Intézményünkről

Kiadványaink

 

HERITAGE
BARDI TERÉZIA - HAJDI MÁRTA - SISA BÉLA - SISA JÓZSEF

A kiadvány a vagyonkezelésünkben álló legszebb kastélyok, illetve ifj. Madarassy Walter szobrászrestaurátor-művész és Sisa Béla építész-tervező munkásságának metszetét adva kívánja ráirányítani a figyelmet a magyarországi épített örökségre. Látogatható kastélyaink között a barokktól a historizmus koráig olyan egykori nemesi otthonok kerülnek bemutatásra, mint a fertődi Esterházy-, vagy a péceli Ráday-kastély, a dégi Festetics-kastély, valamint a füzérradványi Károlyi-, és a nádasdladányi Nádasdy-kastély. Madarassy Walter munkáját többek között a megújult budapesti milleneumi emlékműnél vagy a kalocsai érsekség könyvtárában csodálhatjuk meg. Sisa Béla a népi építészet felújításának szentelte életét. Fatornyok, szélmalmok és régi házak köszönhetik neki megújulásukat országszerte. A füzet angol és német nyelven, gyönyörű fotókkal csábít a helyszínek felfedezésére.

70 oldal, 130 szövegközi képpel, 34,5 x 16,4 cm, fűzött
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2006-ban

ISBN 978-963-87099-3-6

Ár: 700,- Ft

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

BAKAY KORNÉL:
SOMOGYVÁR, SZENT EGYED-MONOSTOR

„Harminc év munkájának nagyszerű eredményét tartja kezében a Tisztelt Olvasó. Már pusztán a lapokat végigpörgetve is megérezzük az elvégzett roppant feladat súlyát.
Minden, ami remekbe szabott, elgyönyörködtet. Így van ezzel a könyvvel is. Ha van megfelelő mérce, a kiválóság és a hitványság is jobban látszik. Ez a könyv mértéket ad. Megjelenése után nem lehet már akármilyen módon dokumentálni. A fiatal régészek számára minden bizonnyal alapkönyvként szolgál majd, hogyan, miként kell számot adni az elvégzett munkáról.” (Ad lectorem. Részlet Dobó Ágota, a Forster Központ elnökhelyettesének a kötethez írt előszavából. További részletek ide kattintva olvashatók >>>)

Megjelent: 2011-ben.
Kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Felelős kiadó: Dr. Varga Kálmán, igazgató, Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
A kiadást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap
ISBN 978-963-88405-3-0

Ár: 12 000,- Ft

 


VADÁSZI ERZSÉBET
MAGYAR VERSÁLIA


2007 májusában jelent meg Vadászi Erzsébetnek a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély interieurjeit, az Esterházy-család bútorait bemutató pompás Magyar Versália című tanulmánykötete, mely egy tervezett új könyvsorozatnak, az EOS Könyveknek a nyitókötete is.
A kötet gazdag illusztrációs anyaga, a megjelentetett 334 gyönyörű kép, valamint a szerző által négy évtizeden át írt szövegek és egybegyűjtött források felidézik, s újra megelevenítik az Esterházyak életének színpompás világát. Vadászi Erzsébet munkásságának középpontjában az Esterházy-kastély egykori gazdag berendezésének, az ott folyó életnek a rekonstruálása állt, ezt reprezentálja díszes kötetében, mellyel betekintést nyerhetünk egy letűnt kor kultúrájába.

224 oldal, 205 szöveg közti képpel, 129 katalógusképpel, 15,5 x 15,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Megjelent 2007-ben
A kötet az EOS sorozat első tagja

ISBN 978-963-87099-5-0
ISSN 1788-8611

Ár: 4000,- Ft

 

 

FAJCSÁK GYÖRGYI
AZ ÖRÖMÖK KERTJE. KÍNAIAK, MONGOLOK ÉS MANDZSUK ESZTERHÁZÁN

intézmény/Lakkbor_netre_medium.jpgA keleti művészet, a kínai porcelán és a kínai lakkművészet világa, a 18. századi chinoiserie jellegzetes formaelemei elevenednek meg Fajcsák Györgyi sinológus 2007-ben megjelent könyvében. Az Esterházy-kastély hercegi lakk-kabinetjét bemutató kötettel új sorozat indult útjára Árkádia Könyvek néven, melynek első tagja gazdag hazai és külföldi illusztrációkkal tárja elénk a lakktáblák történetét, díszítményeit, és annak ma rekonstruálható eredeti felépítését.
A gyönyörű kiállítású könyv pompás illusztrációi között Magyarországon még soha nem publikált műtárgyakban is gyönyörködhetnek az olvasók.


Az Esterházy-kastély hercegi lakosztályának lakk-kabinetje
152 oldal, 102 színes és fekete fehér képpel, metszetekkel, 13,5 cm x 14,5 cm, keménykötés
Megjelent 2007-ben
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
A kötet az ÁRKÁDIA KÖNYVEK sorozat első tagja

ISBN 978-963-87099-7-4
ISSN 1788-991X

Ár: 3000,- Ft

 

 

VARGA KÁLMÁN:
MÁRIA TERÉZIA ESZTERHÁZÁN

Magyarország 18. századi története, a korabeli főnemesség életmódja és az eszterházai kastély múltja iránt érdeklődők számára ígérkezik érdekes olvasmánynak Varga Kálmán könyve. A mű elején áttekintő tanulmány olvasható a 18. századi Magyarországon tett királynői látogatások politikai és művelődéstörténeti jelentősségéről, majd Mária Terézia 1773 szeptemberi, Európa-szerte híressé vált háromnapos látogatását mutatja be a szerző egykori leírások alapján. Ízelítőül talán elég megemlíteni a barokk ünnep zeneszerzőjét, Joseph Haydn-t, és a látványosságoknak otthont adó barokk kastélyt és pompás kertjét.

96 oldal, 15 szövegközti képpel, 23,5 x 16,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2001-ben
ISBN 963 00 6197 X

Ár: 1 500,- Ft

 


VAJDAI ÁGNES VIKTÓRIA:
ESZTERHÁZAI TÜNDÉRMESÉK

„Egyszer volt, hol nem volt, talán így is kezdhetném, hiszen családom története szinte mesébe illő. Gondolataim, egyik ősöm Esterházy Miklós gróf felé száll, aki Isten sugallatára hallgatva cselekedett egész életében. Imádsága közben Szent Mihály arkangyal intelmeket intézett Miklós gróf lelke felé. Isten arkangyala ezt mondta: - Jól figyelj Miklós! Üzenetet hoztam neked! Az Ég királynője a Magyarok Nagyasszonya arra kér téged, hogy mindig légy hű vitéze, védelmezd Őt az emberek előtt, és jutalmad nem marad el itt a Földön!
Miklós ősöm megfogadta az angyal parancsát, és egész életén át védelmezte hű alattvalóit, a szegényeket, asszonyokat, árvákat. Nem sokára meg is kapta jutalmát, Tündérszép Ilona földi birtokát, hogy vigyázza és gyarapítsa azt nemzedékeken át.” Herceg Esterházy Antal ezekkel a sorokkal indítja annak a mesekönyvnek előszavát, mely Esterházy „Fényes” Miklós életének történetét, és a fertődi „magyar Versália” születését, s ragyogását beszéli el a legkisebbeknek, a gyermekek sajátos nyelvén. A magyar népmesék formájában és stílusában fogalmazott könyv lebilincselő olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Segítségével a legfiatalabbak játékos formában ismerhetik meg a fertődi hercegi kastély építéstörténetét, az Esterházy hercegek családtörténetét, valamint a Mária Terézia korabeli Magyarország történelmének egy szeletét is. Gyermekrajz-stílusú illusztrációi játékosak. Például a kastély kapuja, a hintók ajtaja, ablakai kihajtható. A rajzok így nem csupán a mesét elevenítik meg, de egyben figyelemfelkeltők is, és kreativitásra ösztönzik a gyermeket, aki, ha akarja, maga is ellesheti készítsük titkát nézegetésük közben.

ISB 963 86512 8 8
48 oldal, 25 kép

A 2. kiadás megjelent 2009-ben, a Haydn-emlékévben a Hungarofest Kht támogatásával.
Kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Felelős kiadó: Dr. Varga Kálmán igazgató

Ár: 1 250,- FtBÁNYAI BALÁZS:
GRÓF NÁDASDY FERENC (1907-1944)

intézmény/Nadasdy-köny_netre_medium.jpgA nádasdladányi Nádasdy-kastély utolsó arisztokrata tulajdonosa születésének 100. évfordulóján, 2007-ben, kiállítással és ezzel a kiadvánnyal tisztelegtünk. A kiállítás katalógusaként is szolgáló kiadvány lapjain megelevenednek Nádasdy gróf ősei, gyermekévei, ifjú és felnőtt kori vadászatai, sportélményei és bepillantást nyerhetünk a Nádasdyak közéleti tevékenységébe is. Az olvasó megismerheti a család kastélyát és parkját, Ferenc grófnak az uradalom fenntartásáért tett erőfeszítéseit és a II. világháborús katonai szolgálatát.

 44 oldal, 32 szövegközti archív képpel, 20,3 x 28,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és Alba Civitas Történelmi Alapítvány
Megjelent 2007-ben
ISBN 978-963-87099-6-7

 

 

 

 

SISA JÓZSEF
A NÁDASDLADÁNYI NÁDASDY-KASTÉLY

intézmény/Nádasdl_netre_medium.jpgA magyar épített örökség számos épülete, épületegyüttese, vára, kastélya, palotája és temploma nemzeti és európai kincs. Múltunk gazdag hagyatékának megismertetésére és nagyközönség előtti bemutatására indult utjára a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága első sorozata, mely az Épített Örökségünk nevet viseli. A sorozat nyitóköteteként, 2004-ben jelent meg A nádasdladányi Nádasdy-kastély című kiadványunk, mely Magyarország egyik legszebb romantikus kastélyát mutatja be. A kötetben szebbnél szebb archív fotókat, történeti berendezésekről készített képeket, valamint térképeket és alaprajzokat talál a múlt iránt érdeklődő olvasó, melyen keresztül szemünk előtt elevenedik meg az egykori kastélybeli élet, a Nádasdy család története, valamint betekintést nyerhetünk a ma is folyamatban lévő helyreállítási munkálatokba is.168 oldal, 85 szöveg közti képpel, 23 x 16,2 cm, kartonált

Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2004-ben
A kötet az Épített Örökségünk sorozat első tagja

ISBN 963 214 8797
ISSN 1788-0903

Ár: 2 500,- Ft

 

 

 

SISA JÓZSEF
A DÉGI FESTETICS-KASTÉLY

intézmény/Dég-netre_medium.jpgA Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által indított Épített Örökségünk sorozat második tagjaként jelent meg a dégi Festetics-kastélyt bemutató kötet. A sorozat elindításával reméljük, hogy továbbadhatjuk a nagyközönségnek műemlékeinkről megszerzett tudásunkat, a múlt megismerésének örömét, és megismertethetjük Magyarország kulturális és természeti kincseit a régióban és világszerte egyaránt.
A nádasdladányi Nádasdy-kastély című, 2004-ben megjelentetett könyv méltó utódaként jelent meg 2005-ben Sisa József tollából A dégi Festetics-kastély című kötet. A csodálatos képekkel tarkított kiadvány nemcsak a magyar klasszicizmus kiemelkedő, típusteremtő épületét mutatja be, hanem annak tájképi parkját is, mely egykor az ország első parklétesítményei közé tartozott. A kezdetektől egészen napjainkig részletesen tárgyalja a kastély és a park történetét, melyet színes képek, alaprajzok, térképek és archív fotók gazdagítanak, s teszik ezzel még élvezhetőbbé a kiadványt. A komoly szakmai munkát olvasmányos formába öntve igazi csemege valamennyi országjáró, múltunk ismeretének tárgyi emlékeit felkutatni vágyó olvasó számára.

152 oldal, 87 szövegközti képpel, 23 x 16,2 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2005-ben
A kötet az Épített Örökségünk sorozat második tagja

ISBN 963 86512 9 6
ISSN 1786-0903

Ár: 2 500,- Ft


SUDÁR BALÁZS
A PÉCSI JAKOVÁLI HASZAN PASA-DZSÁMI

Az „Épített örökségünk” sorozat harmadik köteteként, a 2010. május 22-én a pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban megnyílt „Allah útján” című kiállításhoz kapcsolódva jelent meg Sudár Balázs könyve Magyarország egyik legkiemelkedőbb török-kori műemlékéről, a pécsi Jakováli Haszan pasa-dzsámiról. Mindamellett, hogy átfogó tudományos tanulmány a török hódoltság legépebben fennmaradt dzsámijáról, a kiadvány a laikus közönség számára is élvezhető, olvasmányos stílusban beszéli el az épület építéstörténetét és ad széleskörű kitekintést a korszak muszlim vallási kultúrájáról. Érdekfeszítő összefoglalás mind a dzsámiról, mind a hozzá épült mevleví – keringő dervis – kolostorrról, ami az Oszmán Birodalom legelitebb muszlim szerzetesközösségének adott helyet a 17. században.

Sudár Balázs (1972, Budapest), az ELTE BTK hallgatójaként szerzett történészi és török filológusi diplomát. PhD fokozatát ugyanitt szerezte meg ("A Palatics-kódex török versgyűjteményei"). Dolgozott az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében, az ELTE Török Filológiai Tanszékén, jelenleg az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa. Kutatásai elsősorban a hódoltság oszmán-török kulturális életére irányulnak, főképpen irodalom- és zenetörténeti kérdésekkel foglalkozik, emellett érdeklődik a hódoltság muszlim vallásossága - elsősorban a dervisrendek - iránt.
1990-ben Kobzos Kiss Tamás tanítványaként került a Musica Historica Együttesbe, amellyel azóta is rendszeresen fellép, elsősorban magyar és közép-európai régizenét játszanak. 1997-ben kimondottan a régi török zene előadása céljából alapította meg a Canlar zenekart.
(Forrás: Terebess Ázsia Lexikon)

ISBN 978-963-87099-9-8
ISSN 1786-0903

150 oldal, 136 színes és fekete fehér képpel, metszetekkel, 23 cm x 16 cm, kartonált.
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, Dr. Varga Kálmán igazgató
Megjelent 2010-ben. Sorozatszerkesztő: Dr. Bardi Terézia
A kötet megjelenését támogatta: Nemzeti Kulturális Alap 

Ár: 2 500,- Ft

 

BERECZ ÁGNES - LÁNGI JÓZSEF:
ARANYIDŐK A PÉCELI RÁDAY-KASTÉLYBAN

A péceli Ráday-kastély „aranyidejét" mutatja be a helyreállítási munkákat követően, 2003-ban megjelent kötet, melyben nemcsak a kastély és a Ráday család történetéről olvashatunk, hanem a műemlékegyüttes gyönyörű falképeit is bemutatja és értelmezi ez a tanulmánykötet. Ajánlott mindenkinek, aki érdeklődik az építészettörténet és a művészettörténet iránt.

180 oldal, 38 mellékletbeli képpel, 14,5 x 23,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2003-ban
ISBN 963 212 378 6

 Ár.: 1 850,- Ft

valami van itt

A kiadványok megrendelhetőek a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központban (1014 Budapest, Táncsics M. u. 1), valamint megvásárolhatók könyvesboltokban és kastélyainkban.