„Eszterházi Vigasságok”

2012. nov. 12, - 04:40 du.

A jövő év leghosszabb kulturális fesztiváljára készül Fertőd-Eszterháza.

„Eszterházi Vigasságok” címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély a jövő évben – jelentette be Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos. A programsorozat 14 héten keresztül tart - május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget -, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz.

A rendezvénysorozaton több mint 50 koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a jazz legjobb hazai és nemzetközi előadói. A programok „főszereplője” Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 304. évfordulóján Perényi Miklós részvételével nyit a program a Marionett Színházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit, elsősorban – természetesen – Haydn műveivel. Valamikor maga a mester vezényelte itt világhírű zenekarát. Ugyancsak az osztrák zseni előtt tiszteleg a koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja; az Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve Haydn Eszterházán írott szimfóniáit adja elő; a korhű hangszeres Eszterháza Haydn Fesztivál, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, vagy Monica Groop; valamint a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. Június második felében Régi Zenei Napokat tartanak és külön fesztivált rendeznek Esterházy Pál (1635-1713) halálának 300. évfordulójára, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. A komolyzenei forgatag mellett lesz még szabadtéri opera a MET és Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint igazi, elsőrangú jazz olyan előadókkal, mint Jean-Luc Ponty, Mike Stern vagy Jan Garbarek. A koncertek nemcsak hangzásukkal, de a helyszínükkel is különleges élményt ígérnek, hiszen az újból megnyíló Marionett Színház mellett – amelynek bonyolult színpadtechnikai rendszerét akkoriban a kor kiváló hadimérnökei tervezték – lehet zenét hallgatni a kastélykertben, a Pálmaházban, a szabadtéri színpadon és természetesen magában a pompás barokk kastélyban is.
A programsorozatban ugyan a zene játssza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadások valamint folyamatos családi programok – gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők - is színesítik az Eszterházi Vígasságok programkavalkádját.

A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes – és a tervek szerint hagyományteremtő – rendezvénysorozat egyik nem titkolt célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.

A fertődi Esterházy-kastélyról
„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó partján. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak a fényűző ünnepségek. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, de maga Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett itt.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: