Edelény, Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ

 

Elkezdődnek az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2,2 milliárd forintos kiemelt projekt mukái, amely az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében valósul meg, több mint 1,8 milliárd forint az uniós támogatással.

 

A beruházás során elkészül a kastély épület rekonstrukciója (akadálymentes szintterület több mint 1600 m2), és felújításra kerül a teljes kastélypark területe közel 50 hektáron.

Elvégzik a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását. Lényeges projektelem a kastély környezet sziget-jellegének visszaállítása, a Bódva folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület 70 személygépkocsi és 8 busz parkolóhely kialakításával. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan épült gyalogos híd köti össze.

A projekt nyomán közel 30 új munkahely létesül, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A kastély látogatottsága az 5. évre elérheti a 100.000 főt.

A hosszú ideig üresen álló és rossz állapotú műemlék épület felújításának célja a kastély turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja.
A fejlesztés legfontosabb részelemei:

1. A kastélyépület múzeumi és látogatóközponti hasznosítása: az épület homlokzatának és termeinek felújítása, fal- és mennyezeti festmények restaurálása, állandó és időszakos kiállítások elhelyezése, a térség információs pontjának telepítése, valamint rangos tudományos és művelődési rendezvényhelyszín kialakítása. Az emeleti festett szobákban levő rokokó életjeleneteket életre keltik egy 3 D-s film segítségével a projekt során.

2. A kastélypark és kastélykertek rekonstrukciója: a barokk kor hangulatának visszaidézése, programhelyszínek létesítése, gyermekjátszótér kialakítása. A szigetre jutást elősegítő gyalogos híd megépítése a parkolóból a Bódva felett.

3. Kiegészítő szolgáltatások telepítése: parkoló, kerékpártároló, pénztár és információs központ, valamint vendéglátó és szolgáltató egységek, kávézó, múzeumi shop kialakítása.

2010.09.15 állapotbemutatás: 

 

Sajtóközlemény a 2010. decemberének második felében tartott lakossági fórumról

Látogatói kommentárok

Nincsen még kommentár.

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni