Sajtócikk

A “szatmári asztal” is látható a füzérradványi Károlyi-kastélyban

2008. jún. 18

Budapest (MTI)

Reneszánsz kandallók, Firenzéből hozatott eredeti bútorok, kőfaragványok, gobelinek és porcelánok mellett az a "szatmári asztal" is látható a füzérradványi Károlyi-kastélyban, amelyen 1711-ben aláírták a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békeszerződést.

A XVII. századi műemlék épületben június 21-től tárják a közönség elé azokat a bútorokat, porcelánokat, trófeákat és festményeket, amelyeket a Fóti Károlyiak Alapítvány adományozott a kastélynak.

Mint azt Károlyi László gróf, a fóti alapítvány igazgatója az MTI-nek felidézte, 1994-ben települt vissza Magyarországra Angliából, és 1996-ban sikerült megtalálnia és restauráltatnia néhány eltűntnek hitt bútort, köztük a "szatmári aszalt", amelyre a sátoraljaújhelyi kórház pincéjében bukkant.

A füzérradványi kastélyban, amely 1948-ig szállóként, az államosítást követően pedig 1991-ig tüdőszanatóriumként működött, a híres asztalon kívül szófát, karosszékeket, porcelántányérokat, trófeákat és két képet, Károlyi Viktorné Széchényi Ilona emigrációban festett alkotásait láthatja szombattól az alapítványnak köszönhetően a közönség.

Károlyi László megjegyezte: azt tervezi, hogy ha a kastély felújítása teljesen befejeződik, egy teremben, mint házi múzeumban bemutatják a Fóti Károlyi Alapítvány tevékenységét, és kiállítják a család régi, Fóton őrzött tárgyait.

A kastélyban, amelynek jelenleg egyharmada látogatható, Nagy Judit gobelinművész 25 gobelintervét, a Szőlőkoszorú madarakkal című, nagyméretű falikárpitját is kiállítják, valamint Ünnepi asztal címmel egy "objektet" is készít a művész.

Nagy Judit a távirati irodának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a falikárpit "kastély-műfaj". Mint megjegyezte, örül, hogy a szerencsi OTP-fiók tulajdonában lévő nagy gobelinjét kölcsönadták a kiállításra Füzérradványnak.

Ünnepi asztal című "objektjéről" szólva elmondta, hogy azt a reneszánsz jegyében készíti el. Saját textiljeiből csipkés, földig érő damaszttal terít meg, növényekből vörös szalaggal átkötött reneszánsz kötegeket készít, preparált fácánnal, ölyvvel, sassal és más madarakkal díszíti az asztalt. A kiállítás-megnyitón nagy tálakban gyümölcsöket, süteményeket helyez majd el a műben, onnan kínálják a vendégeket. Később műanyagra cseréli a gyümölcsöket, hiszen a kiállítás novemberig áll majd - tette hozzá.

(Orbán Györgyi)