Közel 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel megújul az ozorai reneszánsz várkastély

2012. okt. 25, - 12:29 du.

Közel 1,5 milliárd forint európai uniós és állami támogatással valódi reneszánsz világ születik a Tolna megyei Ozorán. A két éven át tartó munka során folytatódik a település reneszánsz várkastélyának felújítása: helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár történeti kertjét és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve. A település, amely mind a mai napig sokat megőrzött reneszánsz hangulatából, a felújítás során reneszánsz főteret, egy valódi "piazzát" kap.

A fejlesztés másik iránya a látogatóbarát környezet létrehozása: helyreállítják az „Esterházy-kocsmát”, amely – a nevével ellentétben – látogatói központ lesz, felújítják a „Kula-kertet”, ahol parkoló is épül és felállítanak egy szabadtéri színpadot koncerteknek, előadásoknak, kulturális rendezvényeknek.

A harmadik célkitűzés egy reneszánsz élményház megteremtése, amely nemcsak bemutatja a reneszánsz élettel teli, színes világát, de arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók beléphessenek ebbe a világba. Az „élmények várkastélyában” megtapasztalhatjuk, hogy hogyan éltek, főztek, ettek, örültek vagy éppen raboskodtak az emberek néhány száz évvel ezelőtt.

A fejlesztés egyik érdekessége a piazza sarkában lévő gólyafészek „felfedezése”. A madarak régóta költenek ugyanazon a helyen és minden évben kicsiket nevelnek. A látogatók nyaranta egy kamera segítségével figyelhetik a gólyacsalád életét, az Esterházy-kocsma egyik képernyőjén keresztül.

A várkastély
Ozora reneszánsz várkastélya, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.
A Pipo-várkastély felújításának első szakasza 2007-ben fejeződött be, amikor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága múzeumként nyitotta meg az országosan is jelentős műemléket.

2012. október 25.

További információ:
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Nagy Anna kommunikációs vezető
Telefon: (+36 1) 202 62 88
E-mail: nagy.anna@mag.hu

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: