kiegészítik az együttműködések révén, közvetve elnyert összegek (több mint 200 millió forint) és a már beadott, döntésre váró, valamint az előkészítés alatt álló projektek várható támogatási összegei (mintegy 5 milliárd forint). Mindehhez két, összességében majd 3 milliárd forint nagyságrendű kész projekt csatlakozik, melyek bármikor döntésre beadhatók.

Az alábbi összeállításban a projektek jelenlegi állásáról adunk rövid, lényegretörő tájékoztatást, zárásként jelezve a legfontosabb problémákat és megjelölve, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát fenntartó NEFMI milyen formában és eszközökkel segítheti elő az eredményes munkát. Nem lehet kérdéses, hogy az uniós források bevonása az épített örökség gondozásába és hasznosításába eredményeket hoz és a minisztérium részéről kiemelt figyelmet és támogatást érdemel. Mindemellett a sikeres projektek pozitív kommunikációs lehetőségeit a tárca is ki tudná használni.

Tovább »

Kétszázötven év tévedése, avagy hol is van a pálmaház?

2011. márc. 17

 

Nemrégen a fraknói levéltárban előkerültek olyan tizenkilencedik századi rajzok, amelyek az eszterházai pálmaház felújítását ábrázolják. A dokumentáció a Cziráky időkhöz köthető, amikor Eszterházát Miklós herceg és gyönyörű felesége Cziráky Margit a századfordulón felszabadíttatta a zárgondnokság alól, és állandó lakhelyül választva azt, mind a kastélyegyüttesen, mind a parkon jelentős felújítási munkákat végeztek.

Eszterháza/fertod_palmahaz_terv2_medium.jpgA rajzok érdekessége, hogy már az újkori műszaki ábrázolási szabályok szerint készültek, a lapok tetején van észak, az alján dél. Ami az építésznek először feltűnik a rajzok vizsgálata közben, hogy a pálmaházat a kastély nyugati oldalán ábrázolja, és nem a keletin, ahogy az a barokk kori ábrázolás feliratozza. Azt nem tudjuk, hogy a barokk kori vezérterv teljességgel elkészült-e, de a művészettörténészek azóta is evidenciának veszik a vezérterv feliratait.

Tovább »

Siroki vár az Utazás Kiállításon

2011. márc. 07

A 2011-es Utazás  Kiállításon a megújuló siroki vár és a környéke turisztikai kínálatából kaphattak ízelítőt a látogatók.

hírek/sirok_utazaskiall_medium.jpgÍgy megtekinthető volt a  siroki vár és a közelében lévő látnivalók mézeskalácsból. Egy hatalmas sakkasztalon pedig Polgár Judit olimpiai bajnok sakkozó mutatt be feladványokat, és megízlelhető volt Magos Zoltán séf kakukkfüves, mangalica rilette-je is. 

 

Visszakapja eredeti színvilágát az edelényi kastély homlokzata

2011. feb. 24
Megkezdődött az edelényi L'Huillier-Coburg kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így láthatóvá válik, hogy a kastély visszakapja eredeti, a 18. században használt barack, tört fehér és szürke színeit. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ megnyitása 2012 első felében várható.

Tovább »

Szépül az Esterházy-kastély Fertődön

2011. feb. 21
fertodsajtob_1102/fertod_lepcsohaz_sajtobej1102_medium.jpgDr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója helyszíni bejárás során mutatta be a sajtó képviselőinek az „Eszterháza kulturális és turisztikai központ" uniós projekt I. ütem munkáinak előrehaladását. A több mint 1,3 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló projekt keretében szeptemberre teljes fényében pompázhat a fertődi Esterházy-kastély hátsó homlokzata, a díszterem, a zeneterem, a nyári hűsölő és ebédlő, a belső lépcsőház és a parkosított díszudvar.

Tovább »

Emlékbeszéd és mesemondó verseny fiataloknak

2011. feb. 08
a " haza mindenese", Fáy András születésének 225 évfordulója alkalmából

A versenyt a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és Pécel Város Önkormányzata, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt., a Ráday Gyűjtemény, az OTP Fáy András Alapítványa és a Fáy Társaság támogatásával hirdeti meg.

 

Tovább »