Ismét lesz turisztikai akciónap a Műemléki Világnapon

2010. jan. 22, - 01:45 du.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2010-ben is meghirdeti a Műemléki Világnap turisztikai rendezvényt a „Rejtett kincseink" jegyében. Az április 17-18-án zajló országos eseményen a látogatók 110 Ft-os jelképes belépődíjjal, vagy díjmentesen tekinthetik meg az akcióhoz csatlakozó műemlékeket, templomokat, várakat, kastélyokat.

FELHÍVÁS, JELENTKEZÉSI LAP innen letölthető!

Az idén kiemelten szeretnénk felhívni a figyelmet az Árpád-kori templomokra és az évszázados borospincékre. Újdonságként bevonjuk a műemlékfürdőket, amelyek épületeit vezetett túrákon járhatják be az érdeklődők. 2010-ben is várjuk a Műemléki Világnaphoz kapcsolódó szálláskedvezményeket kínáló szolgáltatók jelentkezését.

Az akciónap szervezésében és népszerűsítésében segítséget nyújt a Magyar Turizmus Zrt., amely az idén a Fesztiválok Évét hirdette meg.

Pécs dzsámi/Pecs_dzsami_belsototal_medium.jpgAz elsőként 2008-ban meghirdetett akció állandó résztvevője a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó több mint egy tucat kiemelkedő kultúrtörténeti és építészeti értékkel bíró épület: az ország nyugati részében a fertőrákosi püspöki kastély, a Zemplén vidékén a reneszánsz világot idéző füzérradványi Károlyi-kastély, a fővároshoz közeli Majkon a fogadott némaságban élő szerzetesek hajdani Kamalduli remetesége, Vértesszentkereszten a bencés apátság romjai, Vértesszentkereszt/Vertesszent_nagyto2t_medium.jpg Nádasdladányban a középkori angol kastélyok mintájára épített Nádasdy-kastély, Ozorán, a reneszánsz várkastélyok világát idéző Pipo-várkastély, Dégen a szabadkőművesekhez kapcsolódó titokzatos legendáiról nevezetes Festetics-kastély, Pécsett a török kor emléke, a Jakovali Haszan-dzsámi, Somogyváron a bencés apátsági romkert, a Felső-Tisza-vidéken, Tuzséron a Lónyay-kastély.

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott értékelőjében elmondta, hogy az elmúlt évben - a gazdasági nehézségek ellenére és talán okán is - nőtt az érdeklődés az épített és kulturális értékek iránt. Az intézmény üzemeltetésében lévő, különleges értékekkel bíró műemlékeket és rendezvényeiket százezrek keresték fel. A látogatók és a szakemberek érdeklődve kísérik figyelemmel az uniós támogatással megvalósuló beruházásainkat is, amelyek nyomán megújul a fertődi Esterházy-kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és természeti környezete, a majki Kamalduli remeteség kastélya, a siroki sziklavárnál pedig turisztikai központ jöhet létre.
Az összességében csaknem 8 milliárd forintos fejlesztések eredményeit már 2010-ben tapasztalhatják a látogatók.
 

 

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: