Összes rendezvényKiállításmegnyitó

Világörökség Magyarországon

2012. dec. 17 - 2012. dec. 17

A Világörökség Egyezmény negyvenedik évfordulója és a hazai "Világörökség Éve" tiszteletére az esztendő záróeseményeként a hazai világörökségi helyszíneket bemutató kiállítás látható a Forster-központ aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.). A tárlatot 2012. december 17-én, hétfőn, délután 14 órakor dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitja meg. A kiállítás 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 09 és 16 óra között.

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ első kiállítása a magyarországi világörökségi helyszíneket mutatja be. A kiállítás alkalmából érdemes felidézni, hogy a világörökség történetében 2012 többszörösen is ünnepi időszak. A most záruló esztendőben negyven éve a Világörökség Egyezmény megszületésének és negyedszázada annak, hogy az első magyar helyszínek – Budapest, a Duna-partok látképe és a Várnegyed, valamint Hollókő – világörökségi listára kerültek. Tíz éve Budapest adott otthont a Világörökség Bizottság ülésének, s ugyanakkor lett világörökség a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj és a budapesti helyszínek kiegészítéseként az Andrássy út.
A kiállítás tablói a nyolc magyar helyszín örökségi értékeit, megőrzött múltját és jelenét láttatják képben és szövegben. Ugyanakkor fontos megjegyezni, a tárlat annak a "vándorkiállításnak" az első állomása, amely a hazai világörökségek egyetemes értékeivel, hivatott megismertetni a civil felnőtt társadalmat és az ifjúságot. Hangsúlyt adva a Forster-központ azon feladatának, hogy az örökséggazdálkodás feltárja a hazai kulturális örökségben rejlő erőforrásokat és fenntartható, hosszú távú hasznosításukkal elősegíti szakszerű megőrzésüket. Lehetőséget biztosít az örökséggel kapcsolatos szakmai-tudományos, társadalmi, piaci és közpolitikai szereplők közötti együttműködésre a helyi, nemzeti identitást és gazdaságot erősítő fejlesztések megvalósítása érdekében.

Magyarországi Világörökség - Budapest

kkkk

A kiállítás létrehozásában segítséget nyújtott:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
Hollókőért Közalapítvány
Hollókő Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Építész Szövetség
Pannonhalmi Főapátság
Patricius Borház, Tokaj
Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkárság Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft.

Fotó: Hack Róbert

A kiállításmegnyitó meghívója ide kattintva tölthető le!

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: