Ismét pompás kastélya lesz Edelénynek

2009. márc. 25, - 02:12 du.
Edelény/edeleny_alairas_tom_medium.jpgRajtolhat az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2,2 milliárd forintos kiemelt projektje, amely az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében valósul meg, több mint 1,8 milliárd forint az uniós támogatással. A kiemelt projekt támogatási szerződését március 25-én az edelényi kastélyban írta alá Francsics László, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója és dr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondokságának igazgatója. A dokumentumot kézjegyükkel szentesítette Varju László, államtitkár (NFGM), Csák Ferenc, államtitkár (OKM), Szabó György, elnök (ÉMRFT), Gúr Nándor országgyűlési képviselő.

 

A beruházás során elkészül a kastély épület rekonstrukciója (akadálymentes szintterület több mint 1600 m2), és felújításra kerül a teljes kastélypark területe közel 5 hektáron.
Elvégzik a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását. Lényeges projektelem a kastély környezet sziget-jellegének visszaállítása, a Bódva folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület 70 személygépkocsi és 8 busz parkolóhely kialakításával. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan épült gyalogos híd köti össze.Edelény/edeleny_eloadas_tom2_medium.jpg

A projekt nyomán közel 30 új munkahely létesül, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A kastély látogatottsága az 5. évre elérheti a 100.000 főt.
A hosszú ideig üresen álló és rossz állapotú műemlék épület felújításának célja a kastély turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja.

A fejlesztés legfontosabb részelemei:

1. A kastélyépület múzeumi és látogatóközponti hasznosítása: az épület homlokzatának és termeinek felújítása, fal- és mennyezeti festmények restaurálása, állandó és időszakos kiállítások elhelyezése, a térség információs pontjának telepítése, valamint rangos tudományos és művelődési rendezvényhelyszín kialakítása. Az emeleti festett szobákban levő rokokó életjeleneteket életre keltik egy 3 D-s film segítségével a projekt során.

2. A kastélypark és kastélykertek rekonstrukciója: a barokk kor hangulatának visszaidézése, programhelyszínek létesítése, gyermekjátszótér kialakítása. A szigetre jutást elősegítő gyalogos híd megépítése a parkolóból a Bódva felett.

3. Kiegészítő szolgáltatások telepítése: parkoló, kerékpártároló, pénztár és
információs központ, valamint vendéglátó és szolgáltató egységek, kávézó,
múzeumi shop kialakítása.


A kastély múltja

Az Aggtelek kapujában, található L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30 közöt épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A kastély emeleti hét szobájának rokokó díszítőfestése a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike vélhetően Mária Terézia arcmását mutatja.

Edelény/Edeleny_honl2_medium.jpgA 19. században Edelény a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába került. A família életében nem számított jelentősnek a kastély, s egy részét 1861-ben Járásbíróság céljaira engedték át. 1928-ban az Igazságügyi Minisztérium tulajdonába került a kastély, melyben még börtönszárnyat is létesítettek. A második világháború után lakások, óvoda, Járási Ügyészség kapott helyet a kastélyban, parkjának jelentős részét pedig felszabdalták, a barokk kert helyén futballpályát alakítottak ki 1945 után.

Az 1990-es években hosszú ideig üresen álló és romló műemléki együttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és elvégezte a legégetőbb állagvédelmi munkákat. 2004-2006 között egyes részek helyreállítására - például a középrizalit tetőszerkezete - is sor került, s az intézmény 2006-ban kezdte meg a 2,2 milliárd forint nagyságrendű uniós kiemelt turisztikai projekt kimunkálását.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: