Szépül az Esterházy-kastély Fertődön

2011. feb. 21, - 09:58 de.
fertodsajtob_1102/fertod_lepcsohaz_sajtobej1102_medium.jpgDr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója helyszíni bejárás során mutatta be a sajtó képviselőinek az „Eszterháza kulturális és turisztikai központ" uniós projekt I. ütem munkáinak előrehaladását. A több mint 1,3 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló projekt keretében szeptemberre teljes fényében pompázhat a fertődi Esterházy-kastély hátsó homlokzata, a díszterem, a zeneterem, a nyári hűsölő és ebédlő, a belső lépcsőház és a parkosított díszudvar.

 

fertodsajtob_1102/fertod_nyugati_szárnya_sajtobej1102_medium.jpgA sajtóbejáráson részt vevők bepillanthattak az ország egyik legkülönlegesebb barokk kastélyának felújítás, restaurálás alatt álló tereibe. Megtekinthették az évszázadokkal ezelőtti pompájába visszaöltöző, dísztermet, zenetermet, belső lépcsőházat, valamint a múzeumok éjszakáján felavatásra kerülő hangulatos belső díszudvart és a felújítás alatt álló volt bábszínház épületét.

Dr. Varga Kálmán elmondta, hogy márciustól újra látogatható lesz az „Esterházy 'Fényes' Miklós és tündérvilága" kiállítás. Szeptemberre pedig elkészül a Pomogyi út melletti új parkoló is.

Dobó Ágota, Műemlékek Nemzeti Gondnoksága gazdasági igazgatóhelyettese, az „Eszterháza kulturális és turisztikai központ" uniós projekt vezetője elmondta, hogy ütemszerűen, problémák nélkül zajlik a kastély és környezetének felújítása.  A hátsó homlokzat nyugati része már elkészült, a keleti részének megújulása várhatóan március végére valósul meg, ezt követően pedig a park felőli fő homlokzatra és az erkélyre kerül sor. Szeptember végére már állványok nélkül fogadja a kastély a látogatókat.

 

fertodsajtob_1102/fertod_nyari_ebedlo1_sajtobej1102_medium.jpgA bejáráson a sajtó képviselői bepillanthattak a hazai kuriózumként számon tartott Kínai lakkszobába és a világítóudvarok felújítás alatti tereibe is, amelyek a „Eszterháza kulturális és turisztikai központ" uniós projekt II. ütemének munkálatai során készülhetnek el. Hiszen Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tervei szerint az I. ütem befejeztével azonnal folytatódhat a kastély és környezetének felújítása 2011-2013 között. A II. ütemben a kínai lakkszoba restaurálása, a világítóudvarok helyreállítása, a belső udvarok lefedése, a télikert belső felújítása, valamint infrastrukturális fejlesztések (például lift) mellett szerepel az új fogadócentrum megépítése, a felvezető út kialakítása, a kastély előtti út süllyesztése és díszburkolása, a gránátos házak felújítása és a volt bábszínház, pálmaház teljes renoválása.


Dr. Varga Kálmán elmondta, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt években minden lehetőséget megragadott arra, hogy az állami tulajdonú épített örökség rábízott, jeles műemlékállománya helyreállítását - a szűkülő költségvetési lehetőségek között - uniós és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokból oldja meg. Az erőfeszítések révén ma már elmondhatjuk, hogy az intézmény sikeres pályázó és ma a legnagyobb kulturális projektgazdaként összességében több mint 8 milliárd forint összeget fordít műemlék felújításokra és fejlesztésekre. Ezt az összeget kiegészítik az együttműködések révén, közvetve elnyert összegek (több mint 200 millió forint) és a már beadott, döntésre váró, valamint az előkészítés alatt álló projektek várható támogatási összegei (mintegy 5 milliárd forint).

fertodsajtob_1102/fertod_diszudvar1_sajtobej1102_medium.jpgEszterháza Közép-európai Kulturális Központ, Fertőd, Esterházy-kastély, I. ütem
(A projekt összköltsége: 1.563.335.472 Ft)

A projekt kormány általi nevesítésére 2008. végén került sor, a kivitelezési és restaurátori munkákat 2009 szeptemberében kezdtük meg. A projekt magába foglalja a főépület külső homlokzatainak felújítását, a lépcsőház, az emeleti két díszterem és a földszinti nyári hűsölő, illetve nyári ebédlő restaurálását, a belsőudvar parkosítását, a bábszínháztető rekonstrukcióját és az északi területen új parkoló kiépítését.
Idén májusra elkészül a díszudvar parkosítása és ősszel befejeződnek a díszterek restaurátori munkálatai is. A helyreállítás alatt a kastély folyamatosan nyitva tart és lehetőség szerint a látogatók számára bepillantást engedünk a folyó munkálatokba is. Az igényes és ütemterv szerinti helyreállítás sajnos azzal a „mellékhatással" jár, hogy a kastély idei rendezvényterve a megszokottnál szerényebb, s az idei koncert évad megrendezésére nem kerül sor. (Kialakult viszont a 2012-es szezon műsorterve.)

Az I. ütem megvalósításával párhuzamosan előkészítettük az

Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ, Fertőd, Esterházy-kastély, II. ütemét, amely szintén nevesítésre került 1.999.620.066 Ft nagyságrendben.

fertodsajtob_1102/fertod_babszinhaz_sajtobej1102_medium.jpgTartalma:
1. Főépület: a két világítóudvar lefedése, 1 db lift telepítése, a kínai lakkabinet restaurálása, a fogadótér és porcelánkabinet restaurálása, a télikert szintsüllyesztése, a kazánház rekonstrukciója, a pince helyreállítása
2. A gránátos házak homlokzatainak felújítása.
3. A kastély előtt lévő 8518 számú Fertőendréd-Sopron összekötő út Esterházy-kastély előtti szakaszának lesüllyesztése.
4. A fogadóépület kialakítása, amelyben az üzemeltetéshez kapcsolódó funkciók mellett rendezvényi és vendéglátó terek létesülnek.
5. A Bábszínház-Narancsház épületegyüttese, illetve a hozzá kapcsolódó földszintes szárny.

A projekt támogatási szerződésének aláírására várhatóan 2011. március második felében kerül sor. Az aláírást követően a szükséges közbeszerzési eljárások indulnak, a konkrét munkálatok részben már tavasszal megkezdődhetnek.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jelenleg dolgozik a III. ütem összeállításán, amelynek legfontosabb eleme az ún. kiskastély együttesének teljes helyreállítása, mintegy 800 millió forint keretben.

 

Az intézmény jelenleg futó projektjei:

1. Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ, Edelény, L'Huillier-Coburg-kastély (Összköltsége: 2.194.000.000 Ft)

2. Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély parkjának helyreállítása, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációja (Összköltsége: 180.027.000 Ft)
3. Végvárak világa, Sirok, barlangvár turisztikai központ (Összköltsége: 365.392.070 Ft)

4. Oroszlány-Majk, volt kamalduli remeteség Foresteria épületének műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása (összköltsége: 874.468.460 Ft)

5. Pécel Város komplex rehabilitációja, ezen belül a Ráday-kastély nyugati melléképületeinek és parkjának helyreállítása. (A projekt összköltsége: 714.714.868 Ft, ezen belül a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága projektrésze: 403.775.323 Ft)

Dég/Deg_hollandihaz_allo_medium.jpg6. A dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója, I.-II. ütem: a Parktó helyreállítása
(Összköltsége: 420.343.845 Ft)

7. A nádasdladányi Nádasdy-kastély homlokzatainak felújítása (EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok /Norvég Alap/, összköltsége: 250.000.000 Ft)

8. A sümegi volt püspöki palota homlokzatainak felújítása (EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok /Norvég Alap/, összköltsége: 300.000.000 Ft)

9. Fertőd, Esterházy-kastély Rózsakert és angolpark a helyreállítása
(összköltsége: 150 000 000 Ft)

10. Füzérradvány, Károlyi-kastély az angolpark és tó rekonstrukciója
(összköltsége: 212 000 000 Ft)

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: