Hosszú tavaszi hétvége a Gondnokság műemlékeiben

2012. márc. 09, - 01:23 du.

A Nemzeti Gondnokság több műemléke megnyílik, vagy rendkívüli nyitva tartással várja látogatóit az ünnepi hétvégén, 2012. március 15-től. Érdemes lesz kihasználni a több napos szabadidőt, és az egészséges életmód jegyében egy kora tavaszi kirándulást tenni műemlékeinkbe, sétálni egyet kertjükben, parkjukban. Reméljük, hogy sokan élnek majd a hosszú hétvége adta lehetőséggel, és felkerekednek, hogy megtekintsék a fertődi, a füzérradványi, a nádasdladányi, a péceli, a lovasberényi kastélyokat, az ozorai várkastélyt, vagy a majki remeteséget, esetleg leutaznak Pécsre, hogy ott számos látnivaló mellett meglátogassák a pécsi Jakováli Haszan pasa-dzsámit is.


Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

Eszterháza díszudvar„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó lápos, vadban gazdag vidékén. A „Magyar Versailles”-ként emlegetett kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját.

Az állandó, az egykori történeti kastélyenteriőrt bemutató kiállítás mellett megtekinthető az „Esterházy Fényes Miklós és tündérvilága” c. időszaki kiállítás, mely látványos attrakciók közepette mutatja be az építtető herceget, mint a királynő, Mária Terézia szűkebb főnemesi környezetébe tartozó főurat, valamint kastélybéli udvarát, az eszterházai „tündérvilágot".

Magyarország legszebb, és legismertebb barokk műemlék-együttesében, a történelmi hangulatukat megőrizve felújított és berendezett lakosztályokban és szobákban megszállva átélhető, milyen lehetett egykor az uralkodói pompával megépített kastélyban vendégeskedni.

A kastély tavaly megújult díszudvarában a közelmúltban nyílt meg az Esterházy Kávézó. Egy mellékhelyiség alakult át hangulatos, rokokó világot idéző cukrászdává, ahol kávékülönlegességekkel, házi süteményekkel fogadják a vendégeket. Információ: www.esterhazykavezo.hu

Aki az elmúlt években már látta a műemléket, annak is érdemes újra felkeresni, hisz napjainkban zajlik a kastély-együttes nagyszabású helyreállítási munkája, melynek során egyre újabb, és újabb termek, helyiségek, és területek kapják vissza régi „tündérvilág”-beli fényüket.

Elérhetőség:

Cím: Győr-Moson-Sopron megye; 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.
Email: eszterhaza@t-online.hu
Telefon: 06-99-537-640
Web: eszterhaza.hu
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradványi kastélyA füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély termeiben 16-17. századi firenzei mesterek munkái, míves kőfaragványok, márványkandallók, domborművek fogadják az érkezőket. A kastély parkja hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas angolkertje. A faóriásokban gazdag és nagyvonalúan elrendezett park páratlan élményt nyújt, érdemes ellátogatni ide akár az ország túlsó végéről is.
A kastély parkjában lévő, 1938-tól szállodaként és vendégházként működő pavilonok napjainkban újra vendégeket fogadnak. A pavilonok előtt bográcsozási és szalonnasütési lehetőség van, padok és tűzrakó-helyek kerültek kialakításra. A parkban hozzáértő vendégeink gombászhatnak is, és igény szerint borkóstolást, lovaglást, kocsikázást is szervezünk számukra.

Elérhetőség:

Cím: Borsod-Abaúj-Zemplén megye; 3993 Füzérradvány, Kossuth Lajos utca 4/a.
Telefon: 06/47-370-078, 47-370-036
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Nádasdladányi Nádasdy-kastély

Nádasdladányi kastélySzékesfehérvár és a Balaton között fekszik az ország talán legszebb neogótikus kastélyát rejtő település. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek is részt vettek, mint Hauszmann Alajos és Jungfer Gyula. Ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka képében. A kastélyt angolpark övezi, értékes növényállománya, és a parkban található, ma is jó állapotú műtárgyak, mint például a 19. században létesült, a kastély egykori ellátását biztosító víztorony kalandos sétára hívogatják az érkező látogatót. A kastélyban megtekinthető a tavaly megnyílt "Szerelem mindhalálig és azon túl" - Gr. Zichy Ilona (1849-1873) c. időszaki kiállítás.

Elérhetőség:

Cím: Fejér megye; 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.
Telefon: 06 22 590 015
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>Péceli Ráday-kastély

Péceli Ráday-kastélyA barokk kastély építtetői I. Ráday Pál (II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja) és fia, I. Ráday Gedeon régi református középnemesi család sarjai. A kora szellemi életére rendkívüli hatással lévő Ráday Gedeon életét a nemzeti művelődésnek áldozta, híres könyvtárat hozott létre, amely a mai Ráday Gyűjtemény alapja. Az épület belső tereit, valamint az emeleti dísztermet sajátos szellemi mondanivalót hordozó falképek díszítik. A kastély tudósok és írók találkozóhelye volt, Kazinczy "péceli Parnasszusnak” nevezte. Különleges látványosság a nemrégiben feltárt, konzervált és berendezett barokk konyha. A kastélyban „A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból” című kiállítás tekinthető meg.

Elérhetőség:

Cím: Pest megye; 2119 Pécel, Kálvin tér 1.
Email: radaykastely@gmail.com
Telefon: 06 28 453 354; Gondnok: 06 20 400 1322
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Lovasberény, Cziráky-kastély

Lovasberényi Cziráky-kastélyLovasberény Székesfehérvártól 12 km-re fekszik a Velencei-tó vonzásterében. Főútja mentén található a romjaiban is elegáns Cziráky-kastély épületegyüttese. A XV. századi alapokkal rendelkező kastély fénykorát az 1800-as években élte, ekkor kapta jellegzetesen klasszicista formáját. Az épületegyütteshez egykor messze földön híres park tartozott, mely mai állapotában is kellemes kirándulóhely. A kastély főépületének közelében áll a műemlékegyüttes ékszerdoboza, a barokk stílusban épült kastélykápolna. Belső terének freskóit mai ismereteink szerint Dorffmeister István, korának híres festője festette.
A műemlékegyütes jelenlegi, felújítás ellőtt álló állapota lehangolónak tűnik, de az idelátogatók számára így is érdekes, hiszen fel tud mutatni olyan részleteket, melyeket a mai kíváncsi, a kulisszatitkokba betekinteni kívánó épületlátogató érdeklődését felkeltik. A hiányos, levert, vagy részben levert vakolatú falak lehetővé teszik azok belső szerkezetének tanulmányozását, a boltozatok kifalazásának megfigyelését, a betemetetlen kutatóárkok, kutatómezők pedig bepillantást engednek a ház „kézzelfogható” építéstörténeti múltjába, mintegy lehetőséget adva, hogy a látogató élményszerűen jusson tudományos ismeretek birtokába. A kastélyban megtekinthető a település, a kastély, és a Cziráky család rövid történetét bemutató kiállítás, és a kastélybeli rendezvényekhez kapcsolódó filmtörténeti tárlat, mely bepillantást enged a magyar filmművészet dicső múltjába, hisz 1942-ben a műemlékegyüttes külső helyszínein forgatták az „Álomkeringő” című filmet, Latabár Kálmán és Sárdy János főszereplésével.

Elérhetőség:

Cím: 8093 Lovasberény, Vörösmarty utca - Cziráky-kastély
Email: czirakykastely@gmail.com
web: czirakykastely.ewk.hu
Telefon: 06-20-492-3576
Fax: 06 1 202 6288
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Ozora, Pipo-várkastély

Ozorai várkastélyOzora várkastélya az olasz reneszánsz világát varázsolja a kis magyar faluba. Az építtető, Filippo Scolari, azaz ozorai Pipo Firenzéből került Magyarországra, s tehetségének köszönhetően vált Zsigmond király megbecsült gazdasági szakemberévé és kiváló katonájává, diplomatájává.
A vár belső udvarán a szökőkút Verocchio-copia, a falon Michelangelo-másolat, termeinek berendezése hiteles korabeli másolatok, illetve eredeti darabok segítségével a látogató képet kaphat a 14-15. század mindennapjairól. A rekonstruált reneszánsz konyhában a középkori magyar konyhák világa, a sütés-főzés, asztaltartás mestersége elevenedik meg.
A várkastélyban reneszánsz kávézó, és a történelmi módon berendezett lakosztályok várják az érkezőt, aki a várkastélyban megszállva igazi várúrnak, vagy várúrnőnek érezheti magát ott tartózkodása során.

Elérhetőség:

Cím: Tolna megye; 7086 Ozora Várhegy utca
Telefon: 74 498 652, 06 20 243 3447
Email: pipovar@gmail.com
Web: pipovarkastely.mlap.hu
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Oroszlány-Majk, kamalduli remeteség

Majki remeteségA némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének csendjére, és békéjére lelhet a látogató Majkpusztán, mely Oroszlány határában található, festői tavak mentén. Az Európa-szerte egyedinek számító barokk műemlékegyüttes tizenhét cellaházból, valamint templomtoronyból és kolostorból áll.
Az egykori konventépületben barokk freskókkal díszített termek sora található, közülük kiemelkedő a refektórium (a közös ebédlőterem), melynek falképeit Vogel Gergely oltár- és freskófestő készítette 1760 körül.
A kolostor egykori épületében egy ma is működő, lengyelországi kamalduli rend életét bemutató fotókiállítás tekinthető meg több időszaki kiállítás mellett. A cellaházak egyikében múzeum várja az érdeklődőt, aki megismerkedhet a kamalduli szerzetesek mindennapjaival. Különösen érdekesek a cellaházakhoz tartozó, azok szerves részét képező kis belső kertek, melyekben a szerzetesek a konyhakerti növényeket, és gyógynövényeket is termesztettek saját célra.
A tó feletti dombon áll az 1736 és 1757 között épült Celli Mária-kápolna, mely napjainkban konzervált állapotban áll, és látogatható.
Több cellaházban szállás várja az érkező vendéget. A vendégek részére tűzrakó-helyeket alakítottunk ki, és teakonyha, kávézó is működik. A látványosságnak is beillő Levendula Gyógynövényboltban nem csak gyógynövényeket, kiadványokat lehet vásárolni, de a remeteség információs központjaként is működik.

Elérhetőség:

Cím: Komárom-Esztergom megye; 2840 Oroszlány-Majkpuszta
Telefon: 34 360 971, 06 20 957 6648
Web: www.majkikolostor.hu
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>


Pécs, Jakováli Haszan-dzsámi

Allah útjánJakováli Haszan pasa pécsi dzsámija kupolájával, szamárhátíves ablakaival, csaknem ép minaretjével a hajdani török hódoltság egyik jellegzetes imahelyét ismerteti meg a látogatóval. Az utóbbi évtizedekben a muszlimok ismét imahelyként használják a műemléket, bár minaretjében már évszázadok óta nem hangzik fel a müezzin imára hívó hangja. 
A dzsámi kiállítóterében az „Allah útján" című kiállítás az iszlám kultúra és vallás világába nyújt betekintést: „az iszlám öt oszlopának" tartott alaptételeket 16. századi tárgyak jelképezik négy fülkeszerűen kiképzett tárlóban, míg az ötödik és egyben legfontosabb tétel,"a hit megvallása", a terem mennyezetén olvasható arab írással. A tárgyak a tükrökkel borított teremben különös hangsúlyt nyernek. A látogató a kiállító helyiségből egy sötét folyosón juthat el magába a dzsámiba, amely fénnyel átitatott belső terével hatásos ellenpontja a feléje vezető útnak.

Elérhetőség:

Cím: Baranya megye; 7624 Pécs, Rákóczi út 2.
Telefon: 20 400 9303, 20 400 9301
Email: pecsidzsami@gmail.com
Nyitva tartás, jegyárak, egyéb információ >>>

Az „Egy év kastélyainkban” kastélykártya valamennyi felsorolt helyszínen érvényes, illetve aki még nem rendelkezik vele, még a tavalyi áron megvásárolható ezekben a műemlékekben.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: