KITÁRTA KAPUJÁT A PATIKUS HÁZA

2015. márc. 09, - 11:02 de.

Új látványosság? Titkokat rejtő palota? Szellemi, históriai, építészettörténeti, a budai polgári életmódot megismertető kalandozás? Mindez együtt és külön-külön is igaz az egykorvolt patika- és lakóházra a budai várban, a Dísz téren álló De la Motte – Beer-palotára, a Forster Központ legújabb életmód-történeti múzeumára, amely először 2014. június 22-én, a Múzeumok éjszakájának napján várta látogatóit, és azóta is nyitva áll a nagyközönség előtt mindennap.

A De la Motte – Beer-palotából kiköltöztek az ott dolgozók, és átadták a helyet, ha nem is korabeli lakójának, a patikusnak, de a Forster Központ új múzeumának, amely bemutatja azt az életformát, amelyet valaha éltek itt. Költözik a patikus – mondjuk e pillanatban, s amikor vége a költözködésnek, minden bútor, műtárgy, használati eszköz a helyére kerül, véglegesen megnyílhat a Patikus háza. De a Forster Központ úgy gondolja, érdemes már most „költözködés” közben megmutatni, mit is tud ez a ház…

De la Motte - Beer-palota, kabinetszoba

Tervek

Nem egy ütemben nyílik meg a "Patikus háza". A kezdeti kiállítást majd kiteljesítve a Forster Központ a XVIII. század végi budai polgári életmódot kívánja elevenné tenni, a mindennapok gyakorlatát életszerűen megmutatni.
A hosszabb távú tervek között szerepel a patikusság megmutatása is, hiszen a ház – amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az ún. tábori patikát, később Fekete Sashoz elnevezésűt működtette Beer József Kajetán – érdekessége éppen az, hogy tulajdonosa a pincétől a padlásig foglalkozása képére formálhatta. A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, ezért nevezték „víz-pincének”, a gyógynövények szárításához „növénypadlást” rendeztek be. Ezt a klasszikus beosztást, a felszerelési tárgyakat, eszközöket is láthatóvá szeretné tenni idővel a Forster Központ.

A műemlék megtekinthetőségének részleteiről információk honlapunkon a palota oldalán >>>

A Forster Központ főoldala >>>

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: