Összes rendezvényprojektzáró

„VÉGVÁRAK VILÁGA” – Sirok, barlangvár turisztikai központ” projektzáró rendezvénye a várban

2012. szep. 30 - 2012. szep. 30

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2012. szeptember 30-án, 11 órától a siroki projekt zárórendezvényére, a siroki várba.

ÉMOP-2.1.1/B-2f-2009-0007
„VÉGVÁRAK VILÁGA” – Sirok, barlangvár turisztikai központ”

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege a projekt teljes költsége, vagyis 365 392 070 forint, 100%-os támogatással. A projekt időtartama: 2010. március – 2012. szeptember
Projekt hivatalos weboldala: www.sirokivar.hu

A készülő várfalmegerősítés

A vagyonkezelő Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egyetlen barlangvárában valósított meg műemléki felújítást. A Reneszánsz Zrt kivitelezésében megtörtént a falak megerősítése, a kapu és környezetének rendbetétele, felvonóhíd készült a vár a bejáratához. Az alsóvári udvar tereprendezése mellett kilátó teraszokat alakítottak ki. Az alsóvárban zárt kiállítóhely készült el, ahol a vár történetébe kapnak bepillantást az érdeklődők. Ennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre. Az alsóvárból a felsővárba új, immár biztonságos, környezetbe illő lépcsősor vezet. A kor követelményeinek megfelelően vizesblokkok is készültek a várban.
A vár esti díszkivilágítása lehetővé teszi, hogy teljes pompájában legyen látható a vár minden napszakban.
A várhoz tartozó várnyereg tereprendezése lehetővé teszi, hogy hagyományőrző programok évente több alkalommal is szórakoztassák a desztinációba érkező turistákat.
A várba történő belépést rendezvények idején a vár alatti parkolónál kialakított völgykapu, míg az év többi napján a várban kialakított pénztár biztosítja.
A projekt részeként megújult a tájház is, mely „Országh Kristóf rendezvényház és információs központ” néven fogadja a látogatókat. A tájház udvarán a tereprendezés után játszóteret alakított ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, emellé egy csűrt emeltek. Ez utóbbi alkalmat ad hagyományőrző rendezvények lebonyolítására.
A vár felújítás után októbertől fogadja a látogatókat, egyenlőre ingyenesen. A tervek szerint 2013 tavaszától lesz belépődíjas a vár. Az üzemeltetésben a tulajdonos számít Sirok Község Önkormányzatára is, akik kezdettől fogva támogatták és aktívan segítették a rekonstrukciós munkákat.

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: