Sirok, barlangvár és tájházÖsszes műemlékünk

Barlangvár és tájház, Sirok

Magyarország legvadregényesebb sziklavárát a Tarna mentén, a Vár-hegy tetején lelhetjük meg, amelyet nemcsak a sziklatömb tetejére építettek, hanem belsejébe is. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket is vájtak. Éppen ezért zseblámpa nélkül nem érdemes útra kelni Sirok várához, mert akkor a többszintes labirintust legfeljebb csak a sötétben tapogatva járhatjuk be.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A siroki vár és tájház a Forster Központ új honlapján >>>

Múzeumi Működési engedély

A múzeumi működési engedély ide kattintva letölthető >>>

A tájház

A falu központi részén (Cím: Sirok, Petőfi Sándor u. 11.) áll a műemléki védelem alatt álló lakóépület. A 19. sz. közepén épített lakóházat többször átalakították. Alaprajzi elrendezése: szoba-konyha-szoba-hátsó konyha, mely eredetileg kamra volt. Maga a lakóház is jelentős épület, de a lakóház udvari homlokzata előtt végigfutó törpeoszlopos, bimbófejezetes tornác kiemelkedő értékűvé tesz az épületet. Ezek az oszlopok a környéken dolgozó olasz kőfaragómesterek munkái.

A vár múltja

Sirok/sirok2_medium.jpgAz alsó- és felsővárból álló siroki erősség építését a 13. században kezdhették a tatárjárás után, amikor a királyi és a magánbirtokok védelméül kiépítették a végvárak rendszét. Építője az Aba nemzetségbe tartozó Bohr-Bodon család volt. A várról az első híradás 1320-ból származik. Ekkor egymás után kétszer is tulajdonost váltott: előbb a királlyal szembeszálló Csák Máté kezére játszották, ám hamarosan az uralkodó, Károly Róbert csapatai elfoglalták.

Túra a várban

Sirok/sirok1_medium.jpgA várba a turisták jelenleg több fal-kiomláson, illetve a merészebbek a lőréseken keresztül juthatnak be. Az alsó várban több üreg is látható. Ezek közül kettő magtárként szolgált, egy pedig ciszternaként gyűjtötte össze az esővizet. A felsővárba vezető, sziklába vésett szűk és meredek alagút alatt egy újabb üreg nehezíti a feljárást. Ez valószínűleg egy műhelynek adhatott helyet.
Látogatói kommentárok

Kárpáti Endre
2013 márc. 14 - 15:52

A vár a parkolójából nézve ugyan nagyon magasnak tűnik -főképp az idősebbeknek-, de 10 perc alatt kényelmesen fel lehet jutni magába a felújított alsó várba, ahol a kiállítás is található. Pihentetésképpen érdemes először egy körsétát tenni a vár körül, ahol szemet gyönyörködtető a látvány a Bükkre és a Mátrára. A felső várban található barlangjáratok még a korábbi felújítatlan állapotban látogathatók. Ezt főképp a romantikus kedvű látogatóknak ajánlom. Érdemes a tájházzal közös belépőt váltani, mert a tájháznál a gyermekeket még játékház is várja. A közvetlenül mellette lévő Hunor Étteremben pedig palóc különlegességekkel is szolgálhatnak. Aki tovább akar maradni Sirokban, annak szálláshelyként az egycsaládos Borókás Vendégház & Spa-t ajánlom.


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: