Fáy-kastélyÖsszes műemlékünk

Fáy-kastély, Fáj

A Cserehát lankái közé épített nemesi kúria tervezésekor a terep adottságait érdekes módon használták ki: részben emeletes, részben földszintes épületet emeltek. A domboldalon álló barokk kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, az ún. "muzsikai Akadémiákat". Az épület kuriózumai a nagyterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei.

Tisztelt Látogatóink!

Értesítjük Önöket, hogy elindult a Forster Központ új hivatalos honlapja: www.forsterkozpont.hu – ahol ezentúl tájékozódhatnak minden, az intézménnyel, annak működésével kapcsolatos hírről, információról, beleértve helyszíneink megtekinthetőségének feltételeit, továbbá az aktuális rendezvényeket is. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy ez a weboldal nem frissül, és hamarosan megszűnik.

Kérjük, hogy az ezzel a műemléki helyszínnel kapcsolatos információkért szíveskedjenek továbbkattintani erre a hivatkozásra:

A fáji Fáy-kastély a Forster Központ új honlapján >>>

Építéstörténet

Fáj/Fáj_kul_2_medium.jpg

Fáy család 18. század közepétől 1784-ig egy korábbi, késő reneszánsz nemesi kúria helyén építette fel rezidenciáját. Ekkor látták el az épületet tornáccal, illetve a keleti homlokzat elé kiugró rizalittal. Az 1784 és 1800 között folyó bővítések során L alakúra változott a kastély: a középrész déli, parkra néző oldalán egy alápincézett szárny, az udvari homlokzaton tornác épült.

Fáj

A Cserehát lankái között megbújó abaúji községet már az 1240-es évekből származó írások is említik - mint a Fáy család birtokát.

Látnivalói
Római katolikus templom: barokk stílusú, a helyi földbirtokos, Fáy László építtette 1778-ban. Főhomlokzatát torony, és az oldalsó falmezők fülkéiben Keresztelő Szent János és Szent Pál szobra díszítik. A rokokó főoltáron kétoldalt Szent István és Szent László szobrai állnak. Értékes alkotás a rokokó szószék, hangvetőjén Ecclesia szimbolikus nőalakja, kehellyel a kezében. Orgonája a templommal egyidős, díszesen faragott barokk orgonaszekrényét zenélő angyalok szobrai díszítik.

Látogatói kommentárok

Domoszlai Gábor
2010 máj. 26 - 9:42

Fűnyírás és egyéb teendők között leptem meg a kastélyra felügyelő “gondnokot"aki egy személyben történész,idegenvezető és egy nagyszerű ember.
Bemutatta a kastély minden rejtett zegét-zugát.
Hosszasan beszélt a műemlék korábbi lakóiról,a kastély történetéről (történelméről) a tervekről,későbbiekben tervezett programokról amik még várnak erre szemet gyönyörködtető műemlékre.
Sajnálatos,hogy eme építmény ilyen kevés publikációt kap még szűkebb régiónkban is.
Jobb sorsra érdemes,ami talán idővel úgy is lesz.
Sok sikert és kiapadhatatlan anyagi forrást kívánok terveik megvalósításához.
Ha tehetem,máskor is elkerekezem Fáj községbe.


Filkoházi Zoltán
2008 szep. 22 - 19:38

Az idegenvezetés igényes, jóakaratú, információra nyitott, már-már szakszerű. Reménytelen esős szombat este (!) érkeztünk autóval. 2008. szep. 20 volt. A fiatalember szivesen invitált és ügyesen előadva tudását végigvezetett a termeken. Jobb sorsot, hasznosítást kívánok a kastélynak! A kastélyt oly gondosan kezelő helybelieknek s az NG-nek pedig reményeket és sikereket, mert nagyon szép, amit csinálnak, a restaurátorok, amint előkaparják azokat a klasszicista festett mintákat!!! A bejárat után jobbra a kapubéllet szerintem reneszánsz! Aki megfúrta a Magyar Mese Múzeumot,az tévedett. Köszönettel: Filkoházi Zoltán


Név:

Email:

URL:

Jegyezz meg!

Értesítsen, ha újabb kommentár érkezik!

Írja be az alábbi képen látható szöveget: