ŐK IS VOLTAK GYEREKEK…

2012. ápr. 23, - 02:29 du.

 

Arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból

 

Nádorok, országbírók, főispánok, vagy éppen esztergomi hercegprímások és püspökök, olykor nevezetesebb grófnők és baronesek - többnyire így tanuljuk és ismerjük meg történelmünk jeles alakjait. Talán eszünkbe sem jut, hogy a címek és méltóságok viselői is voltak gyermekek, akik szerettek állatokkal és babákkal játszani még akkor is, ha jövőjük, sorsuk általában már alig néhány éves korukban eldőlt.

Szerencsénkre a késő középkortól az arisztokratákat megörökítő portréfestészetben megjelennek a családi képek és nemegyszer a gyermekeket ábrázoló igényes festmények is. A beállítások - a felnőttekéhez hasonlóan - többnyire merevek, de a gyermeki ártatlanság átütő ereje, a gyakorta megjelenő attributumok (állatok, játékok, virágok, stb.) enyhítik a kötelező, a 19. században pedig végképp feloldódó szigorúságot. A néhány éves kisfiú vagy kislány gyermek marad akkor is, ha szülei már a felelős méltóságot viselő érett embert látják benne...

 

Ismeretlen festő: Esterházy Pál (1635-1713) és húga, Mária (1638-1684) (

Az elmúlt évben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány anyagi támogatásával felkutatta a 17-19. században készült magyar főúri gyermekábrázolásokat. Zömük hazai múzeumokban található, de vannak közöttük magántulajdonban lévők és külföldi gyűjteményekből származók is - ez utóbbiak legjelentősebb kollekcióját az a 11 Esterházy-portré képviseli, melyet Fraknó várában őriznek közel 400 éve. Az Esterházyakon kívül a Barkóczy, Cziráky, Csáky, Erdődy, Festetics, Károlyi és Nádasdy családok gyermekei a „főszereplők", de megjelenik közöttük II. Rákóczi Ferenc is, egy 8 éves korában festett portréval. A képekről színvonalas digitális másolatok készülnek, majd a több mint 40 portré vándorútra indul az intézményhez tartozó kastélyokba. Az első helyszín a fertődi Esterházy-kastély, ahol május 12-én, stílusosan a gyermekeknek rendezendő Kishercegi Bálon nyitják meg az érdekes kiállítást. A következő állomás júliustól a nádasdladányi Nádasdy-, majd ősszel a péceli Ráday-kastély. A kiállítás megrendezésének fő üzenete, hogy érzékeltesse: egykori neves történelmi személyiségeink gyermekként ugyanolyan szeretetre méltóak és játékosak voltak, mint mai gyermekeink, kiknek jövőjét - akárcsak elődeink - mi is boldoggá szeretnénk tenni.

 

 

 

 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: