Összes rendezvényMúzeumok éjszakája

Múzeumok Éjszakáján költözik a patikus

2013. jún. 22 - 2013. jún. 22

A Múzeumok Éjszakáján 2013. június 22-én egy álom válik valóra: a budavári De la Motte – Beer-palota, mely eddig csak az Örökségnapokon fogadhatott vendégeket, ettől a jeles éjszakától kezdve állandó nyitva tartással fogadja a múzeumlátogató nagyközönséget. A múzeumnyitó rendezvény délután 15.00 órakor kezdődik, és este 24.00 óra körül, egy éjféli tárlatvezetéssel ér véget. A palotát bemutató „vendégváró háznép” kíséretében egész délután, este és éjjel a látogatók bepillantást nyerhetnek egy korabeli jómódú polgárcsalád – jelesül Beer József Kajetán patikus és családja – mindennapjaiba, elkapva a beköltözés pillanatait. A rendezvény során valóban költözés zajlik: a látogatók szeme láttára csomagoljuk ki a 18. századvégi hétköznapok használati tárgyait, bútorait, miáltal vendégeink tanúi lehetnek egy új életmódtörténeti múzeum megszületésének. Az est folyamán több meglepetés vár azokra, akik tiszteletüket teszik a patikuscsaládnál. Akik a múzeumban vásárolják meg karszalagjukat, ajándékot is kapnak a háznéptől.

Az egykori intézményi székházból az elmúlt hónapok folyamán fokozatosan költöztek ki az ott dolgozók, hogy átadják a helyet, ha nem is korabeli lakójának, a patikusnak, de a Forster Központ új múzeumának, amely bemutatja azt az életformát, amelyet valaha éltek itt. Költözik a patikus – mondjuk e pillanatban, s amikor vége a költözködésnek, minden bútor, műtárgy, használati eszköz a helyére kerül, véglegesen megnyílhat a Patikus háza. De a Forster Központ úgy gondolja, érdemes már most „költözködés” közben megmutatni, mit is tud ez a ház.

Nem egy ütemben nyílik meg a Patikus háza. A kezdeti kiállítást majd kiteljesítve a Forster Központ a XVIII. század végi budai polgári életmódot kívánja elevenné tenni, a mindennapok gyakorlatát életszerűen megmutatni. A hosszabb távú tervek között szerepel a patikusság megmutatása is, hiszen a ház – amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az ún. tábori patikát, később Fekete Sashoz elnevezésűt működtette Beer József Kajetán – érdekessége éppen az, hogy tulajdonosa a pincétől a padlásig foglalkozása képére formálta. A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, ezért nevezték „víz-pincének”, a gyógynövények szárításához „növénypadlást” rendeztek be. Ezt a klasszikus beosztást, a felszerelési tárgyakat, eszközöket is láthatóvá szeretné tenni idővel a Forster Központ.

Általános információk

Állandó nyitva tartás: június végéig: hétfő kivételével 10.00 – 18.00 óráig.
2013. július 1-től minden nap 10-20 óráig

A palota csak vezetéssel látogatható.

Belépőjegy (vezetéssel):
felnőtt: 1000 Ft
kedvezményes (diák, nyugdíjas): 700 Ft
családi: 2500 Ft
csoportos: 800 Ft
csoportos (diák, nyugdíjas): 600 Ft

A programváltozás jogát fenntartjuk!

További részletek a Múzeumok Éjszakája központi rendezvényi honlapján >>>

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: