A Kulturális Örökség Napjai alkalmából tartott rendezvények a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága épületeiben

2012. szep. 15 - 2012. szep. 16

Szeptember harmadik hétvégéjén újra megnyílnak az év többi napján nem látogatható értékes épületek, köztük intézményi székházak a nagyközönség előtt a Kulturális Örökség Napjainak rendezvénysorozatán. Az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi megfelelője, a Kulturális Örökség Napjai az idén szeptember 15-én, és 16-án lesznek, a rendezvény témája: "Örökölt üzenet". Az idén a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának két műemléke várja a látogatókat: a budavári De la Motte - Beer-palota, és a buda-nyéki királyi vadászkastély romkertje.

Budavári De la Motte - Beer-palota - a Nemzeti Gondnokság székháza

A budavári lakónegyed különleges értékeket rejtő palotájának belső tereit csak ez alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, mivel az épület a közel félszáz műemléket gondozó intézmény irodáinak ad otthont. A szobák szakrális témájú, figurális, és barokk-copf-directoire motívumokban gazdag díszítőfestései mellett a látogatót beavatjuk a barokk-kori mindennapok rejtelmeibe, és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársai által végzett műemlékgondozás kulisszatitkaiba is.

A tavalyi évhez hasonlóan önkénteseink segítségével fogadjuk a látogatókat. A kapualjban tablókiállítás mutatja be a Gondnokság kezelésében álló műemlékeket, kiadványsarok és információs pult várja az érdeklődőket, akik képeslapokat, könyveket, folyóiratokat, és egyéb kiadványokat vásárolhatnak épületeinkről.

Kiadványainkról >>>

Cím: 1014 Budapest, Dísz tér 15.
Telefon: 06-1-202-6288
Időpont: 2012. szeptember 15-16. A látogatókat 10.00-18.00 között várjuk, a tárlatvezetés félóránként, az utolsó csoport 17.30-kor indul.

NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓ! A palota kicsi mérete nem teszi lehetővé nagy létszámú csoport mozgását a belső terekben. Az amúgy sem túl nagy alapterületű szobákban való közlekedést az irodai bútorok még tovább szűkítik. A vendéglátó munkatársak, önkéntesek és műemlékes szakemberek nem professzionális idegenvezetők, tehát nem rendelkeznek megfelelő hangerővel sem! Nagyobb csoport esetén előfordulna, hogy a látogatók nem hallják a tárlatvezetést, már csak azért sem, mert nem férnek be a szobába. 1-1 szoba legtöbb 20-20 főt képes befogadni - átereszteni. Ezért a csoportok létszámát a kapunál 20-20 főre korlátozzuk, ezért az esetlegesen okozott kényelmetlenségekért szíves elnézésüket kérjük!

A Budavári De la Motte - Beer-palota a Gondnokság honlapján >>>Buda-nyéki középkori királyi vadászkastély romjai

A Buda-nyéki középkori királyi vadászkastély maradványa az egyik legjelentősebb középkori történeti-építészeti emlékünk. Írott források 1486 körül említik először az Ulászló király által nagy költséggel, „remekbe épített királyi palotát”, mely a török hódoltság alatt elpusztult, emléke is századokra feledésbe merült.

Cím: 1021 Budapest, II. kerület, Hűvösvölgyi út 78. - Fekete István u. 3.
Telefon: 06-20-400-13-23
Megtekinthető: a romkert
Időpont: 2012. szeptember 15-én, szombaton, 10.00 – 14.00 óra között. 

FONTOS INFORMÁCIÓ!
Terepcipő viselete ajánlott! Bejárat a Fekete István utcában található kapun keresztül!

A nyéki romkert a Gondnokság honlapján >>>

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: