Sirok, barlangvár 2010.09.15 állapotbemutatás

 

1/5. Végvárak világa, Sirok, barlangvár turisztikai központ
(ÉMOP-2.1.1/B-2F-2009-0007, a projekt összköltsége: 365.392.070 Ft)

 

Az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egy jelentős várban történik meg a műemléki felújítás (kapu és környezetének rendbetétele, alsóvári udvar és kilátó teraszok kialakítása, fedett és zárt terek kiépítése, alsóvárból felvezető sziklafolyosó környezetének kialakítása, kiállítási installációk). Ennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre.

Rendezvény helyszín kialakítása a vár környezetében (térrendezés a várnyeregben, a vár díszkivilágítása). A vár ismét jól láthatóvá válik minden irányból és napszakban. A kitisztított vároldalban várostromok, romantikus szellem-történetek adhatók elő. A kialakításra kerülő geológiai tanösvények megismertetnek a táj egyedi látványosságaival, különlegességeivel.

„Országh Kristóf rendezvényház és információs központ" létrehozása a tájházban (udvar rendezése, csűr és tájház berendezése, kommunikációs és vizuáltechnikai berendezések beszerzése). A korábban felújított tájház hátsó helyiségeiben berendezésre kerülő szobákban az érdeklődők megismerkedhetnek a táji hagyományokkal, mesterségekkel. A rekonstruálandó fa csűrben rendezvények tarthatók, első sorban a várak életének közelebbi megismerése céljából. Ezt a célt szolgálja a hátsó kertben megépülő vár-játszótér is.

A pályázat benyújtásakor érvényes előírások szerint az ÁFA mértékét 20%-al kellett előirányozni. Az ÁFA különbözetet utólag lehet igényelni, mellyel a támogatás és az önerő mértéke is növekedni fog.

 

Pénzügyi elszámolások, kifizetések állása:
A közbeszerzések lebonyolítására kötöttünk szerződést 3 eljárásra, összesen 4.900.000 Ft értékben. A két helyszín kivitelezési munkáinak közbeszerzési eljárása lezárult, a vár esetében nettó 194.969.298 Ft, a tájháznál 26.699.597 Ft értékben a kivitelezési szerződést 2010. szeptember 6-án írtuk alá. A munkák műszaki ellenőrzésére kiírt közbeszerzési pályázat (2 875 000 Ft) lezárult, a nyertes a munkaterület átadásakor megkezdte munkáját.