E.ON-os „Adás nap” a dégi Festetics-kastély parkjában

2012. máj. 25, - 02:15 du.

Száz kéznek is lenne itt munkája bőven! – mondják a kertészeink, kastélygondnokaink, akiknek nap mint nap meg kell birkózniuk a feladattal, hogy a látogatókat országszerte gondozott kastélyparkok fogadhassák.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága rendezvényein már rendszeresen foglalkoztatja kipróbált önkéntes csapatát. Most a kastélykertek gondját vállalati önkéntesek toborzásával igyekszik enyhíteni.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága egy sajátos műemléki-kulturális intézmény, amely majdnem félszáz kiemelt értékű műemlék megóvásáért, helyreállításáért és üzemeltetéséért felel. Létszámgondjaink miatt gyakorta a gondnoki feladatok ellátása mellett kell több hektáros területet rendben tartania egy-két embernek, ami az erőfeszítések ellenére is alig megoldható.
Munkatársaink ezért keresték meg az év elején az Önkéntes Központ Alapítványt, hogy csatlakozzunk a vállalati önkéntesség programokhoz. A vállalati önkéntes program célja, hogy segítsen azoknak az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szervezeteknek, akik erre rászorulnak, és ezt igénylik. Mi a jelentkezéskor elsősorban a kastélyparkjaink kertészeti munkáiba szerettünk volna segítőket toborozni, s első próbálkozásként egy helyszínt, a dégi kastélyparkot hirdettük meg az önkéntesség iránt érdeklődő vállalatoknak az Alapítványon keresztül.

Dégen található egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélyunk, amelyet hazánk legnagyobb, Közép–Európa egyik legértékesebb történeti parkja ölel körül. A kastély Pollack Mihály alkotása, idillikus környezetben, több patak találkozásánál, enyhe lankán, csodás tájképi kertben fekszik. Érdekessége a parkban létesített tó szigetén álló, németalföldi stílusban épült vörös téglás Hollandi ház, aminek környékét jellegzetes vízparti és vizi vegetáció, tavirózsák, vízitökök, színesítik ma is. Idén indul a Festetics–kastély parkjának rekonstrukciója. Az első három ütemben a park legfontosabb eleme, a másfél kilométer hosszú tórendszer helyreállítása valósul meg, melyet követően egész napos sétát tehetünk a hatalmas parkban, amelynek az alapterülete a hozzá kapcsolódó erdőkkel együtt 300 hektár.

Nagy örömünkre májusban jelentkezett az E.ON Hungária Csoport, akik Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) tevékenységük keretében az „Adás nap” programjuk helyszínéül Déget választották. Dunaújvárosból, Győrből, Nagykanizsáról, Pápáról, Pécsről és Budapestről összesen ötvenkét önkéntes érkezett szerszámokkal felszerelkezve május 18-án a Festetics-kastélyba, hogy munkájukkal szebbé tegyék a kastélyparkot.

Dégen először vettük igénybe az önkéntes program adta lehetőségeket. Szükségünk is van ilyen programokra, mivel a Gondnokságnak hatalmas feladatot jelent a park fenntartása, a kezelésében lévő közel 30 hektáros terület rendben tartása. A különlegesen szép természeti adottságokkal rendelkező kastélypark zöldfelületét, ligetes erdőrészleteit óvni kell a bozótosodástól, a kerti utakat a gyomosodástól. Az idős fák ápolása, a több hektáros gyepfelület kaszálása, a Parktó üzemeltetése 8-10 ember egész évi munkáját igényelné. A Gondnokság lehetőségei a gazdasági helyzet függvényében sajnos az eddigiekhez képest is szűkültek, ezért is van nagy jelentősége annak a segítségnek, amit a lelkes önkéntesek nyújthatnak számunkra.
Az E-ON szép számmal megjelent önkénteseinek igyekeztünk jól körülhatárolható, sikerélményt is nyújtó, és természetesen számunkra hasznos feladatot adni.
A kisebb fizikai megterhelést jelentő feladat a sétautak gyommentesítése és a szegélyek „kiszabadítása” volt, melyeket néhol már teljesen benőtt a gaz és láthatatlanok voltak a rámosódott földtől. Így kisebb „régészeti feltárásnak” is nevezhetnénk a munkát, melynek során nem kevesebb, mint 12-15 m3 földet mozgattak meg az önkéntesek. Az utakat hajdan a Festetics-család napszámosai és kertészei tartották fent, és mondani sem kell, hogy a mi lehetőségeinkhez képest sokkal nagyobb létszámban dolgoztak, és több időt, energiát tudtak a kastélypark és az akkor még működő kertészet és narancsház fenntartására fordítani.
A parkban a számtalan soron lévő feladat közül néhány „erős” ember igazán nehéz fizikai munkát is vállalt. A dézsmapincék előterében – még az ötvenes évekből ottmaradt kerítésmaradványokat és az oszlopok tövébe nőtt vaskos törzsű zöldjuharokat távolították el, amelyek a 19. század elején kialakított kertészet területét, a birtok dézsmapincéinek előterét csúfította. A munka elvégzését már régóta terveztük, de szinte reménytelennek tűnt, hogy egyszer erre is sor kerüljön. Köszönjük, mert igazán nagy kitartást, erőt és főleg lelkesedést igényelt ennek a feladatnak a teljesítése!
A hölgyek sem ijedtek meg a munkától, s látva a szorgoskodásuk eredményét, hogy kezük nyomán a gyommal benőtt ösvények a kastély körül megtisztulnak, megszépülnek, annál lelkesebben vetették magukat a munkába.

A munka közepette azért arra is lehetőség nyílt, hogy az E.ON munkatársai kis csapatokban tárlatvezetésen vehessenek részt és megtekinthessék a kastélyt, amelynek szépsége éppúgy mindenkit megragadott, mint a különleges kastélypark varázsa.

Köszönjük az E.ON-osok segítségét, hálásak vagyunk érte, s bármikor örömmel várjuk őket vissza!
Tervezzük, hogy további műemlékekkel is jelentkezünk az önkéntes programhoz, s más vállalatok önkénteseit szeretettel várjuk kastélyparkjainkba.
Ilyen volt ...Ilyen lett ...

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: