Összes rendezvényzenei fesztivál

Eszterházi Vigasságok Fertődön

2013. máj. 31 - 2013. szep. 15

Játsszunk el egy percre a gondolattal, hogy micsoda zenei élmény lenne egy koncert, ahol Jan Garbarek szaxofonozik, Jean Luc Ponty hegedül, Jaco Pastorius basszusozik, a tízszeres Grammy-díjas Take 6 tagjai énekelnek, a zongora billentyűin pedig maga Haydn futtatja az ujjait… Mert ha az a két évszázad nem lenne akadály, a Mester egészen biztosan szívesen jammelne egy ilyen all-star együttessel.

Az utóbbi esztendőkben nemcsak a fertődi Esterházy-kastély homlokzata és díszudvara újult meg, de régi pompájukban ragyognak a belső terek, folyik a parkrekonstrukció, és befejeződött a Marionettszínház épületegyüttesének felújítása. A fejlesztés nem tisztán műemléki helyreállításban, műkincsek bemutatásában gondolkodik – a cél az, hogy az Esterházy-kastély európai rangú kulturális központtá váljék, hasonlóan azokhoz a „Fényes” Miklós-kori időkhöz, amikor az Esterházy-kastély szellemi és művészeti kisugárzása vetekedett a nagy királyi udvarokéval Európa-szerte.
Ennek a gondolatnak a jegyében szervezzük az Eszterházi Vigasságok tizenöt héten át tartó fesztiválsorozatát, amelyen 150 fellépő 60 hangversennyel várja a kultúra- és zenekedvelő közönséget.
Júliusban Haydn mellett a két évszázada született Verdire és Wagnerre, valamint születésének centenáriumán Benjamin Brittenre emlékezik a Budapesti Vonósok Fesztiválja, mely A zsenik egymás közt… címet viseli. A nagyságok előtti tisztelgés ezzel nem ér véget: a Musica Globus fesztivál a 300 éve elhunyt herceg Esterházy Pált, a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi meg. Különleges hangulatú estéken hangzik fel XVII-XVIII. századi muzsika, a Sarband előadásában az Ottomán birodalomé, Sebestyén Márta és zenésztársai megszólaltatásában pedig a korabeli Magyarországé. Az Orfeo Zenekar idén is korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit.
2013 nyarán szabadtéri előadásokkal is várjuk az opera és a jazz rajongóit. A milánói Scala, a londoni Covent Garden vagy éppen a Bécsi Operaház után Esterházy-kastély szabadtéri színpadán éneklik el Verdi legnépszerűbb darabjait a kortárs opera jeles művészei. A Verdi-operagála szólistái közt ott lesz Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri és Vladimir Stoyanov is.

Lélegzetelállítónak ígérkezik a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie koncertje, akit méltán neveznek az ütőhangszerek királynőjének. Ő volt többek között a 2012-es londoni olimpia megnyitóünnepségének zeneszerzője és közreműködője, és olyan muzsikusokkal zenélt már együtt, mint Björk, Steve Hackett, Bobby McFerrin és a The King’s Singers...
A jazz kedvelői se kerüljék el Eszterházát! Augusztus elején a 10 Grammy-díjas Take 6 mellett Jan Garbarek világhírű norvég szaxofonista lesz hallható az indiai Trilok Gurtuval. Billy Cobham jazzdobos, Jean Luc Ponty és William Lecomte pedig különleges szimfonikus esteken vendégszerepelnek a kastélypark szabadtéri színpadán.
Sztárok egész sora lép színpadra Európa egyik legnagyobb Haydn-fesztiválján augusztus közepén. A nagyérdemű korhű hangszereken és olyan előadók tolmácsolásában hallhatja a Mester és kortársai műveit, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan vagy éppen Monica Groop.

A fesztiválsorozat a Haydn Vonósnégyes-fesztivállal zárul, mely hagyományosan a fiatal zenésznemzedék világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. Az angol, francia, dán, cseh, román és magyar vonósnégyesek közt jelen lesz a tavalyi, londoni nemzetközi fesztivál díjnyertese, az Arcadia String Quartet is.

Tények, adatok:
Éppen 240 éve volt az első bemutató a Marionettszínházban.
15 hét alatt 60 koncert lesz, 150 hazai és külföldi művésszel a Marionettszínházban, a kastélyban és első alkalommal szabadtéren a kastély parkjában..

Az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat hangversenyeire jegyek kaphatók az Esterházy-kastély pénztárában, valamint a www.oeticket.com és a www.jegymester.hu portálokon.
Az Eszterházi Vigasságokkal kapcsolatban további információ a fesztiválsorozat német nyelvű honlapján, a www.eszterhazivigassagok.hu címen, valamint a rendezvény Facebook-oldalán található.

A kastélyegyüttesről további információk olvashatók honlapunkon >>>

AKTUÁLIS PROGRAM 2013. szeptember 1-15.

A műsorfüzet letölthető pdf formátumban ide kattintva >>>

A sajtóközlemény letölthető pdf formátumban ide kattintva >>>

A Forster Központ főoldala >>>

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: