Múzeumpedagógiai tájékoztató nap a fertődi Esterházy-kastélyban

2012. ápr. 25 - 2012. ápr. 25

Győr-Moson-Sopron megye muzeológusai és pedagógusai verőfényes áprilisi délutánon találkoztak a fertődi Esterházy-kastélyban. A téma a megyei múzeumok múzeumpedagógiai programkínálatának ismertetése volt. A rendezvényen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága múzeumpedagógiai terveiről, s elsősorban a fertődi fejlesztésekről is szó esett. Az eseményről a szervező, Csécs Teréz, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ megyei koordinátora beszámolóját olvashatják:

Dr. Varga Kálmán igazgató (Műemlékek Nemzeti Gondnoksága) üdvözlő szavai után Perger Gyula megyei múzeumigazgató nevében Varga Attiláné osztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntő után D. Barabás Mária, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Programiroda vezetője mutatkozott be, és röviden ismertette tevékenységüket, pályázati programjaikat.
Ezután ismertetőt tartott Braunné Wágner Roberta a Központi Bányászati Múzeum (Sopron) múzeumpedagógiai programjairól: miként lehet élményszerűen megmutatni a kisgyerekeknek is a bányászat történetét, eszközeit, a bányaművelést. Gömöri János ny. régész a Forum Múzeum (Sopron) státuszát és tevékenységét mutatta be, azaz azt, hogyan lehet személyzet és pénz nélkül működtetni egy kvázi kiállítóhelyet. Kuslics Katalin, Soproni Múzeum közművelődési munkatársa megpróbálta 7-8 percbe sűríteni a számtalan programkínálatukat. Mivel ez az alkalom inkább csak az érdeklődés felkeltésére elegendő, felhívta a figyelmet a múzeum és a megyei múzeum honlapján található ajánlatra. Az Erdészeti Múzeum (Sopron) foglalkozásait Kulbert Zsófia ismertette, valamint röviden beszélt a most készülő, hamarosan megnyíló új kiállításokról is.

A győri intézmények ajánlatának ismertetését Gergics Ágnes, a Városi Művészeti Múzeum múzeumpedagógiai igazgatóhelyettese kezdte. Nála is többször előkerült a TÁMOP és TIOP „varázsszó”, hiszen nagyon sok múzeumpedagógiai foglalkozás kidolgozását/kipróbálását pályázatok tették lehetővé – szinte valamennyi intézményben. Varga Attiláné Veronika a Xántus János Múzeum régebbi programjai mellett három egészen új kezdeményezésre is felhívta a figyelmet, melyek az internetet, az interaktivitást, a fiatalok informatikai érdeklődését és tudását célozzák meg: a múzeum honlapján található két játékot ismertetett, és egy Személyes történelem című, a múzeum szerverén hamarosan üzemelő interaktív adattárról beszélt, melyre képeket, szövegeket lehet mindenki számára elérhetően felölteni. Tanai Péter a Cserépkályha-történeti Kiállításban kérhető cserépkályhával, ill. gipszmodell készítéssel kapcsolatos foglalkozásokat mutatta be. Csécs Teréz a 2011 novemberében felállított Madách-gyűjtemény kiállításához kapcsolódó, általános- és főként 11-12. osztályos középiskolások számára készített múzeumpedagógiai foglalkozásokról beszélt. Majd Juhász Tibor helyett a Győr-ménfőcsanaki Galgóczi Erzsébet emlékszoba és a Sulyok Vince emlékkiállítás programjait ismertette.
Bognár Ildikó igazgatóhelyettes (Győr-Moson-Sopron Megyei ÁMK) a Fertőszéplaki Tájházakban folyó táborokról, sikeres múzeumpedagógiai tevékenységről mutatott képeket, mint pl. beöltöztetett diákok közös kenyérsütéséről, a tökfesztiválról stb. Varga Kálmán az Esterházy-kastélyról elmondta, ez egy sajátos profilú közgyűjtemény, amelyre készítettek egy „Eszterházi tündérkert” című programot, amellyel a helységnek, a régiónak kívánnak szolgálni Gyermekmúzeum Galériával, barokk konyhával, kínai kézműves műhellyel és játszóházzal.

A tájékoztató nap azt mutatta, sok, sokrétű, színes a megyében található múzeumok programkínálata, újdonság volt az irodalmi emlékhelyek és a fertőszéplaki tájházak bemutatása is. Noha minden előadásban elhangzott néhány szó a nehézségekről, azért a kollégák töretlen lendülettel dolgoznak és próbálják eljuttatni a pedagógusokhoz és a diákokhoz a múzeumokban rejlő értékeket, tudást és információt, hagyományos és modern, a fiatalokhoz közel álló eszközökkel egyaránt.

A tájékoztatók után Varga Kálmán igazgató úr tartott tárlatvezetést a kastélyban, amelynek során sok műhelytitkot, az építkezés, renoválás és restaurálás során előkerült érdekességet megismerhettünk.

Csécs Teréz
MOKK koordinátor

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni