Jubileumi év ünnepi programokkal Fertődön

2012. márc. 09, - 02:42 du.

Ünnepi év a 2012-es esztendő a fertődi Esterházy-kastélyban: éppen 250 éve annak, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg megkezdte az európai uralkodói udvarokhoz mérhető és a művészeteknek otthont adó rezidenciájának építését. A jubileum alkalmából egész évben színes és különleges programok várják a látogatókat Magyarország legszebb - európai uniós forrásból megújuló - barokk kastélyában.

Eszterházy Madonna FertődönAz Esterházy-kastély hagyományos rendezvényei - többek között a húsvéti programok, az óvodásoknak szóló kishercegi bál, a diák régésztábor, a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola diákjainak hangversenyei és a karácsonyi koncert - mellett egészen bizonyosan az év attrakciója lesz az idei Múzeumok Éjszakája, amikor egyetlen alkalommal a kastélyban tekinthetik meg a látogatók az egykori Esterházy-gyűjtemény egyik legszebb darabját, Raffaello Santi 1508-ban festett Esterházy Madonnáját. A Szépművészeti Múzeumban őrzött remekmű június 16-ról 17-re virradóra lesz látható a kastély felújított dísztermében.

Gazdagnak ígérkezik a kastély 2012. évi zenei programja is: a fertődi Esterházy-kastélyban rendezi meg a Filharmónia az ország első és legrangosabb régi zenei fesztiválját, a Régi Zenei Napokat 2012. június 16. és 23. között, de koncerteznek itt a Budapesti Vonósok és természetesen a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola diákjai is. Május 9-től 17-19. századi arisztokrata gyermekportrékat felvonultató kiállítás várja a kastély látogatóit. Mindemellett várhatóan sok érdeklődőt vonz majd a szeptember elsejére tervezett Terézia-bál, amellyel a szervezők Mária Terézia 1773-as fertődi látogatására emlékeznek. A 250. évforduló alkalmából jubileumi kastélytúra is várja a látogatókat. E különleges túra során a kastély rejtett zugaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A jubileumi év programjairól és a kastélyról bővebb információ az Esterházy-kastély honlapján, a www.eszterhaza.hu internetes címen található.


HÁTTÉR

Magyarország legszebb barokk kastélyának jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009. szeptemberében kezdődtek el. Az Európai Unió 3,5 milliárd forintos pénzügyi támogatásával az Esterházy-kastély és környezete végre ismét visszanyeri eredeti pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként megújul a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terrena és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint elkészül a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el a kastély felújításának második üteme. A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés részeként restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását. Emellett megújul a kastély melletti gránátos házak homlokzata és a főépület két világítóudvara is. Új fogadóépület épül rendezvény- és vendéglátó terekkel, valamint befejeződik a kastély előtti útszakasz eredeti terepszintre süllyesztése és díszburkolása is.

Látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje is, amelynek helyreállítására mintegy 200 millió forintos EU-támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.


További információ:

PG UP Kommunikációs és PR Iroda Kft.

Nagy Gábor Miklós PR-menedzser
Tel.: +36 30 527 1497
E-mail: ngm@pgup.hu

A PG UP Kft. a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kommunikációs partnere.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: