Megújuló történeti kertek: nyertes KEOP pályázatok

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt években minden lehetőséget megragadott arra, hogy az állami tulajdonú épített örökség rábízott, jeles műemlékállománya helyreállítását - a szűkülő költségvetési lehetőségek között - uniós és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokból oldja meg. Az erőfeszítések révén ma már elmondhatjuk, hogy az intézmény sikeres pályázó és ma a legnagyobb kulturális projektgazdaként összességében több mint 9 milliárd forint összeget fordít műemlék felújításokra és fejlesztésekre.

Ezt az összeget kiegészítik az együttműködések révén, közvetve elnyert összegek (több mint 200 millió forint) és a már beadott, döntésre váró, valamint az előkészítés alatt álló projektek várható támogatási összegei (mintegy 5 milliárd forint). Mindehhez két, összességében majd 3 milliárd forint nagyságrendű kész projekt csatlakozik, melyek bármikor döntésre beadhatók.

Részben a projektekhez kapcsolódóan, részben önálló projektekként külön csoportot alkotnak a kastélyparkok revitalizációját célul kitűzőm pályázatok. 1945 óta soha nem jutott ennyi pénz történeti kertjeink helyreállítására, megújítására: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által sikeresen előkészített pályázatok révén most öt nemzetközi rangú magyar kastélypark újulhat meg a KEOP (Környezet és Energetika Operatív Program) „Gyűjteményes és történeti kertek" helyreállítására kiírt pályázatainak keretében, összesen csaknem másfél milliárd forint keretben.

A projektek szakmai előkészítője Alföldy Gábor tájépítész, műemlékvédelmi szakmérnök, a Műemlékek Nemzeti Gondnokság főkertésze és tudományos munkatársa. A pályázatok kidolgozását számos szakember közös munkája tette lehetővé. Valamennyi projekt célja - a kiírásnak megfelelően -, hogy kerttörténeti tudományos kutatásokra alapozva régi szépségükben pompázhassanak és a nagyközönség számára is élményszerűen bejárhatóvá váljanak egykor európai hírű parkjaink. Mindez egyúttal kísérlet egykor európai színvonalú kertészeti kertművészetünk és kertkultúránk feltámasztására is.

Az egyes projektek bemutatása:

Edelény, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációja (kapcsolódva a L'Huillier-Coburg-kastély nagyprojekt 2,2 milliárd Ft-os beruházásához).
Támogatás: 10+160 millió forint.
A 2009-ben indított és 2012-re megvalósuló projekt célja a kastély körüli Holt-Bódvaág revitalizációja. A Bódva-folyó szigetén álló edelényi L'Huillier-Coburg-kastély Észak-Magyarország legjelentősebb barokk kastélya. Tájképi kertjét a 19. század elején alakították ki. A Bódva a park egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott.
A barokk kastélyt és parkját körülölelő holtág kotrása és élőhely-helyreállítása jelenleg kivitelezés alatt áll, befejezése 2012-re várható.

A fejlesztés honlapja ide kattintva tekinthető meg >>>

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastélypark helyreállítása, I. ütem: a kastélytől nyugatra fekvő kertrészek rekonstrukciója (kapcsolódva az Eszterháza nagyprojekt összesen 3,6 milliárd Ft-os beruházásához).
Támogatás: 12+200 millió forint.
A projekt célja a „Magyar Versailles" három fontos parkrészének felújítása: a Rózsakert, az Angolkert és az Észak park nyugati területe - valamennyi a kastélyegyüttes második fénykora idején, a 20. század első évtizedében keletkezett, Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából. Az 1908-ban épült rózsakertben a helyreállítás révén ismét 20.000 rózsatő pompázhat. A formailag pontos rekonstrukció keretében magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet, amely génbank szerepét is betölti majd. Itt kap helyet Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 700 saját nemesítésű rózsafajtája. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.
A projekt fontos része az Angolkert (1906) helyreállítása, amelyet Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezett, úgy, hogy sétányai és a feltáruló látványok a legkülönlegesebb növényekre (mamutfenyő, páfrányfenyő, paratölgy, vérbükkök stb.) irányultak. Több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasor végén Fertőszéplak temploma jelenik meg. Végül megújul az Északi park patakparti területe is (1909), amelynek az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult állományából kibontják az évszázados platánokat és mocsári ciprusokat, és több ezer elpusztult cserjét pótolnak.
2011-ben a tervek készítése és az engedélyek megszerzése várható, a kivitelezés 2012 őszén indulhat.

Az I. ütem fejlesztésének honlapja ide kattintva tekinthető meg >>>

Dég, Festetics-kastély parkjának helyreállítása: I. ütem: a parktó, II. ütem: a szerpentin-tó; III. ütem: a grófi sírdomb és környékének rekonstrukciója.
Támogatás: I. ütem: 12+205 millió forint; II. ütem: 12+200 millió forint; III. ütem: 9+150 millió forint, összesen: 588 millió forint.
A projektek célja hazánk legnagyobb és Közép-Európa egyik legértékesebb történeti parkjának helyreállítása. Az első három ütem által a park legfontosabb eleme, a másfél kilométer hosszú tórendszer helyreállítása valósul meg.
Az angol mintára tervezett, hazánkban egyedülállóan hosszú, a kortársak által hasonlíthatatlannak nevezett tó medre az építése óta eltelt két évszázad során nagymértékben feltöltődött, a zsilipek, árapasztók használhatatlanná váltak. Összesen mintegy 125.000 köbméter iszap kikotrása, a vízkormányzó és duzzasztó műtárgyak újjáépítése, valamint 10 fahíd és több kilométer hosszú sétaút rekonstrukciója valósul meg a három projekt-ütemben, a VADEX Zrt-vel és a Park-tó Horgászegyesülettel való együttműködésben. A helyreállítás után egész napos sétát tehetünk a hatalmas (3 millió négyzetméter kiterjedésű!) kastélyparkban.
Jelenleg az I. ütem terveinek engedélyeztetése folyik. A II-III. ütemre vonatkozóan 2011-ben a tervek készítése és az engedélyek megszerzése várható, a kivitelezés 2012 őszén indulhat.

A fejlesztés I. ütemének honlapja ide akttintva tekinthető meg >>>

A fejlesztés II. ütemének honlapja ide akttintva tekinthető meg >>>

A fejlesztés III. ütemének honlapja ide akttintva tekinthető meg >>>

Doba, Erdődy-kastély történeti kertjének helyreállítása, I. ütem: a park tórendszerének és szerkezetének rekonstrukciója.
Támogatás: 12+200 millió forint
A legutóbb a vörösiszap-katasztrófáról elhíresült vidék egyik legértékesebb műemléke a Somló-hegy tövében álló klasszicista Erdődy-kastély és annak egyedülálló szépségű, de ma még kevesek által ismert parkja. A dombtetőn, 1820-tól épült kastélyból a környék minden nevezetessége látható volt, s a 92 hektáros parkban nem kevesebb mint négy halastavat alakítottak ki. A kastélyt és a parkot Charles Moreau francia építész, a műgyűjtő Esterházy Miklós herceg udvari építésze tervezte.

A projekt célja az időközben feltöltődött tómedrek kikotrása, a vizes élőhelyek helyreállítása, valamint az elbozótosodott tisztások, nyiladékok rekonstrukciója, az elpusztult növénykülönlegességek pótlása. A tervezett helyreállítás Alföldy Gábor 2008-ban Europa Nostra díjat nyert történeti kutatásán és helyreállítási javaslatán alapul. Együttműködő partnerek: Bakonyerdő Zrt., Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.
2011 nyarától a tervek kidolgozása és a szükséges engedélyeztetések kezdődnek, a kivitelezés 2012-13 folyamán várható.

A fejlesztés I. ütemének honlapja ide kattintva tekinthető meg >>>

Füzérradvány, Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója.
Támogatás: 12+200 millió forint.
Hazánk legfestőibb fekvésű kastélyparkja legnagyobbrészt az Északerdő Zrt. kezelésében, a kastély és annak közvetlen környéke a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van. A mintegy 90 hektáros park túlnyomó részének helyreállítása a Gondnokság szakmai előkészítésében, az Északerdő Zrt. projektjeként valósul meg.
A tönkrement tó és a dombokra felfutó tisztások helyreállítása, az idős facsoportok kiszabadítása, több kilométer sétaút rekonstrukciója valósul meg az egykori neves kerttervezők elképzeléseinek megfelelően.
Együttműködő partnerek: Északerdő Zrt. (projektgazda), Füzérradvány község önkormányzata.
2011. nyarától a tervek kidolgozása és a szükséges engedélyeztetések kezdődnek, a kivitelezés 2012-13 folyamán várható.

 

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: