Összes rendezvényÖrökségnapok

„Értéket mentenek, értéket teremtenek” – Beszámoló az Örökségnapokról

2013. szep. 21 - 2013. szep. 22

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ 12 általa gondozott műemlékkel nevezett be 2013-ban a Kulturális Örökség Napjaira. Az ingyenes épületlátogatás hétvégéjén összesen 2300 fő tekintette meg a helyszíneket. Ezek közül a legnépszerűbb, és a leglátogatottabb helyszín az egyetlen állandó nyitva tartással üzemelő budapesti műemlékünk, a De la Motte – Beer palota volt, melyre a két napon összesen 1200 fő volt kíváncsi.

Az idei esztendő kiemelkedő eseménye volt, hogy életmód-történeti múzeumnak rendeztük be és megnyitottuk a nagyközönség előtt a budavári Dísz téren álló palotát  A ház tavaly még irodaház volt, így sokakat ért kellemes meglepetésként a jelenleg bemutatott állapot. A Forster Központ ráadásul újabb szenzációval is kedveskedett az Örökségnapok résztvevőinek, mivel  ekkorra időzítette a műemlék – a Patikus Háza - gyógynövénypadlásának megnyitását. A barokk konyha is újabb berendezésekkel - egy „luster” lámpával, és egy tűzhellyel - is bővült.


A látogatókat a tavalyi évhez hasonlóan a barokk kapualjban fogadtuk, ahol önkénteseink ismertették az intézmény munkáját. Az önkéntesek feladata volt az érkezők fogadása, csoportokba rendezése, megszámlálása, irányítása. Lelkes segítőink hasznosan lekötötték a várakozók figyelmét:bemutatták többek közt a központ vagyonkezelésében álló műemléki helyszíneket, és a róluk szóló kiadványokat. Felkérték az érkezőket, hogy iratkozzanak fel hírlevelünkre, és felhívták figyelmüket különleges örökségnapi akciónkra, miszerint a hírlevelünkre regisztrálók között kisorsoljuk Bakay Kornél: Somogyvár, Szent Egyed monostor c. monográfiájának egy példányát. A hírlevélre ezek után pontosan 217 fő iratkozott fel, akik közül a nyertest munkatársaink 2013. szeptember 26-án, csütörtökön délben sorsolták ki. A sorsolás eseménye, és a nyertes neve ide kattintva tekinthető meg. >>>

Az önkéntesek tevékenysége nagyban hozzájárult a rendezvény sikeres megszervezéséhez, melyet több látogatónk is dicsérettel illetett. Segítséget nyújtottak a tárlatvezetőinknek is, akik folyamatosan vezették körbe a magyar és külföldi látogatókat. Ez utóbbiak angol nyelven kaptak kimerítő tájékoztatást a ház építéstörténetéről, különleges művészettörténeti értékeiről, valamint a hozzá kapcsolódó művelődéstörténeti szellemi tartalomról, közmegelégedésre, amit a vendégkönyvben olvasható bejegyzések bizonyítanak.
„We enjoyed this very interesting tour, thank you for making this available. Miriam & Nick Dowson, Vancouver, Canada.”
„Emese, you were lovely! Thank you for the tour." Jessica Rupert – Canada”
„Great tour. Thank you, Adrienn! So fun and informative. Sandra & Ed von Holtam, Minnesota, U.S.A.”De a hazai látogatók sem fukarkodtak a dicséretekkel. Többeket az örökségnapi „extrák” –a padlás és a barokk konyha ragadott meg:
„Nagyon tetszett, jó volt bepillantani a régiek életébe, hangulatos a konyha, a padlás szárított növényei. Gratulálunk…”

Sokan a tartalmas, hétköznapi mélységeket feltáró tudás átadását értékelték:
„Nagyszerű vezetésben volt részünk, és érdekes, és tanulságos körsétában vettünk részt.Érdekes, élménydús kiállítást láttunk….”
„Nagy örömünkre szolgált végigjárni ezt a nagyszerűen felújított épületet. A szakavatott vezetés (Lilla) pedig új ismeretekkel gazdagította a korszakról eddig szerzett tudásunkat. Köszönettel…”

A vendégek hálásak voltak, hogy az egykori irodaház ma már múzeumként, állandó nyitva tartással üzemel:
„Nagyon jó ötlet volt múzeummá alakítani, így sok ember láthatja ezt a gyönyörűséget. Köszönettel: Palotai Katalin”

Egy látogató a palota otthonosságát emelte ki, és a múzeum személyessége érintette meg:
„Köszönjük az idegenvezetést! Letti szerint a padlás volt a legjobb. Meg a levendulák. Szeretnénk reggelizni a kertben. Meg muskátlit nevelni. Ja, és kertitörpét.”Egy fiatal társaság üzenete:
„Kellemesen csalódtunk! És TÖK JÓ volt!! Adri is nagyon ügyes és cuki! H. Tamás, Ivett, Csilla Kondorosról 2013. szeptember 21. szombat 17.20.”

És van, aki a visszatérésre tesz ígéretet:
„Nagyon tetszett!!!! Csínos, szép kis palota. Főképp az idegenvezetés tetszett, Adrienn nagyon felkészült volt, minden kérdésünkre kimerítő választ kaptunk, és ő nagyon kedves és aranyos volt. Jövőre ugyanitt.”

De a legmegkapóbb az az önkénteseink szívét is megmelengető bejegyzés, amely akár intézményünk mottója is lehetne, hitelességét pedig az bizonyítja, hogy egy látogatónk fogalmazta meg. Íme:
„Köszönet a munkájukért. Értéket mentenek, értéket teremtenek.”

 De la Motte – Beer-palota után a leglátogatottabb helyszín a szombaton, 14.00 óráig nyitva tartó budanyéki romkert volt. A romemlék nem rendelkezik állandó nyitva tartással, de az Örökségnapok alkalmával megszerveztük a látogatók fogadását, szakmai tárlatvezetéssel, amit a látogatók érdeklődéssel, és lelkesedéssel köszöntek meg. Létszámuk 140 fő volt.


A benevezett helyszínek közül több vidéki műemlékünk is kiemelkedő „nézettséget” mutatott: a füzérradványi Károlyi-kastély (220 fő), a nádasdladányi Nádasdy-kastély (310 fő), és a péceli Ráday-kastély (163 fő). Sikeres volt a pécsi Jakováli Haszan pasa-dzsámiban tartott családi nap is, melyet az uniós támogatásból megvalósuló múzempedagógiai program keretében szerveztünk. Ezen a rendezvényen közel 110 fő vett részt.

Az ingyenes épületlátogatás hétvégéje nagy népszerűségnek örvend évek óta a látogatók körében, találkoztunk azonban olyan vendéggel is, aki épp az idén, a De la Motte – Beer-palotában értesült a létezéséről. Tájékoztatásunkra be is írta okostelefonjának memóriájába: „2014. szeptember harmadik hétvégéje: Kulturális Örökség Napjai.”

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: