Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastélypark helyreállítása

I. ütem: a kastélytől nyugatra fekvő kertrészek rekonstrukciója (kapcsolódva az Eszterháza nagyprojekt összesen 3,6 milliárd Ft-os beruházásához).
Támogatás: 12+200 millió forint.

Ide kattintva a fejlesztés I. ütemének honlapjára juthat >>>


Fertődi kastély a park felölA projekt célja a „Magyar Versailles" három fontos parkrészének felújítása: a Rózsakert, az Angolkert és az Észak park nyugati területe - valamennyi a kastélyegyüttes második fénykora idején, a 20. század első évtizedében keletkezett, Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából. Az 1908-ban épült rózsakertben a helyreállítás révén ismét 20.000 rózsatő pompázhat. A formailag pontos rekonstrukció keretében magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet, amely génbank szerepét is betölti majd. Itt kap helyet Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 700 saját nemesítésű rózsafajtája. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A projekt fontos része az Angolkert (1906) helyreállítása, amelyet Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezett, úgy, hogy sétányai és a feltáruló látványok a legkülönlegesebb növényekre (mamutfenyő, páfrányfenyő, paratölgy, vérbükkök stb.) irányultak. Több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasor végén Fertőszéplak temploma jelenik meg. Végül megújul az Északi park patakparti területe is (1909), amelynek az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult állományából kibontják az évszázados platánokat és mocsári ciprusokat, és több ezer elpusztult cserjét pótolnak.
2011-ben a tervek készítése és az engedélyek megszerzése várható, a kivitelezés 2012 őszén indulhat.

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni