Tánccal ünnepelnek a kastélyokban

2011. júl. 01, - 12:39 du.

NĂĄdasdladĂĄny/nadasdladany_felujitva_medium.jpg

 

Az ExperiDance Tánctársulat júliusban nagy sikerű előadásokkal vendégszerepel Ozorán, a Pipo-várkastélyban (Revans, július 22.) és a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban (Nagyidai cigányok, július 29.) --- 

Nagyszabású táncelőadással - az Experidance Tánctársulat Nagyidai cigányok című produkciójával - vehetik birtokba a látogatók a nemrégiben felújított homlokzatú, nádasdladányi Nádasdy-kastélyt július 29-én, pénteken. A 250 millió forintos, nagyrészt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati támogatásával megvalósított munkálatok befejeztét követően ugyanis ez lesz az első nagy szabadtéri produkció a Tudor-stílusú kastélyban. A felújítások ezzel természetesen nem értek véget Nádasdladányban: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága hamarosan benyújtja pályázatát az Új Széchenyi Terv keretében a kastély fűtésének és a kastélypark tavának a rekonstrukciójára.

 

Az 1500-as évek angol és skót kastélyait idéző, különleges nádasdladányi kastélyt a 19. század második felében a történelmi Nádasdy-család akkori feje, gróf Nádasdy Ferenc építette, méghozzá a kor legmodernebb műszaki megoldásait - többek között légfűtéses rendszert - alkalmazva. A kastély homlokzata nemrégiben megújult: az összesen 250 millió forintos költségvetésű munkálatok az úgynevezett Norvég Finanszírozási Mechanizmus - vagy ahogyan többen ismerik: a Norvég Alap - pályázati támogatásával valósulhattak meg. A felújítások sora azonban ezzel nem remélhetőleg ért véget Nádasdladányban: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ugyanis az Új Széchényi Terv keretében európai uniós fejlesztési forrásra nyújt be hamarosan pályázatot a kastélypark tavának, valamint a kastély fűtésének rekonstrukciójára. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a tervek szerint a különleges műemléki épület fűtését fenntartható módon, hőszivattyús rendszerrel oldják majd meg. A homlokzat-felújítási munkálatok befejeztét követően az első nagyszabású rendezvény a Román Sándor vezette Experidance Tánctársulat és a Nemzeti Táncszínház közös, Nagyidai cigányok című kétrészes táncjátéka lesz a nádasdladányi kastélyban. A táncjáték alapjául szolgáló vígeposz szerzője, Arany János ráadásul kötődik is a kastélyt építtető Nádasdy Ferenchez: az 1857-ben általa alapított irodalmi díjra írta meg a költő a Buda halálát.
Ozora reneszĂĄnszĂŠv/Ozora lovagterem_medium.JPG

Nem csak a nádasdladányi kastélyban ünnepelnek tánccal 2011 nyarán. A Ludas Matyi történetét a jelenkorba helyező, Revans című produkciót az ozorai Pipó-várkastélyban mutatja be az Experidance Tánctársulat 2011. július 22-én. A 15. század első felében - akkor még egyedülállóan - reneszánsz stílusban épült, firenzei kastélyokat idéző várkastély még az első Széchenyi Terv pályázati támogatásával újult meg, az Új Széchenyi Terv keretében pedig hamarosan remélhetőleg folytatódhat a rekonstrukció. A Műemlékek Nemzeti Gondoksága ugyanis európai uniós forrásból, mintegy 800 millió forintos beruházással tervezi felújítani a várfalat, mindemellett pedig a látogatóknak fogadóközpontot, tornapályát, valamint gólyafigyelőt is építene a várkastély mellé. Az Experidance produkciója mellett is különleges látnivalók várják az érdeklődőket idén nyáron Ozorán: többek között itáliai reneszánsz szobrok ritka másolatait, reneszánsz bútorokat, valamint egy középkori magyar konyhát is megcsodálhatnak a Pipó-várkastélyban.

Az Experidance Tánctársulat nádasdladányi és ozorai előadásaira jegyek elővételben a helyszíneken, valamint többek között a Műemlékek Nemzeti Gondoksága központjában (Budapest I. kerület, Dísz tér 15., telefon: 06 20 400 13 12), valamint az IBUSZ székesfehérvári és siófoki irodáiban vásárolhatók.

Részletek a produkciókból:

Nagyidai Cigányok

Revans - Videó az előadás jeleneteiből >>>

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: