Kulturális örökség menedzsment konferencia

2013. márc. 06 - 2013. márc. 06

2013. március 6-án Egerben az Eszterházy Károly Főiskola lesz a színhelye a Central Europe program HERMAN projektje keretében megrendezett Kulturális örökség menedzsment konferenciának. A HERMAN projekt konzorciumi vezetője Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projekt partnerek: a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (H), Regensburg városa (D), Lublin Város Önkormányzata (PL), az IRM Institute of Urban Development (PL), a Marco Polo System EEIG (IT), Ravenna Város Önkormányzata (IT), Ferrara Tartomány (IT) és Treviso Tartomány (IT).

A 2012-2014. között megvalósuló projekt célja hosszú távú, versenyképességet és fenntarthatóságot biztosító kulturális örökséggazdálkodási modellek összegyűjtése, kidolgozása és tesztelése – kifejezetten városi környezetre értelmezve. A projekt a városi környezetben lévő kulturális örökségi elemek egyes működtetési, illetve gazdálkodási kérdéseire keresi a választ. A célok közt szerepel innovatív és versenyképes szolgáltatási portfóliók kidolgozása, hatékony menedzsment-módszerek kifejlesztése és munkába állítása, pénzügyi, finanszírozási megoldások kidolgozása, alkalmazása. A projekt a kulturális örökség megítélését és az örökségmenedzsment eszköztárát kívánja javítani és fejleszteni a kulturális örökségi elemekben rejlő társadalmi, gazdasági potenciál kibontakoztatása érdekében.
A Forster-központ a projekt egyik fő szakmai közreműködője. Legfontosabb feladata a kulturális örökség gazdasági és társadalmi hasznosításával, az örökségi elemek új funkciókkal és szolgáltatásokkal való megtöltésével foglalkozó munkacsomag szakmai koordinálása, és ehhez kapcsolódóan két pilot-projekt – a „Monumentenwacht” - Műemlék-figyelő szolgálat (a megelőzésre hangsúlyt helyező holland módszer kísérleti jellegű adaptálása. Állapotfelmérés, karbantartási javaslatok, adatbázisba rendezés, megvalósítási, fenntarthatósági program), illetve a „Talking Monuments” (az örökségi értékek számbavétele, kreatív bemutatása a helyi lakosság bevonásával) – megvalósítása Eger városában.
A HERMAN projekt keretében szervezett Kulturális örökség menedzsment konferencián az örökségi értékek megőrzésének útjairól és kérdéseiről, a helyi szintű kulturális örökségi menedzsmentről, a menedzsment és a várostervezés relevanciájáról, a nemzetközi tapasztalatokról hangzanak el előadások. Gyakorlati példát ad az Eszterházy Károly Főiskola szakmai bejárása.

A részletes program letölthető ide kattintva >>>

Örökség menedzsment konferencia Egerben

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: