INDUL AZ ESTERHÁZY KASTÉLY KÁPOLNA ALAPÍTVÁNY HONLAPJA

2011. aug. 29, - 11:57 de.
A fertődi Esterházy-kastély 2010-ben elhunyt címzetes igazgatója, Bak Jolán még az 1990-es évek elején kezdeményezte az „Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány" létrejöttét, hogy fő célként az akkor leromlott állapotban lévő kastélykápolna helyreállítását előmozdítsa. A kezdeményezés eredményeként az Alapítvány 1995-ben megalakult és a következő években sikerült is támogatókat mozgósítania a céljai eléréséhez: a megújult kápolna felszentelésére 2000-ben került sor, s a helyreállítás magas színvonalát a civil örökségvédőket összefogó nemzetközi szervezet 2001-ben Europa Nostra Díjjal tüntette ki. A felújítási munka után az Alapítvány az anyagi erejét a felszerelésre fordította, így az Esterházyak egykori családi kápolnája ma már régi pompájában és felszerelve várja a látogatókat.
EszterhĂĄza/Fertod kapolna_medium.jpgA köztiszteletnek örvendő Bak Jolán halála után az Alapítványt a két alapító/kurátor, Szuchentrunk József plébános kanonok és a Budai Kamarakórus képviseletében Biller István újjászervezte, megnyerve védnökének a jelenleg élő herceget, Esterházy Antalt. Az újjászervezés együtt járt a célok újrafogalmazásával is, hiszen a korábbi fő célkitűzés, a kastélykápolna restaurálása és fölszerelése befejeződött. A kuratórium egyetértett abban, hogy az Alapítvány elsősorban a kastély körüli élet szervezésében, s különösen az itt élő gyermekek és fiatalok számára folytasson hasznos és értelmes tevékenységet. Ápolja az Esterházy örökséget és ismertetesse meg azt a fiatal korosztályokkal, támogatva a gyermekekkel való élményszerű foglalkozásokat, az ifjú generációk iskolán kívüli nevelésének és műveltségének emelését.
Most, 2011 nyarának végén örömmel mondhatjuk, hogy az Alapítvány „gőzerővel" működik, s támogatóinak egyike, a petőházai székhelyű FEKI WEBSTÚDIÓ KFT jóvoltából honlapja is van, melyen közérdekű információit megoszthatja a munkája iránt érdeklődőkkel:

www.esterhazykapolna.hu

A honlapot ezúton is ajánljuk mindazok figyelmébe, akik érdeklődnek a fertődi Esterházy-kastély élete iránt és kíváncsiak egy Esterházy örökséget ápoló, múzeumpedagógiát támogató civil szervezet munkájára.

Dr. Varga Kálmán
A kuratórium elnöke

Az Alapítvány számlaszáma: 11737100-20004707

Adószáma: 8079227-1-08

 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: