Összes rendezvényprojektbemutató

Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött

2013. márc. 02 - 2013. márc. 02

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a polgárok európai évének alkalmából indítja útjára az „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” elnevezésű programját. 2013. március 2-án, szombaton a rendezvény keretében országszerte közel harminc olyan beruházást bemutatva, amelyek egyébként nem látogathatók, vagy csak belépőjeggyel tekinthetők meg. A nyílt napon a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ két helyszínnel vesz részt. Az Esterházy-kastély (Fertőd – Eszterháza) mellett egy kevésbé ismert fejlesztéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Észak-magyarországi régióban, Edelényben, a Kastélyszigeten bemutatjuk a Holt-Bódva revitalizációs projektet.

llllllllllll

A Holt-Bódva revitalizációja – nyílt nap

Időpont: 2013. március 2., szombat, 11-15 óra

Helyszín: Edelény, Kastélysziget

Program:

11.00 Köszöntőt mond
Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke
Molnár Oszkár Edelény Város polgármestere
Flaskó Attiláné, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója

11:40 – 12:10 Projekt bemutató előadás, Vörös Imre, projektmenedzser, környezetvédelmi szakértő

12:45-13:15 A terület bemutató bejárása (kedvező időjárás esetén), Vörös Imre vezetésével

13:15-13.25 Hüllőmentés, Laki Lukács Anna, előadása

13:30-14:30 Vetélkedő (Kvíz-játék gyerekeknek, felnőtteknek)

14:50-15.00 Fotópályázat és a vetélkedő eredményhirdetése, díjkiosztó

A Holt-Bódva revitalizációs projekt alapvető célja a tájkép – a víztükör, a kert – történetiségében helyreállított, XIX. századi állapotának megidézése XXI. századi eszményekkel összhangban.
Egy Európai Uniós program és pályázat alapján, a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében 2009-ben a tervezési szakasszal kezdődött a fejlesztés. 2010-ben a jogerős engedélyek megszerzése és a támogatási szerződés megkötése volt a feladat. A közbeszerzés útján kiválasztott kivitelező 2011 februárjában kezdhette meg az engedélyezett tervek alapján a munkát, amelynek befejezési határideje 2013 szeptembere.
Főbb munkafolyamatok voltak:
növény és hüllőmentés,
közel 10.000 m3 iszap kotrása, elszállítása,
több ezer lágyszárú és vízinövény ültetése,
őshonos gyümölcsös és 50 db nagy fa ültetése,
egy év próbaüzem (vízszint és vízminőségi paraméterek mérésével, valamint a növények
gondozásával).

A Holt-Bódva revitalizációs projekttel párhuzamos feladat volt a Kastélysziget és a L'Huillier – Coburg-kastély műemléki felújítása is, amely a tervek szerint 2013 nyarán készül el és lesz látogatható. A projekt keretében öt évig kell fenntartani a kialakított rendszert, de törekvésünk az, hogy a tájkép a természetvédelmi területekre előírtakkal összhangban azután is megőrizze most létrehozott állapotát, természeti és épített értékeit, hogy majd ne csak egyszeri helyreállításról beszélhessünk, hanem a revitalizált Holtág megőrzéséről, fenntartásáról, természetesen a helyi közösség bevonásával, új munkahelyek teremtésével. Mindez nyilvánvalóan széleskörű odafigyelést igényel immár nemcsak a fejlesztés megvalósítóitól, de mindazoktól, akik a Kastélysziget
környezetében élnek, akik majd látogatói lesznek.

Háttér

A holtág. A közel 900 méter hosszúságú holtág a közúti hídtól „tolózáron” keresztül csatlakozik a Bódva-folyóhoz. Árvíz idején ezzel a szerkezettel védhető a Kastélysziget. Máskor, ha megfelelően magas a folyó vízszintje, a tolózár nyitásával, gravitációs úton lehetséges a víz utánpótlása, a holtág „átmosása”.

Történet.
A XVIII. században még a mostani holtág volt „főmeder”. A XIX. és a XX. század második felében – a „folyószabályozások” idején – hozták létre a jelenlegi folyásirányokat, azaz kialakították a Kastélyszigettől keletre lévő jelenlegi főmedret és a korábbi főmederből lett a mai holtág. Ugyanis a kanyargó és sekélyebb meder kevesebb vizet szállít árvíz idején, mint a mélyebb és kiegyenesített.

Természetvédelem.
A holtág a NATURA 2000 természetvédelmi terület része. Így az élővilágot, a flórát, a faunát lehetőleg beavatkozás mentes állapotban kell megőrizni. A holtágban már most is különböző halfajok élnek, ezért különösen fontos a vízben oldott oxigén megfelelő tartalmának biztosítása, a terület kímélése a fenntartási munkák során. A revitalizáció eredményeként, mivel ismét nyílt víztükör van a régi eliszaposodott meder helyén, vélhetően új fajok (pl. vízimadarak) is megjelenhetnek.

További információk a projekt honlapján >>>

A rendezvény szórólapja ide kattintva tölthető le >>>

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: