Dunaújváros, Római Kőtár és Romkert, Római Kori Fürdőturisztikai

Dunaújváros, Római Kőtár és Romkert, Római Kori Fürdő

2010. ápr. 17 - 2010. ápr. 17

Az Intercisa Múzeum kiállítóhelyét, a római korból feltárt műemlékegyüttest, a Római Kőtár és Romkert, Római Kori Fürdőt tekinthetik meg díjmentesen április 17-én a látogatók.

 

Intercisa katonai tábor

galleries/Intercisa,_Római_Romkert_medium.jpgA dunaújvárosi Öreghegy északi végén az első katonai tábort Domitianus uralkodása alatt, az 1. század végén építették fel az érvényes katonai előírásoknak megfelelően. A castellum falait külső oldalukon palánkkal megerősített földsánc alkotta, a palánkon kívül árok nehezítette meg a sánc megközelítését. Észak-déli irányú főútját - amely a folyami határ mentén haladó limesút folytatása volt - via principalisnak nevezték. A kapuk védelmét fatornyok biztosították. A via principalisra merőlegesen haladó, nyugat-keleti főút ellenség felé eső része a via praetoria, hátsó része a via decumana nevet viselte.

 

Római kori fürdő


A római életforma megjelenésével a tartományokban is elterjedt a fürdőkultúra. A római urbanizáció jellegzetessége a sok fürdőépítkezés. Csak Budapest területén közel húsz különböző méretű és építésű fürdőt tártak fel eddig a régészek. A legelsőt már 1778-ban: a Flórián téren, a véletlennek köszönhetően napvilágra került impozáns romok ma is megtekinthetőek. 

galleries/Intercisa,_Római_Fürdő_medium.jpgNoha a mai Dunaújváros területén egykor létezett katonai tábor és a köré szerveződött polgári település Magyarország legjobban feltárt római lelőhelyei közé tartozik, sokáig nem volt ismert egyetlen fürdője sem. 1973-ban a katonai táborban végzett ásatások napvilágra hoztak egy fürdőrészletet. A munkálatok során azonban nem bontották ki mindenhol, megálltak egy föntebbi, késő római szinten.

Ezt a fürdőt a markomann-szarmata háború lezárulása (Kr. u. 180) után ugyan renoválták, de ettől kezdve lakóépületként működött. A római katonai tábortól északra található telken 1992-ben kezdődött feltárás, és már az első hetekben olyan épületrészletek kerültek elő, amelyek egyértelműsítették rendeltetését: medencerészletek, kád, vízelvezető csatornák, nagy kiterjedésű padlófűtés stb.

Cím: 2400 Dunaújváros, Római krt. illetve Öreghegyi u.

tel: 06-30- 850-8114, 06-20-571-5999

Mail:  intercisamuz@gmail.com

Világnapi nyitva tartás: április 17-én, 13-17 óráig.

Díjmentesen!