Kastély és muzsika Pécelen

2013. jún. 02 - 2013. jún. 02

Kastély és koncert különleges találkozásának ígérkezik június másodika, amikor a Forster Központ kezelésében lévő péceli Ráday-kastélyban ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar. A jegyár (10.000,- Ft//fő) magába foglalja a hangverseny előtt a kastély megtekintését is. A tárlatvezetés 17.30, a koncert 19.00 órakor kezdődik.

II. Rákóczi Ferenc diplomatája, Ráday Pál 1722 és 1730 között épített kúriát Pécelen, amelyet fia, az európai műveltségű Ráday Gedeon tett barokk kastéllyá. A munkával a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterét, Mayerhoffer Andrást és fiát, Mayerhoffer Jánost bízta meg. Az épület különlegessége a könyvtár mennyezetét, a díszterem falát és mennyezetét, a királyi hálószobát és szalont díszítő freskó. Nagy részük Scherwitz Mátyás alkotása. A kastélyhoz tartozó istállót a közelmúltban állították helyre.

A Fesztiválzenekar június másodiki koncertjén felhangzik Carl Philip Emanuel Bach 12 kis darabja, Evaristo Felice Dall’Abaco d-moll és g-moll concertója ( Op. 2. No. 1 és 5) és e-moll concertója (Op. 5. No.), Antonio Rosetti D-dúr notturnója, valamint Carl Dittersdor Sinfonie in A – „A lykiai parasztok békává változása” című darabja. Ez utóbbi műsorra tűzésének különleges aktualitást ad, hogy Dittersdorf hat szimfóniát komponált Ovidius Átváltozások című művére, s a péceli kastély dísztermének falán ugyancsak az Átváltozások jeleneteit ábrázoló freskók láthatók. A falfestmények alá Ráday Gedeon írt verssorokat a nyelvújítás kori magyar nyelven.

A rendezvény plakátja ide kattintva tölthető le >>>

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: