Ikonfestő kiállítása a sümegi püspöki palotában

2012. júl. 14 - 2012. júl. 14

A sümegi püspöki palotában 2012. július 14-én 18.00 órakor nyílik Kőváriné Siess Zsuzsa ikonfestő kiállítása a palota emeleti dísztermében. A kiállítást Dr. Kulcsár Ferenc, Sümeg város alpolgármestere nyitja meg. Közreműködik a Sotto Voce Énekegyüttes.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

A Fonyódon élő Kőváriné Siess Zsuzsa rajztanár édesapjától nem csak annak festőeszközeit, de a festés szeretetét is örökölte.

Egy ajándékba készített képpel kezdődött, és később szinte létszükségletté vált nála ez a tevékenység. Legkorábbi képei gyermekkori emlékeit ábrázolták, ikonokat 1997-ben kezdett festeni.
Szűz Máriát, Jézus Krisztust és az egyház szentjeit ábrázoló képeit legszívesebben olyan fatáblákra festi, melyeknek már története van.
Az első ikonok témáit édesapja művészeti albumaiból választotta, mintaképei között megtaláljuk Andrej Rubljov, Duccio di Buoninsegna, s a 13-14. századi ikonfestészet legjelentősebb alkotásait.
Az ikonfestés kötött műfaj, művelőjének számos szabályt kell betartania. Siess Zsuzsa csupán abban tér el ezektől, hogy nem a hagyományos tojástemperát használja, hanem olajjal fest, képei mégis olyanok, mintha több száz évvel ezelőtt készültek volna.
Forrás: Sümegi püspöki palota

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: