Átfúrták a siroki Vár-hegyet

2011. ápr. 02, - 04:17 du.
Sirok/sirok_furas1.jpgA  „Végvárak világa" barlangvár és turisztikai központ a siroki Vár-hegyen uniós támogatással megvalósuló munkák keretében, a felújítási munkák fontos lépése volt a szikla átfúrása március végén. A most elkészült két 17 méteres furaton keresztül fogják a várba vezetni a vizet, csatornát és az áramot.

A várhatóan öszre fefejeződő fejlesztés során az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egy jelentős várában történik meg a műemléki felújítás.  Ennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre.

Rendezvény helyszín kialakítása a vár környezetében (térrendezés a várnyeregben, a vár díszkivilágítása). A vár ismét jól láthatóvá válik minden irányból és napszakban. A kitisztított vároldalban várostromok, romantikus szellem-történetek adhatók elő. A kialakításra kerülő geológiai tanösvények megismertetnek a táj egyedi látványosságaival, különlegességeivel.

Sirok/sirok_furas2_medium.jpg

A vár lábánál lévő, már felújított tájházban  „Országh Kristóf rendezvényház és információs központ" kialakítása zajlik, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a táji hagyományokkal, mesterségekkel. A rekonstruálandó fa csűrben rendezvények tarthatók, első sorban a várak életének közelebbi megismerése céljából. Ezt a célt szolgálja a hátsó kertben megépülő vár-játszótér is.

 

A fejlesztési tervet a várrom vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága dolgozta ki, és 320 millió forint támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán. Az összességében 356 millió forintos turisztikai fejlesztés után Sirok látványos turisztikai kínálattal várja a látogatókat várhatóan 2011-őszétől.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: