1956: A Sajtó forradalma

2012. okt. 23 - 2012. nov. 04

Különleges sajtótörténeti kiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom 56. évfordulóján a péceli Ráday-kastély: a szabadságharc alatt megjelent újságok tükrében mutatja be, mi is történt október 23. és november 4. között Magyarországon. Az "1956: a sajtó forradalma" elnevezésű kiállításon igazi kuriózumokkal találkozhatnak az érdeklődők. Például az Irodalmi Újság november 2-án megjelent számával, amely közölte Illyés Gyula, "Egy mondat a zsarnokságról" című, a forradalom jelképévé vált versét, de megtekinthetik - többek között - a Szabad Nép október 23-án megjelent számát is, és a Népszabadság november 12-én utcára került különkiadását, amely közölte Kádár János elhíresült beszédét a várható megtorlásokról.

Az eredeti hírlapok a Pécelen élő újságíró, Sal Endre magángyűjteményéből valók. A kiállítás kevesebb lett volna, Murányi Gábor újságíró mindenre kiterjedő sajtótörténeti tanulmánya nélkül. Tóth Sándor a Magyar Rendvédelmi Szakgyűjtemény és Kiállítás Egyesület elnöke a kiállítás ideje alatt bemutatja a forradalom szembenálló feleinek egyenruháit, fegyvereit, tárgyait, melyek életszerűvé teszik a kinyomtatott lapokon olvasottakat.
A kiállítás ünnepélyes megnyitója a 11.00 órakor kezdődő ünnepi önkormányzati megemlékezés után,  október 23-án 12.00 órától lesz a Márványistállóban. Megnyitja: Sal Endre újságíró. A kiállítás megnyitórára a belépés ingyenes!

A különleges tárlat a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a péceli önkormányzat által közösen helyreállított Márványistállóban lesz megtekinthető október 23-tól – november 4-ig

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: