Gigantikus sáncárkot találtak

2008. szep. 15, - 12:23 du.
A Kárpát-medence legnagyobb sáncárkát tárták fel a régészek Somogyváron. Bakay Kornél ásatásvezető régész irányításával, az augusztus végén indult ásatások két évtized szünet után folytatódhattak Koppány vezér váránál. A hajdani erődítmény védműveit feltáró, egy hónapig tartó ásatás költségét, kilencmillió forintot a Nemzeti történelmi emlékhely vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága biztosítja.

 

Az 1970-es évektől Bakay Kornél tárta fel a Kupavár területén felépült egykori bencés apátság maradványait, amelyet Szent László király alapított 1091-ben, és amely 1095-től az 1170-es évekig első nyughelyéül is szolgált. Jelenleg a várfal déli oldalán, a kaputoronnyal szemközti kettős sáncároknál ásnak a régészek, akiknek sikerült megtalálni a hajdani palánkvárfal helyét. Ez vette körül egykor mintegy négyhektáros területen háromszög alakban a várat.

Az ásatás eddig mintegy 300 ezer darabos leletanyagot eredményezett, amelyek között 10-13. századi érmek, fémtárgyak, kerámiák, kenyérsütő kemencék, edényégetők is előkerültek. Ám az is bebizonyosodott, hogy már a bronzkorban is erődítmény állt a vár helyén.

Bakay Kornél ásatásvezető régész szerint a teljes régészeti feltáráshoz mintegy 80 millió forintra lenne szükség. A munkával három nyáron végeznének, a teljes rekonstrukcióhoz azonban még további egymilliárd forint kellene.

Somogyvár/Somogyvar_tot_medium.jpgKoppány herceg vára, Somogyvár a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Apátsága, amely a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek, akik több mint 300 évig éltek itt. Az apátság falai között  vetették papírra a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a Halotti Beszéd és Könyörgést.

A várfallal körülvett kolostort és a templomot a török veszély erősödésekor hagyták el a szerzetesek, később végvárként szolgált, majd az egykor pompás kolostorépület és a hatalmas templom lassan az enyészeté lett.
1983 óta Nemzeti Történelmi Emlékhely. 

 

A történelmi emlékhely és kiállítóhely üzemeltetője a helyi polgármesteri hivatal tervei szerint a várfalakat az eredeti méretben, 6-8 méteres magasságban építenék vissza, az északi csúcsán pedig felállítanák Koppány vezér szobrát, valamint egy közösségi teret és egy kiállítóhelyet alakítanának ki. A terület vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az idei szenzációs eredményt hozó ásatás után azt tervezi, hogy jövőre pályázati pénzek bevonásával folyatja a feltárásokat, majd elkezdődhet a rekonstrukció. Így néhány éven belül igazi kuriózum várhatná Somogyváron a látogatókat.

Látogatói kommentárok

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: