Átadták az Europa Nostra-díjat munkatársunknak, Alföldy Gábornak

2008. szep. 19, - 12:00 du.

Az idei Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat megnyitóján átadták az Europa Nostra-díjat Alföldy Gábornak, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága osztályvezetőjének, tájépítésznek.

Az idén hazánkból Alföldy Gábornak ítélte oda a nemzetközi zsűri a műemlékvédelem „Oscar díjának" számító Europa Nostra Európai Örökség Díj érmét, amely az elmúlt évtizedek magyarországi díjazottjai között a legmagasabb fokozatba tartozik, s az első, aki történeti kert témával, tájépítészként nyerte el rangos elismerést.

A helyreállítás-előkészítés kategóriában elismert négykötetes mű címe:„Doba-Somlóvár, Erdődy-kastélypark - tudományos dokumentáció és helyreállítási javaslat".

A hágai zsűri kiemelte a tudományos kutatás mélységét, európai színvonalát és felhasználóbarát szerkesztését, a helyszín jelentőségét és mindenekelőtt azt a módszert, amely az egykori szocialista blokk országaiban ma még alig ismert. Ma a hazai történeti kert-helyreállítások sorában nem találunk példát arra, hogy elmélyült tudományos kutatás eredményeire szorosan építve fogalmazták volna meg a helyreállítás minden gyakorlati részletét, mindezen túl ügyelve a fenntarthatósági és a szociális szempontokra is. Ez a Nyugat-európában elterjedt metódus és hozzáállás nálunk mindeddig csak építészeti emlékekkel kapcsolatban fordult elő.

 

hírek/europa-nostra-dijat.jpgAlföldy Gábor (1975) tájépítész gyermekkora óta elkötelezte magát az örökségvédelem iránt. Műemlékvédelmi szakmérnöki diplomáját a Yorki Egyetemen kitüntetéssel szerezte meg. Munkásságában összefonódik a tudományos kutatás és az aktív gyakorlati munka. Több tucatnyi tanulmány és tudományos dokumentáció megírása, kiállítások rendezése, valamint egyetemi és konferencia-előadások sokasága mellett ugyanis 2001 óta a Műemlékek Állami (ma: Nemzeti) Gondnokságának főkertészeként a szervezet által kezelt számos történeti kert megújítását irányítja (Fertőd-Eszterháza, Dég, Nádasdladány, Füzérradvány stb.), Nagy-britanniai tapasztalatait kamatoztatva.

A Doba községhez (Veszprém megye) tartozó, a boráról híres Somló-hegy tövében elterülő somlóvári Erdődy-kastélyparkot egykor a Habsburg-birodalom legjelentősebbjei között emlegették, amelynek szépségét nem kevesebb, mint négy tó emelte. Az angolparkot gróf Erdődy Károly építtette 1820-tól, az Esterházy hercegek francia építésze, Charles Moreau tervei szerint, aki a kastély alkotója is.
A park ma is hazánk legjelentősebb történeti kertjei közé tartozik, de egyben a legveszélyeztetettebbek közé is. A kastély ma állami kézből ki nem adható műemlék, ugyanakkor a csaknem egy négyzetkilométer kiterjedésű park területén számos tulajdonos és kezelő osztozik. A tavak kiszáradtak, az idős fák pusztulnak, s a kastélyt használó kórház nem tud kellő anyagi erőt fordítani még a park legalapvetőbb fenntartására, helyreállítására sem.

Reméljük, a jelentős elismerés ehhez is segítséget nyújt majd.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: