Újra élő lesz az edelényi L’Hullier-Coburg Kastély szigetét körülölelő Holt-Bódva-ág

2011. júl. 26, - 01:16 du.
2011. július 20-án az edelényi L'Hullier-Coburg kastélyban tartotta projektbemutató rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (NG). A rendezvényen a kastélyparkot körülölelő Holt-Bódva-ág revitalizációját célzó, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott projekt került részletes bemutatásra.
EdelĂŠny/Edeleny_holtag_kastely_melletti_szakasza_honlapra_medium.jpgA rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Varga Kálmán, a projektgazda NG igazgatója, míg a projekt részleteit Vörös Imre projektmenedzsertől ismerhettük meg. A megjelenteknek a rövid előadások után lehetőségük nyílt a kastélyon, a kastélyparkon és a Holt-Bódva-ágon folyó munkálatok megtekintésére.

Mint azt az előadásokból megtudtuk, a projekt szükségességét megalapozó tény az volt, hogy a Holt-Bódva 1968-69-ben leválasztott medre, mint víztér és vizes élőhely az évek alatt fokozatosan feltöltődött, feliszapolódott. Ennek egyik fő oka a Holt-Bódva vízutánpótlásának (vízcseréjének) Bódva-folyó felőli fokozatos, majd végleges elmaradása. Ezután csak csapadékvízből és a Bódva kavicsteraszán átszűrődő talajvízből kapott utánpótlást a víztér. Ez a lassú, majd teljesen leálló vízáramlás nem tudta ellensúlyozni a mederbe jutó szerves anyagok (nitrogén, foszfor) miatt megindult eutrofizációs folyamatokat és feliszapolódott. A másik fő ok, hogy a vízparti területekről bemosódó tápanyagok a víztér felmelegedésével együtt erőteljes eutrofizációt indítottak el (ami csökkentette a víztér oxigéntartalmát, és lehetetlenné tette az érzékenyebb fajok megtelepedését).
Fontos tény, hogy a terület 2010-ben NATURA 2000 besorolást is kapott. Mindezekből következően a projekt fő célja a holt meder teljes körű revitalizációja, biztosítani a meder folyamatos friss vízzel való pótlását és helyreállítani a természetes vegetációt.


Főbb munkafolyamatok ütemterv szerint, a kivitelezés során:


EdelĂŠny/Edeleny_holtag_novenyzettel_teljesen_benott,_nagyreszt_szaraz_medre_honlapra_medium.jpg1. Geodéziai felmérés, lőszermentesítés a teljes szakaszon, növénymentési munkák (több ezer lágyszárú növény), állatmentés (hüllők, kétéltűek, halak), mederkotrás (~10.000 m3 iszap kitermelése és szállítása), műtárgyfelújítások, végül növény-visszatelepítések és tereprendezés.
2. Ezután 15 hónapig próbaüzem következik majd, mely alatt a gyepfelületek, a visszatelepített lágyszárúak, az 50 db. ültetett fa és egy tájjellegű gyümölcsfákkal betelepített gyümölcsös gondozása zajlik, illetve a mederben lévő víz vízminőségi és mennyiségi monitorozására kerül sor.
2012 szeptemberéig, a projekt várható befejezéséig a cél olyan élőhely létrehozása, amely a természetben 10-15 év alatt alakul ki.
A projekt egyedi kísérleti jellegű, ezért - illetve a revitalizáció révén - fontos kapcsolat épül ki a kastélyparkkal és a környező természetközeli élőhelyekkel.

Alapadatok:
1. A projekt megnevezése: Az edelényi L'Hullier-Coburg kastély parkjának helyreállítása I. ütem, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódva ág revitalizációja
2. A projekt azonosító száma: KEOP 3.1.3/2F/09-2009-0011
3. A projekt megvalósulás helye: Észak-Magyarországi régió, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Edelény
4. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 180 027 000,- HUF
5. A támogatás aránya: 100 %
6. A támogatási döntés dátuma: 2010. 05. 27.
7. A támogatás pontszáma: 89,5

További információkért kérjük keresse fel a www.facebook.com/holtbodva oldalakat.

 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: