Beszámoló az uniós projektjeink fertődi és edelényi munkáiról

2010. ápr. 22, - 12:02 du.

 

Fertőd, Esterházy-kastély

Eszterháza kutatás/fertod_restaurator1_t_thumb.jpgAz Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ I. fejlesztési ütemének kivitelezési munkálatai 2009. augusztus 27-én kezdődtek el a kastélyban. Jelenleg restaurátorok dolgoznak a belső díszlépcsőház, a zeneterem és a díszterem megújulásán. Igazi kuriózum lesz, hogy a restaurálás után a díszlépcsőház visszakapja Esterházy „Fényes" Miklós korszakának hangulatát, láthatók lesznek az 1780-as években készült freskók, amelyeket az elmúlt fél évszázadban fehér festés takart.

 

Eszterháza kutatás/fertod_restaurator2_t_medium.jpg

Májusban elkezdődhet a kastély hátsó homlokzatának felújítása is. A munkák a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után tervszerűen zajlanak. A munkálatok alatt folyamatosan látogatható a műemlékegyüttes.

Eszterháza kutatás/fertod_lepcsohaz_t_medium.jpg

A projekt I. fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1.6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, amely lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék. A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemét követi a fejlesztés második üteme 2 milliárd forintos keretben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edelény, L'Huillier-Coburg-kastély

 

Edelény/Edelény_felújítás1_t_medium.jpgAz edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ kivitelezési munkálatai 2009 nyarán kezdődtek el. Jelenleg a kastélyépület tetőrekonstrukciója 90%-ban elkészült. A földszinten megtörtént a barokk szint visszaállítása, az emeleten a szerkezeti megerősítések, feltöltés cserék 60%-ban elkészültek. Az íves patkószárnyak és a pavilon épületek bontási munkái befejeződtek.

A kápolna hiányzó boltozata visszaépítésre került. A geotermikus fűtéshez szükséges szondák fúrása a belső udvarban befejeződött. A parkban lévő életveszélyes fák engedélyezett kivágása megtörtént. A parkoló és fogadó épület szerkezetépítési, közműépítési munkái elkezdődtek. A kivitelezési munkák az elfogadott ütemtervnek megfelelően folynak.

Edelény/Edelény_felújítás2_t_medium.jpg

 

Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2 milliárd forintos kiemelt projektje az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében valósul meg uniós támogatással. A beruházás során megvalósul a kastély épület rekonstrukciója, külső-belső felújítása, a termeiben található művészeti értékek restaurálása, valamint felújításra kerül a teljes kastélypark területe csaknem 5 hektáron.

 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: