Uniós forrásból újul meg a majki remeteség kolostorépülete

2012. jún. 14, - 11:46 de.

Elindultak az Európa-szerte kuriózumnak számító, tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló, Oroszlány-majkpusztai Kamalduli Remeteség kolostorépületének műemléki rekonstrukciós munkálatai. A tervek szerint jövő nyárra befejeződő beruházáshoz 874 millió forint európai uniós támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

1733-ban a vidék birtokosa, Esterházy József alapította a majkpusztai remete­séget a szerzetesrend számára. A Rákóczi-szabadságharcot lezáró, 1711-es szatmári békét követően a fejedelemhez hű, dunántúli nemesi családok adományaiból épültek itt a némasági fogadalmat tett szerzetesek cellaházai. Az adományokra a szerzetesi lakok főhomlokzatán elhelyezett nemesi címerek emlékeztetnek. Az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség a hallgatás szimbólumaként az ellenállás egyik utolsó lehetősége volt a Rákóczi-szabadságharc bukását követően.

Majki kamalduli remeteségA remeteség konventépületében – más néven foresteriában, erdei kolostorban – kapott helyet többek között a remeteség felügyelőjének és az átutazó vendégek­nek a szállása, az alapító kegyúr lakosztálya, a laikusok számára is igénybe vehető vendégfogadó, valamint a közös ebédlőterem (a refektórium), illetve a könyvtár, a levéltár és a gyógyszertár. A hajdani refektóriumnak és előterének freskóit Vogel Gergely oltár- és freskófestő készítette 1760 körül. A 27 kép a rendet alapító Szent Romuald életéből és a rend történetéből vett, valamint az államalapítással kapcsolatos jeleneteket, magyar szent királyokat, szenteket és az utolsó vacsora jelenetét ábrázolja.

Az Új Széchenyi Terv keretében most elindult, európai uniós fejlesztés ered­ményeként a Műemlékek Nemzeti Gondokságának szakemberei elvégeztetik a kolostorépület teljes szerkezeti és külső helyreállítását, a pince, a földszint, valamint a drogpadlás felújítását, műemléki rekonstrukcióját. Emellett megújul a belső udvar, és restaurálják az egykori refektórium gyönyörű freskóit is.

Időközben elkészültek az oroszlány-majkpusztai Kamalduli remeteség helyre­állítása II., befejező ütemének tervei, amelyeket a Közép-dunántúli Operatív Program kisattrakciós pályázatára nyújt be hamarosan a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Oroszlány-Majk, volt kamalduli remeteség foresteria épületének műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása (KDOP-2.1.1/B-2F-2009.0008)

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: