Fogadd örökbe a történelmet egy délutánra!

2012. máj. 07, - 11:04 de.

"Fogadd örökbe a történelmet egy délutánra!” felhívással hívta együttműködésre a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjait. A program előkészületi részében L. Maár Ildikó a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársa látogatott el az iskolába, és ismertette meg a diákokat a Gondnokság műemlékeivel, munkájával, köztük a buda-nyéki királyi vadászkastély és középkori templom  romjaival.

Ismertette az aktuális feladatot is: megtisztítani a romkertet a felhalmozódott szeméttől. Az is kiderült a diákok számára, miért hívják Vadaskerti útnak az iskolájukkal határos egyik utcát (az elnevezés Mátyás király idejében itt létező vadaskertre utal).

A takarításra egy május eleji péntek délután került sor ragyogó napsütésben. A buda-nyéki romoktól egy kőhajításnyira álló iskola kilencedik osztályának diákjai Mák Éva osztályfőnök vezetésével, védőkesztyűvel felszerelve, kiscsoportokban álltak neki zsákokba gyűjteni a szemetet. Meghökkentek, hogy milyen tárgyakat találtak a romkertben: volt ott  autógumi, kidobott nyugágy, asztal és sörösüveg, sörösdoboz, műanyagpalack is. Az összegyűjtött hulladékot aztán szétválogatták a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Összesöpörték a romterület előtti járdán  felhalmozódott szemetet és avart, míg két vállalkozó szellemű jelentkező a romokra és a fákra felfutó borostyán szárát vágta el metszőollóval. A programhoz a Főkefe Nonprofit Kft. 10 db járdaseprű adományozásával járult hozzá, amelyet ezúton is köszönünk. A délután zárásaként Kolozsi András, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának a munkatársa mesélt a romok történetéről és vezette végig a diákokat a romterületen.

Terveink szerint a szemétszedés hosszabb távú és szélesebb körű együttműködéssé fejlődhet, amely hozzájárul majd a műemlékvédelem népszerűsítéséhez, és ahhoz, hogy a romterület ismertebbé váljon a helyiek, a környékbeli óvodák és iskolák diákjai körében. A diákok kreativitására, ötleteikre számítunk régészeti tanösvény megtervezésében, az iskolákban ismeretterjesztő előadások megtartásában és még sok-sok területen. Így jelmondatunk módosulhat: “Fogadd örökbe a történelmet - fogadj örökbe egy műemléket!” Köszönjük a diákok és a tanárnő munkáját, és reméljük, hogy velünk együtt az ott lakók is örülnek a romterület és környéke tisztaságának!   

Takarítás előtt, közben, s utána. Képek a budanyéki péntek délutánról.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: