Nyár Eszterházán – a megújulás jegyében

2011. jún. 02, - 11:58 de.
Közös lampioneregetéssel, a gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, emellett pedig különleges hangulatú barokk zenei programokkal és a hagyományos Ribizlifesztivállal várja az érdeklődőket június 18-án, szombaton - a Múzeumok Éjszakáján - a fertődi Esterházy-kastély megújult díszudvara. Az EU-támogatással zajló kastélyfelújításhoz kapcsolódóan elkészült Eszterháza új honlapja, amely a www.eszterhaza.hu internetes címen érhető el. Nem csak a Nyugat-Dunántúlon, de a határ túloldalán, Burgenlandban is óriásplakátok csalogatják most Eszterházára a látogatókat. Az Esterházy-kastély a teljes megújulás jegyében két izgalmas sétaútvonallal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, június 18-án, szombaton este. A látogatók e sétákon megtekinthetik a kastély már megújult vagy éppen most megújuló részeit, és néhány olyan termet vagy parkrészletet is, ahol a munkálatok még csak ezután kezdődnek el. A közelmúltban megújult barokk díszudvaron - színes lampionokból álló díszkivilágítás mellett - kézműves foglalkozásokkal, barokk zenei műsorral és közös lampioneregetéssel szórakoztatják majd az éjjeli vendégeket. Ekkor rendezi meg a Fertődért Egyesület a hagyományos Ribizlifesztivált a kastély díszudvarán, ahol ingyenes ribizliszörp-kóstolás és ribizlis sütemények vására is várja a látogatókat.

Talán kevesen tudják, de Magyarország legnagyobb barokk kastélyában szállást is foglalhatnak a rokokó szerelmesei: a kastély 11 - a megújult díszudvarra vagy az angolparkra néző - lakosztályában barokk hangulatú bútorok között hajthatják álomra a fejüket Eszterháza látogatói. E lakosztályokról - valamint a barokk kastély és az Esterházy-család történetről, illetve Eszterháza és a környék látnivalóiról - is bővebb információval szolgál a kastély vadonatúj honlapja, amelyet a www.eszterhaza.hu címen érhetnek el június elsejétől az internetezők.

A kastély teljes megújulásához kapcsolódóan újság- és rádióhirdetések, internetes bannerkampány, valamint a Nyugat-magyarországi régióban és a határ túloldalán, Burgenlandban a főutak mentén elhelyezett óriásplakátok csábítják ezekben a hetekben Eszterházára a látogatókat. A reklámkampány megtervezője és kivitelezője az Eszterháza-projekt kommunikációs ügynöksége: a PG UP Kommunikációs és PR Iroda Kft. és a Spiritcom Médiaügynökség konzorciuma.

A fejlesztésekről

Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is.

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai Fertőd-Eszterházán. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják többek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, valamint a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is.

Ugyancsak európai uniós támogatással állíthatják helyre a kastély páratlan, 20 ezer tő virágot bemutató rózsakertjét és újítják meg az angolparkot is a következő években.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: