Reneszánsz kályha érkezik a Pipo-várkastélyba

2010. jan. 28, - 10:45 de.

Egy 17. századi német reneszánsz cserépkályha gazdagíthatja az ozorai Pipo-várkastély kiállítását. A kályha iparművészeti védettség alatt áll: testét meghatározó négyzetes csempék háromféle, különböző címereket ábrázoló nyomódúcokban készültek. A csempéket réz-dioxiddal türkizzöldre színezett ólommázzal borították. A sárga lábazati elemeket és a kék-sárga-zöld sarokcsempéket geometrikus mintákkal, az oromcsempéket növényi ornametrikával díszítették.

 

ozora/Ozora_kályha_restaurálandó_honlapra_medium.jpgAz öntöttvas lábakon álló kályha 7 db 17. századi lábazati elemből, 12 db eredeti sarokcsempéből, 17 db 17. századi és 12 db 19. századi másolatcsempéből épül fel. Felső párkánya 3 db eredeti és 2 db 19. századi elemből áll. A kályhacsempéket 2007-ben restaurálták. A kiegészítések keménygipszből készültek, a pótlások színezése megegyezik az eredeti darabok színével.  

A kályha négy darab 18. századból való öntöttvas lábakon áll. Az iparművészeti védettséget tévesen a kályhaajtóra is kiterjesztették, ami a két világháború között készült gyári öntvény, soha nem képezte a kályha szerves részét. A legutóbbi ideiglenes fölépítés alkalmával az ajtó helyére egy keménygipszből öntött másolat került.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a 17. században készült, feltételezhetően német reneszánsz kályhát az NKA Múzeumi Szakmai Kollégium által elbírált  pályázat segítségével, pályázati forrásból vásárolta meg 2009-ben. E célra 2009.07.20-án 1.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg. Pályázati azonosító: 2309/0782.

 

Logók/nka_logo_honlapra_medium.jpg 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: