Hölgyszalon, barokk konyha, olvasóliget Pécelen

2010. márc. 31, - 07:52 de.

Ismét irodalmi kastély lesz a péceli Ráday-kastély. 

Az épület nemcsak a 18. századi nemesi rezidenciák egyedi gyöngyszeme, hanem - gazdag irodalomtörténeti vonatkozásai miatt - szellemi kulturális örökségünknek is különleges emlékhelye. Élményt nyújtó bemutatására, közösségi-kulturális hasznosítására az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapjától nyert forrást három intézmény: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (a kastély kezelője); a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete és a Ráday Gyűjtemény.  

 

 A kastélytermekbe tervezett enteriőrök megjelenítik majd a látogatók előtt a 18. századi literátus nemesség mindennapjait. A könyvtárterem és a hozzá kapcsolódó dolgozószoba Ráday Pál és Ráday Gedeon tevékenységét idézi (mindketten lelkes könyvgyűjtők és mecénások voltak, széles körű kapcsolatrendszerrel rendelkeztek és jelentős szerepet játszottak koruk közéletében).  

  Új elem lesz a hölgyszalon, amely a régi idők asszonyait állítja a figyelem középpontjába: a társasági élet eme jellegzetes helyszínén ostábla és kártyajáték mellett csokoládét, feketekávét, likőröket szolgáltak fel vendégeiknek. Ám innen sem volt száműzve a kultúra: voltak már kifejezetten női olvasók számára készülő folyóiratok, regények; sőt például a szabásminta (és annak intenzív csereberéje) sem volt ismeretlen a hölgyek előtt. A Kazinczy Ferenc által megörökített „Herkules"-szobákban a kastély egykori vendégeinek, irodalmár barátoknak alakját idézzük fel; Kazinczy mellett például a Szemere család több tagjának és Fáy Andrásnak a munkásságát.  

 Az udvari képes szobában korabeli érmék lesznek láthatók (utalva a Ráday család sokoldalú gyűjtői tevékenységére: a könyvek és festmények mellett éremgyűjteménnyel, grafikai- és porcelángyűjteménnyel is rendelkeztek). A fennmaradt barokk konyha falai között korhű konyhai eszközöket, korabeli receptek és menük leírását lehet majd tanulmányozni. 

 

  A régebbi távolságtartó, kordonos-statikus elrendezés helyett a kiállításrendezők arra törekszenek, hogy számos elem tapintható, kipróbálható legyen. Egy öltözőasztal előtt ruhadarabokat, parókát lehet majd felpróbálni; legyezőket kézbe venni; netalán szépségpöttyöt felragasztani. Az író-olvasósarokban korabeli írószerszámokat lehet majd kipróbálni - a mai nemzedékekből kevesen ismerik már a lúdtoll, a tintatartók és a pecsétnyomók használatát. Aki még többet szeretne megtudni a kastély egykori lakóiról, a kihelyezett számítógépeken virtuális barangolásba kezdhet Ráday Pál és Gedeon kapcsolatrendszerében, a könyvtár digitalizált dokumentumaiban vagy az egyedülálló kötészeti adatbázisban. Gyermekek számára ugyancsak másféle, kreatív játékok lesznek kihelyezve. A nyári időszakban pedig olvasóligetet szervezünk a kastély parkjában - árnyas padokon kortárs szépirodalmi művek böngészésére lesz mód. 

Mindennek megvalósítására fokozatosan kerül sor. Az első igazán látványos rendezvény a Múzeumok éjszakáján (2010. június 19.) lesz, ekkorra elkészül a könyvtárterem, a dolgozószoba és a konyha berendezése, valamint működni kezd az olvasóliget. Ezen, és valamennyi itt említett rendezvényes napon különleges tárlatvezetéseket is tervezünk. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából (2010. szeptember 18.) átadjuk a hölgyszalont és az udvari képes szobát. A projektzáró Gedeon napi piknik (2010. október 10.) alkalmából nyílik meg a „Herkules"-szobák kiállítása. 

Berecz Ágnes
(Ráday Gyűjtemény)
 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: