Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ

 

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése kezdődött az Fertődön az Esterházy-kastélyban.Több mint 1,3 milliárd forint uniós támogatással valósulhat meg Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ I. fejlesztési üteme. A kivitelezési munkálatok 2009. augusztus 27-én kezdődtek el a belső díszlépcsőház,a Sala Terrena (nyári hűsölő) és a nyári ebédlő restaurálásával.

 

Szeptember 21-től restaurátorok dolgoznak a zeneteremben és a díszteremben is. z I. fejlesztési ütem során 2011-ig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkoló is megépítésre kerül.

A munkálatok alatt folyamatosan látogató marad a műemlékegyüttes.

A projekt I. fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1.6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, amely lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék. A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemét követi a fejlesztés második üteme 2,4 milliárd forintos keretben. Ennek során a többi között tovább bővül a felújított épületek száma és a kastélypark egy része, valamint a két kamarakert is megújulhat.

Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély európai színvonalú központjává válik a Fertő-táj világörökségi területnek.

2010.09.15 állapotbemutatás: 

 

Dobó Ágota igazgatóhelyettes asszony, mint a projekt vezetője folyamatosan beszámol internetes naplójában a projekt alakulásáról. Ide kattintva olvasható!

 

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni