Visszakapja eredeti színvilágát az edelényi kastély homlokzata

2011. feb. 24, - 08:53 de.
Megkezdődött az edelényi L'Huillier-Coburg kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így láthatóvá válik, hogy a kastély visszakapja eredeti, a 18. században használt barack, tört fehér és szürke színeit. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ megnyitása 2012 első felében várható.

Edelény/Edeleny_homlokzati_cimer201102_t_medium.jpg

A korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján szakértők döntöttek a kastély homlokzatának régi-új színeiről. Összhangban azzal a törekvéssel, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok szemöldökdíszein pedig szürkével egészült ki. A külső rekonstrukciója során megújult és immár az eredeti pompájában látható az edelényi kastélyt építtető L'Huillier-család kifestett címere is, amelyet két kivont kardú, magyar ruhás vitéz tart a kastély északi homlokzatán.

Az európai uniós támogatással 2012 első felére megvalósuló beruházás során nemcsak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öthektáros kastélyparkot - magát a kastélyszigetet - is megújítják. A főépület külső felújítása mellett restaurálják a kastély termeiben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő, rokokó falképeket is a szakemberek.

A felújított termek alkalmasak lesznek állan¬dó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények - többek között konferenciák és koncertek - megrendezésére is. Az edelényi kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelénybe. A megnyitást követően a létesítmény a tervek szerint közvet-lenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: