„Egy év kastélyainkban”

2011. ápr. 15, - 08:39 de.

Kastélylátogatásra szóló éves bérletet bocsátott ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2011. április 18-án, a Műemléki Világnapon. Az „Egy év kastélyainkban" kártyát rendkívül kedvezményes áron vásárolhatják meg a műemlékeket, kastély-, és vármúzeumokat kedvelő érdeklődők. Ezzel egyrészt mindenki számára elérhetővé kívánjuk tenni Magyarország kiemelkedő értékű műemlékeinek megtekintését, másrészt lehetőséget szeretnénk kínálni a munkáltatóknak arra, hogy bérletek vásárlásával „mecénásai" lehessenek a hazai műemlékvédelem ügyének, és egyúttal a dolgozóikat kulturális juttatásban részesíthessék.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága idén, az Önkéntesség Európai Évében, a Műemléki Világnapon elindítja önkéntes programját is.

A csaknem félszáz kiemelt értékű műemléket gondozó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt években minden lehetőséget megragadott arra, hogy az állami tulajdonú épített örökség rábízott, jeles műemlékállománya helyreállítását - a szűkülő költségvetési lehetőségek között - uniós és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokból oldja meg. Ezen épületek közkincsé tétele, a hazai és külföldi közönség számára való bemutatása az egyik legfontosabb feladata intézménynek.

E mellett fontos, hogy az épületek további felújításához és fenntartásához szükséges bevételek is keletkezzenek a belépőjegyek értékesítéséből, ám ezt oly módon szeretnék megvalósítani, hogy ne csak a jó anyagi körülmények között élők számára legyenek elérhetőek ezek a különleges kulturális élményt és programokat kínáló épületek, múzeumok.

Mire jogosít az „Egy év kastélyainkban" kártya?

Egész évben ingyenesen látogathatják műemlékeink kiállításait.

Az egy évig érvényes, személyre szóló kártyák díja:
Felnőtt: 4000 Ft/év Duo kártya: 6000 Ft/év
Családi kártya: (szülők, gyerekek) 7000 Ft/év
Diák: (diákigazolvánnyal érvényes) 2000 Ft/év
Céges: 14000 Ft/év

Az „Egy év kastélyainkban" kártyák megvásárolhatók a látogatható műemlékeinkben és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága központjában, illetve átutalással is, mely esetben megrendelését követően a kártyát a megadott címre postázzuk.

 

A kastély-kártyával látogatható helyszíneink:

1. Dég, Festetics-kastély
2. Fáj, Fáy-kastély
3. Fertőd, Esterházy-kastély
4. Fertőrákos, Püspöki kastély
5. Füzérradvány, Károlyi-kastély
6. Lovasberény, Cziráky-kastély
7. Nádasdladány, Nádasdy-kastély
8. Majk, Kamalduli remeteség
9. Ozora, Pipo-várkastély
10. Pécel, Ráday-kastély
11. Pécs, Jakováli Haszán-dzsámi
12. Sirok, barlangvár
13. Somogyvár, bencés kolostor- és templom romjai
14. Tata, Esterházy-kastél
y

A jövőben a kártyával látogatható történeti házaink körének további bővítését tervezzük.
Romemlékeink díjmentesen látogathatók.
A kastély-bérlettel kapcsolatos minden további információ megtalálható honlapunkon: www.nemzetimuemlek.hu .

Önkéntes programunk

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2011-ben, a Műemléki Világnapon elindítja önkéntes programját. Ennek során a hazai és a külföldi minták alapján létrehozunk egy olyan önkéntes programot, amely támogatja az intézmény örökségvédelmi, kulturális céljait, segíti a műemlékekben dolgozók munkáját, és hozzájárul az ország kiemelt építészeti örökségének népszerűsítéséhez. Egyúttal szeretnénk összefogni a kastélyainkban már most is tevékenykedő segítőket, értékként kezelve a helyi tudást, lelkesedést és lokálpatrióta kötődést. Lehetőséget szeretnénk adni a kulturális örökségünkért tenni akaró embereknek, lehetséges új önkénteseinknek az aktív cselekvésre.

Az önkéntes program három helyszínen, Pécsett, Dégen és Füzérradványban indul. Budapesten szeretnénk létrehozni egy önkéntes csoportot, melynek tagjai műemlékvédelem és épített örökség témában ismeretterjesztő tevékenységet folytatnak majd.
Hosszú távú célunk a szellemi és épített örökségünk megőrzésén aktívan munkálkodó önkéntes csoportok országos hálózatának kiépítése.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: