Műemlékeink
Dísz tér főhomlokzat molinóval legújabb 2013

Budavári De la Motte – Beer-palota, Budapest

A budavári lakónegyedben, a Dísz téren áll az egyemeletes barokk palota, amely jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága székháza. Az 1780-as években kiépült, emeleti, térsorának eredeti, késő rokokó és kora klasszicista, bibliai jeleneteket ábrázoló díszítőfestése egyedülálló a várnegyed lakóházai körében. Pincéjének járatai levezetnek a vár alatt húzódó szövevényes pince- és alagútrendszerbe.
Budanyek_rekonstrukcio

Buda-nyéki királyi vadászkastély, Budapest

Mátyás király nyéki vadaskertjének épületmaradványainak helyét Bonfini leírása alapján Garády Sándor autodidakta régész 1930-ban mérte ki, s kezdett kutatásokat, amelyek során feltárta az épületegyüttes falait a Hűvösvölgyi út 78. számú telken, melyet a Budai Tájvédelmi Körzet ma is vadaskertnek hív.
Dömös altemplom belső 9

Királyi központ (prépostság), Dömös

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták.
Dörgicse

Árpád-kori templomromok, Dörgicse

Dörgicsének a középkorban három különálló része volt, így három Árpád-kori templomrommal is büszkélkedhet: a felsődörgicsei a 12. században terméskőből épült, Kisdörgicse román építészeti jegyeket viselő templomát a 13. században emelték, éppúgy, mint Alsódörgicse látványos templomát. Ez utóbbi ikerablakos tornya és nagyobb méretű hajója viszonylag épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat.
Dég homlokzat tóval

Festetics-kastély, Dég

Dégen található Magyarország egyik legszebb – és egyetlen látogatható – klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.
Edeleny_homlokzat_panoramakep_2014

L’Huillier - Coburg-kastély, Edelény

A L’Huillier - Coburg–kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya, melyet Kelet-Magyarország Fertődjeként tartanak számon. Az 1727-28-ban épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. Napjainkban zajlik a kastély és környezete helyreállítása, mialatt a kastély nem látogatható, csak jövőre, a projekt befejezése után nyitja meg kapuit.
Fay homlokzat

Fáy-kastély, Fáj

A Cserehát lankái között megbúvó barokk kastélyt a Fáy család építtette a 18. században egy korábbi, késő reneszánsz nemesi kúria helyén. Az épület kuriózumai a nagyterem mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei. A klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, az ún. "muzsikai Akadémiákat".
Fradvány főhomlokzat

Károlyi-kastély, Füzérradvány

A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.
Lberény kastély főépület

Cziráky-kastély, Lovasberény

A Velencei-tó vonzásterében, bájos falvak közt bújik meg Lovasberény, melynek főútja mentén áll a romjaiban is elegáns és szép Cziráky-kastély arányosan kialakított épületegyüttese, a Cziráky család egykori otthona. A XV. századi alapokkal rendelkező műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte, ekkor kapta jellegzetesen klasszicista formáját. A kastély főépületének közelében áll a műemlékegyüttes ékszerdoboza, a barokk stílusban épült kastélykápolna, melynek belső tereit a XVIII. század híres freskófestője, Dorffmeister István festette ki.
Majk levegőből

Kamalduli remeteség, Majk

A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló a hegyek, erdők, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és konventépületből áll.
Nádasdladány_sajtóbejárás

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára épült Nádasdy-kastély igazi építészeti kuriózum hazánkban. Bár kívülről ódon hangulatot áraszt, valójában 1873 és 1876 között épült. A kastély legkülönlegesebb terme, a hatalmas márványkandallóval díszített Ősök Csarnoka. Napjainkban a kastély földszinti termeiben a főúri világ hangulatát idéző enteriőrök láthatók.
Ozora kulso emberekkel

Pipo-várkastély, Ozora

Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.
Pécel, főhomlpkzat fekvő

Ráday-kastély, Pécel

Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, fia, Gedeon barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát.
Pécs dzsámi belső kistotál

Jakováli Haszan-dzsámi, Pécs

A pécsi Jakováli Haszan-dzsámi az egyetlen a magyarországi török hódoltság egykori területén álló dzsámik közül, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt. A 17. században élt török tartományvezetőről elnevezett dzsámi négyzetes alaprajzú, kőből és téglából épített kupolával fedett. Jobb oldalán magasodik a karcsú minaret, amelynek erkélyéről naponta ötször hívta imára a muszlim hívőket a műezzin.
Sümeg légi 1

Püspöki palota, Sümeg

A műemlékekben gazdag belváros legszebb építménye a Várhegy oldalába simuló püspöki palota, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hegy tetején álló Sümegi várra. 1552-ben Veszprém eleste után a veszprémi püspökség a sümegi várba költözött, s ott volt a székhelye 210 évig. A városban előbb kisebb udvarházat, majd nyaralót építettek a püspökök, ám a török idők alatt az is előfordult, hogy a várat a püspökség, a várost a török birtokolta.
Sirok, sziklavár sziklák

Barlangvár és tájház, Sirok

Magyarország legvadregényesebb sziklavárát a Tarna mentén, a Vár-hegy tetején lelhetjük meg, amelyet nemcsak a sziklatömb tetejére építettek, hanem belsejébe is. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket is vájtak. Éppen ezért zseblámpa nélkül nem érdemes útra kelni Sirok várához, mert akkor a többszintes labirintust legfeljebb csak a sötétben tapogatva járhatjuk be.
Somogyvár, romkert

Bencés apátság romjai, Somogyvár

Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Apátsága, amely a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek. Napjainkban a kirándulók kedvelt célpontja a romkert és kis kiállítása is.
Tata Homlokzat a tó felől

Esterházy-kastély, Tata

A tatai Öreg-tó partján álló Esterházy-kastély a neves hazai építész, Fellner Jakab alkotása. Ennek révén vált igazán elismert és keresett szakemberré a fiatal, Tatán letelepedett építőmester. A 18. század közepén épült kastélyban négy uralkodó is megfordult. Az épület különlegességei díszes helyiségei:az aranyozott faburkolattal ellátott díszebédlő, és a száz évvel ezelőtti időszakban is kuriózumnak számító márvány- és hollandi csempés fürdőszobákkal.
Homlokzat

Lónyay-kastély, Tuzsér

A Tiszántúl egyetlen freskókkal díszített barokk kastélyát Mária Terézia testőre, Lónyay János építtette.A kívülről szerény, leginkább udvarháznak tűnő épület több terme lenyűgöző 18. századi falfestményeket rejt.A freskók vélhetően Wurzinger Mihály kassai festő munkái. Napjainkban az épület nincs berendezve, és az időszakos felújítási munkák alatt is látogatható.
Vértesszentkereszt 1

Bencés apátság romjai, Vértesszentkereszt

Mívesen faragott kövei igazi művészettörténeti csemegeként szolgálnak a román kor és a kora gótika építészeti emlékeit fürkészőknek. A Vértes erdőrengetegében vélhetően már a bencés szerzetesek megjelenése előtt korai templom állt, amely mellett csaknem kilencszáz évvel ezelőtt bencés kolostort és templomot építettek.
Gyulafirátót

Gyulafirátót, premontrei romok, Veszprém

A francia származású premontrei szerzetesek számára alapított kolostort a 13. század első felében építették román stílusban. A templom és monostor a török időkig működött, majd a vidék elnéptelenedése után a 17. századtól folyamatosan pusztult. Napjainkban néhány boltíves helyisége és több méter magas falainak részben rekonstruált részei láthatók.